ACCES GRATUIT
Masurile luate de BNR pe piata creditelor sunt administrative, considera presedintele HVB
Masurile luate de BNR în privinta creditelor în valuta sunt unele administrative, iar toate creditele pe care o banca le ofera au în vedere riscul valutar, a aratat într-o declaratie pentru Radio România Actualitati, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu.
Articolul continuă mai jos
Masurile luate de BNR sunt masuri administrative, chiar daca sunt îmbracate sub mantia unora prudentiale, întrucât, sa nu uitam, principalele banci din România sunt filiale ale unor banci straine, care sunt obisnuite cu evaluarea si administrarea riscului valutar?, a afirmat Pascariu. În opinia acestuia, toate creditele pe care o banca le acorda au în vedere acest risc valutar. ?Eu sunt întru totul de acord cu domnul Vasilescu, cu privire la faptul ca nivelul creditelor personale în valuta au crescut extrem de mult?, a spus Pascariu. În acest sens Asociatia Româna a Bancilor a facut o propunere Bancii Nationale ca, în cazul în care Banca Nationala nu vrea sau nu poate sa ia o masura administrativa de interzicere a creditelor personale în valuta, printr-o autoreglementare, bancile comerciale sa nu mai acorde credite personale în valuta, ci sa ramâna în valuta doar creditele ipotecare sau imobiliare, creditele cu garantii imobiliare pe termene mai mari de 5 ani. ?Daca este sa acceptam faptul ca Banca Nationala este preocupata de aspectele prudentiale si nu vrea sa interzica creditele imobiliare si ipotecare în lei sau sa le interzica de tot, atunci ar trebui sa realizeze faptul ca bancile comerciale din România nu dispun de linii de finantare pe termen mediu si lung în lei, pentru ca nu exista înca o piata la termen în lei?, a adaugat Pascariu. La rândul sau, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat: ?Concluzia BNR cu privire la propunerea ARB de a se adopta alte masuri de limitare a cresterii creditului în valuta si nu cele legate de fondurile proprii la care v-ati referit, au fost ca este mai bine sa se ia o masura de felul celei care a fost luata, iar pe alta parte domnul Pascariu are dreptate din punctul de vedere al bancherului comercial din fruntea unei banci, mai ales din fruntea unei banci care este specializata cu deosebire în a da credite în valuta si care este finantata în valuta?. Vasilescu a explicat ca Banca Nationala si bancile comerciale sunt postate pe pozitii diferite, pentru ca judeca din puntul de vedere al unor interese diferite. ?Interesul Bancii Nationale este mai larg, Banca Nationala este nevoita sa se uite si la ce se întâmpla cu deficitul de cont curent, deficitul extern. Noi avem de multi ani un dezechilibru extern care se accentueaza, iar anul acesta este mult mai mare?, a mentionat acesta. Potrivit acestuia, deficitul extern pe 7 luni este cu 51,4 la suta mai mare decât deficitul extern pe 7 luni din anul trecut. ?Aceasta explozie trebuie sa dea de gândit iar Banca Nationala este obligata sa intervina. Ele sunt partial masuri administrative, asa cum le-a denumit domnul presedinte Pascariu, pentru ca, normal, Banca Nationala intervine aici pe o cale administrativa, dar ele sunt, cum v-am spus, în primul rând masuri prudentiale si în al doilea rând, în plan secundar, dar foarte important sunt si masuri de politica monetara?, a precizat Vasilescu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)