O incercare de diminuare a acestui impact negativ asupra mediului inconjurator se concretizeaza intr-o initiativa laudabila de a gasi modalitati prin care aceste activitati poluante sa fie combatute. Un prim pas in acest sens il reprezinta efortul unor oameni de stiinta romani, care s-a concretizat sub forma unor inventii ecologice, care in cele din urma vor conduce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, care vor impacta pozitiv si piata de carbon, si mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, este vorba despre o serie de inventii ecologice romanesti care vor revolutiona piata economica, insa si piata de carbon.
Betonul ecologic este o inventie realizata in laboratorul Facultatii de Constructii, din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj. Aceasta varianta de beton este mult mai rezistenta, fiind obtinut in urma amestecului nisipurilor fine, a deseurilor si a bucatilor de sticla, in totalitate materiale reciclabile.
In Romania, nu doar betonul este ecologic, ci exista si o caramida verde ce poate fi folosita pentru peretii exteriori fara a mai fi nevoie de o termoizolare suplimentara. Datorita proprietatilor acestei caramizi, dupa ce zidul este ridicat mai este necesara doar tencuirea, astfel incat costurile de constructie sunt reduse cu pana la 40% pe metrul patrat. De asemenea, odata cu inventia acestei caramizi si aplicarea polistirenului este eliminata, cel din urma fiind un produs chimic a carui productie emite o cantitate considerabila de gaze cu efect de sera in atmosfera.
Atat caramida verde, cat si betonul ecologic sunt materiale de constructie necesare ridicarii unei locuinte. Pentru a vorbi de o casa verde in totalitate, dincolo de materialele de constructie ecologice, e necesar ca aceasta sa fie verde si din punct de vedere energetic. Desi, momentan este vorba doar de un proiect, un prototip, exista perspective de viitor pentru casa energo-autonoma.
Costuri minime pentru curent electric, pentru incalzirea spatiului si pentru apa menajera, materiale reciclabile, multifunctionalitate si instalatie solara, sunt doar cateva dintre caracteristicile unei case verzi, ecologice. Asadar, o casa autonoma din punct de vedere energetic este o casa verde, a carui sistem de functionare poate cunoaste o aplicabilitate pe scara larga. De asemenea, sunt o solutie pentru reducerea impactului poluant al versiunii conventionale ale betonului, caramizii si cladirilor.
Tehnologia verde, care sta in spatele acestor inventii romanesti ecologice, apare ca un raspuns pentru rezolutia adoptata de mai marele guverne ale lumii. Statele Uniunii Europene sunt semnatare ale acestei rezolutii, conform careia emisiile de carbon vor trebui reduse aproape cu 80% fata de anul de referinta 1990, pana in anul 2050.
Impactul economic si asupra pietii de carbon:
- Costurile de productie sunt diminuate considerabil
- Costuri minime pentru productia energiei termice si a curentului electric
- Materiale de constructii la preturi accesibile
- Facturi reduse considerabil pentru energia electrica si termica
- Izolatia termica sporita genereaza o economie de energie
- Emisii reduse de noxe atrag dupa sine mai putine cheltuieli pentru diminuarea acestora
- Eficientizarea inventiilor ecologice
- Securitatea componentelor de mediu
- Cooperarea regionala, si de ce nu internationala, cu privire la implementarea inventiilor
- Conservarea resurselor necesare realizarii inventiilor
- Informarea si instruirea in domeniul asigurarii securitatii ecologice
- Stabilirea conditiilor de implementare a auditului ecologic
- Normarea securitatii industriale ca o componenta a securitatii ecologice.
Cititi si alte articole pe aceasta tema pe site-ul Carbon Solutions Global.
Toate articolele din rubrica Industria de carbon pot fi consultate accesand tag-ul industria de carbon.
Comentarii articol (2)