Buna seara. Va rog sa ma lamuriti si pe mine . Este necesara o autorizatie de constructie pentru un solar de legume? precizez ca solarul nu are fundatie. va multumesc
Legea interpreteaza un solariu drept "constructie provizorie", indiferent de fundatie iar pentru o constructie de acest gen este nevoie de autorizare. Inspectorii Primariei pot sau nu sa va creeze probleme, dupa bunul lor plac si obiceiul locului. Cel mai bine este sa mergeti la Biroul de Urbanism al Primariei si sa solicitati un Certificat de Urbanism care se obtine fara nici un cost din partea dvs. Astfel veti afla daca se cere sau nu autorizatie de construire, in urbea dumneavoastra pentru un solariu.
Bafta multa si spor la treaba!
Buna ziua! Intrebarea mea ar fi urmatoarea: Am un solar de 378 mp, fara fundatie, doar tevi infipte in pamant. Primaria ii cere inginerului topograf sa il treaca in schita cadastrala, altfel nu pune viza pe ea. Nu se considera solarul o constructie provizorie? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Solariile sunt considerate construcții provizorii
Lucrările provizorii nu sunt definite de noul Cod civil, care doar le menționează în clasificarea pe care o realizează în art. 578.
Explicația noțiunii de "lucrări provizorii" rezultă din pct. 7 al anexei 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Construcțiile provizorii se caracterizează prin împrejurarea că au o durată de existență limitată și, de regulă, se realizează din materiale și alcătuiri care permit demolarea rapidă în vederea aducerii terenului în starea inițială.
Termenul de Construcție provizorie este cuprins și explicat în anexa 1 la punctul descrierii Clădirilor de importanță redusă din Legea 50/1991 și în Norma metodologică aferentă acestei legi.
Deși art. 3 alin. (1) lit. h) din lege, prevede că „Autorizaţia de construire se eliberează pentru lucrări de construcţii cu caracter provizoriu, și anume: chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe căile şi spaţiile publice, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan”, în această enumerare expresă a legii, nu sunt prevăzute și solariile.
Pe lângă exceptatea de la eliberarea autorizației de construire pentru solarii, art. 11. alin. (2) din Legea nr. 50/1991, prevede în completarea art. 3 lit.h), mai sus-menționat, că: „ Se pot executa fără autorizație de construire și lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, precum și fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice”.
Rezultă că în Legea nr. 50/1991, în forma actualizată, solariile de legume nu sunt încadrate la construcţii provizorii ce necesită autorizaţie de construcţie.
Astfel, PRIN EXCEPȚIE, la art. 3, alin (1), litera h, apare obligativitatea obținerii autorizaţiei de construcţie și pentru unele lucrări de construcţii cu caracter provizoriu și anume: „chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine şi pergole situate pe căile şi spaţiile publice, anexe gospodăreşti, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan”.
Din enumerarea expresă a acestui text de lege rezultă că NU SUNT INCLUSE în astfel de construcții cu caracter provizoriu și SOLARELE DE LEGUME sau ANEXELE GOSPODĂREŞTI ALE EXPLOATAŢIILOR AGRICOLE SITUATE ÎN INTRAVILAN”.
Solariile nu sunt enumerate nici în categoria bunurilor asimilate noțiunii de anexe gospodăresti, prevăzute la Anexa nr. 2 pct. 3, de la Legea nr. 50/1991.
Potrivit Anexei nr. 2, pct. 3, de la Legea nr. 50/1991: „În categoria anexelor gospodarești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătarii de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea, în mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, SERELE, piscinele și altele asemenea."
Din simpla consultare a DEX-ului, se constată că SOLARUL este definit ca un “teren agricol, imprejmuit și acoperit cu folii transparente de polietilenă, pentru cultivarea legumelor și zarzavaturilor timpurii”, în timp ce SERA este o “construcție specială cu acoperiș (si cu pereți) din sticlă sau din material plastic pentru adăpostirea și cultivarea plantelor care nu suporta frigul”.
SERELE nu sunt solarii, adică construcții provizorii, ci construcții ce au fundație și o structură cu caracter permanent din beton, piatră și oțel, cu o durată de viață mai mare, fiind prevăzute cu instalații de încălzire, independente de soare și care necesită autorizație de construire.
Tot ce înseamnă construcție pe fundație de beton necesită autorizație.
SERA are fundație și este o structură permanentă având și instalații de încălzire, independente de soare.
Evident, căldura în seră vine predominant de la soare. În plus, față de energia provenită de la soare, încălzirea serelor se face cu masă lemnoasă, cu gaz sau cu energie electrică. Energie electrică poate să provină din surse regenerabile precum cea solară sau eoliană.
Energia care nu provine de la soare este utilizată pentru a nu permite temperaturii să scadă sub un anumit nivel specific culturii practicate.
Serele au pardoseală solidă, iar culturile, de regulă, sunt dispuse pe bancuri de creștere pentru un mai bun acces al agricultorului la ele.
În Legea 50/1991 în forma actualizată, serele de legume sunt încadrate la construcţii ce necesită autorizaţie de construcţie.
Astfel, la art. 3, alin (1), litera h, apare obligativitatea obținerii autorizaţiei de construcţie și pentru unele lucrări de construcţii cu caracter provizoriu: „chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, firme şi reclame, copertine şi pergole situate pe căile şi spaţiile publice, anexe gospodăreşti, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan”.
În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, „sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea”. „În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea”.
Sera este în general o construcție pe fundație de beton, mai rezistentă decât solarul, și este destinată unor plante perene, care au nevoie și iarna de temperaturi ridicate.
Sera în adevăratul sens al cuvântului, funcționează pe tot parcursul anului trebuind să fie dotată cu centrală termică, sistem de ventilare, rafturi și grinzi pentru suspendarea plantelor etc.
Serele au pardoseală solidă, iar culturile, de regulă, sunt dispuse pe bancuri de creștere pentru un mai bun acces al agricultorului la ele. Uneori, serele sunt construite parțial în sol, cu pardoseala sub nivelul de îngheț al solului înconjurător.
O particularitate importantă a serelor o constituie ferestrele eficiente, care sunt produse ori dintr-un tip de policarbonat, ori din sticlă dublă. Astfel se realizează o mai bună izolație termică fără să se reducă suprafața de sticlă pe care soarele poate intra.
Vă salut cu respect. Am o speță cu un vecin la țară, vecinul sa gândit la începutul primăverii să își facă un solar, a început prin aș tăia plopii pe care îi avea lîngă gard și și-a mărit grădina pe care și-a construit un solar la maximum 2m. de hotar ,nici o problemă până în momentul în care vecinul ne-a cerut să tăiem copacii (sălcii) pe motiv că nu respectă legea și că sunt prea aproape de gard ( 1m. jumate ). Precizez că nu vreau să-mi tai copacii cu toate că știu că limita este de 2m . Fapt pentru care i-am cerut și eu să-și darame solarul. Vecinul mă amenință acum cu judecata. Vă rog respectuos să analizați și să-mi dați un raspuns dacă se poate, vă mulțumesc anticipat.
Legea 51
mireacaty
Ce construcții nu necesita autorizația de construire ? Am o rulota tip fast food , intr,-un parc industrial, am amenajat pt iarna cu pereți fin OSB placați ... (vezi toată discuția)