avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Curs valutar la chitante in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Curs valutar la chitante in valuta

Buna ziua tuturor,

Am si eu o intrebare: un asociat isi crediteaza firma cu o suma in euro (sa zicem 1000 euro), atunci trebuie intocmita si o chitanta in valuta langa contract de creditare? Daca da atunci ce curs se foloseste la chitanta, pt ca am vazut este o rubrica si pentru curs de schimb pe chitanata in valuta. Curs de schimb BNR? Si din ce data? Data incasarii efective a sumei, adica data chitantei sau data din contract de creditare care nu coincide cu cea de pe chitanta.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:17, 14 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca un contract este vointa partilor, daca ati trecut suma in contract, nu este neaparat necesara si chitanta, decat in masura in care o deduceti .Cursul ce puteti sa- l treceti( bineinteles cu acordul tuturor partilor contractului) trebuie sa fie un curs de schimb al oricarei banci, nu neaparat BNR.
Referitor la data, aceasta este cea pe care o stipulati de comun acord in contract, nu exista o obligatie expresa in acest sens. Eu insa, va intreb retoric, dumneavoastra ce data preferati ?
Cu stima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Multumesc de raspuns!
O rugaminte, daca imi puteti arata si baza legala conform careia pot sa folosesc cursul de schimb al oricarei banci. Ms.
Referitor la intrebarea dvs, nu am nici o data preferata, doar ca difera data contractului, care cu siguranta se poate modifica daca este cazul, si data incasarii a sumei, si am vrut sa stiu care este valabila pt stabilirea cursului de schimb, curs ce trebuie trecut pe chitanta in valuta. Vreau ca totul sa fie in regula, doar atat. Cei de la garda fin. se leaga de tot.
Cursul de schimb (BNR sau al altei banci comerciale care se mentioneaza in contractu de creditare) utilizat va fi cea din data incasarii. (asta e parerea mea)

Art. 1391
22. (1) În contractele încheiate între părţi trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb al unei bănci comerciale. În cazul încasării de avansuri înainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată la data încasării avansurilor va rămâne neschimbat la data definitivării operaţiunii.
Victorius a scris:

Buna ziua tuturor,

Am si eu o intrebare: un asociat isi crediteaza firma cu o suma in euro (sa zicem 1000 euro), atunci trebuie intocmita si o chitanta in valuta langa contract de creditare? Daca da atunci ce curs se foloseste la chitanta, pt ca am vazut este o rubrica si pentru curs de schimb pe chitanata in valuta. Curs de schimb BNR? Si din ce data? Data incasarii efective a sumei, adica data chitantei sau data din contract de creditare care nu coincide cu cea de pe chitanta.

Multumesc anticipat pentru ajutor.

In evidenta contabila se foloseste cursul BNR.
parerea mea e ca complicati daca veti face creditarea in valuta , daca nu desfasurati in mod curent operatiuni in valuta
Probabil va ginditi sa acoperiti un risc valutar , puteti face un contract de creditare cu dobinda , care e deductibila pentru firma la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta de curs valutar ioanaep ioanaep Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: in cazul in care facem un schimb valutar din contul de lei in contul de valuta la un curs prestabilit de banca, se mai ... (vezi toată discuția)
Curs valutar JENIFER JENIFER Cursul valutar afisat in arhiva bnr din data de 16.03.2011 este cel valabil pt data de 17.03.11 sau daca in arhiva pe data de 17.03.11 apare un curs de 4.1178 ... (vezi toată discuția)
Avans diferenta de curs NNorbert NNorbert Buna ziua Am emis o facura de avans , pentru un beneficiar extern in valoare de 10.000 eur la cursul de 4.3 ron, la stornare cursul era 4.4 ron, cum ... (vezi toată discuția)