avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facturi externe
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facturi externe

Ma poate ajuta cineva spunindu-mi :
1)-,la ce curs valutar trebuie sa calculez facturile externe platite cash ? :
-la cursul valutar euro la care a fost calculat avansul de decontare
-la cursul euro din ziua intocmirii facturii
-la cursul euro din ziua platii facturii
2)-in decontul de cheltuieli(avansul de decontare) se deconteaza toate cheltuielile efectuate inclusiv cele cu fact.platite sau fact externe se trec prin reg de casa cu plata in valuta.Cum este mai bine ?

Ex 542=5314 401=542 sau direct 401=5314


Multumesc !
Cel mai recent răspuns: barbutadddddddddddddd , utilizator 01:15, 10 August 2008
1) LA CURSUL DIN DATA EFECTUARII TRANZACTIEI, respectiv a platii
Temeiuri legale

ORDIN Nr. 1752 din 17 noiembrie 2005-pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene*)
141. - (1) Operaţiunile privind încasările şi plăţile în valută se înregistrează în contabilitate la cursul zilei, comunicat de Banca Naţională a României.
(2) Operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută se înregistrează în contabilitate la cursul utilizat de banca comercială la care se efectuează licitaţia cu valută, fără ca acestea să genereze în contabilitate diferenţe de curs valutar.

152. - (1) Creanţele şi datoriile în valută se înregistrează în contabilitate atât în lei, la cursul de schimb de la data efectuării operaţiunilor, comunicat de Banca Naţională a României, cât şi în valută.
(2) Operaţiunile în valută trebuie înregistrate în momentul recunoaşterii iniţiale în moneda de raportare (leu), aplicându-se sumei în valută cursul de schimb dintre moneda de raportare şi moneda străină, la data efectuării tranzacţiei.
173. - (1) Diferenţele de curs valutar care apar cu ocazia decontării creanţelor şi datoriilor în valută la cursuri diferite faţă de cele la care au fost înregistrate iniţial pe parcursul perioadei sau faţă de cele la care au fost raportate în situaţiile financiare anuale anterioare trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli în perioada în care apar.
(2) Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată în decursul aceluiaşi exerciţiu financiar în care a survenit, întreaga diferenţă de curs valutar este recunoscută în acel exerciţiu. Atunci când creanţa sau datoria în valută este decontată într-un exerciţiu financiar ulterior, diferenţa de curs valutar recunoscută în fiecare exerciţiu financiar, care intervine până în exerciţiul decontării, se determină ţinând seama de modificarea cursurilor de schimb survenită în cursul fiecărui exerciţiu financiar.





2) In decontul de cheltuieli se deconteaza numai platile efectuate cu sume ridicate din casierie.
Temei legal anexa 2374/2007 la OMFP 1752/2005
Contul 542 ''Avansuri de trezorerie''

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta avansurilor de trezorerie.
Contul 542 ''Avansuri de trezorerie'' este un cont de activ.
In debitul contului 542 ''Avansuri de trezorerie'' se inregistreaza:
- avansurile de trezorerie acordate (531);
- diferentele favorabile de curs valutar aferente avansurilor de trezorerie in valuta, la incheierea exercitiului financiar (765).
In creditul contului 542 ''Avansuri de trezorerie'' se inregistreaza:
- avansurile de trezorerie justificate prin achizitia de stocuri, inclusiv diferentele de pret nefavorabile, aferente (301 la 303, 308, 361, 368, 371, 381, 388, 401);
- cheltuieli reprezentand valoarea materialelor nestocate, consumurilor de energie si apa, intretinere si reparatii, primele de asigurare, studii si cercetare executate de terti, comisioane si onorarii, protocol, reclama si publicitate, transport de bunuri, deplasari, postale si telecomunicatii, alte servicii executate de terti (602 la 605, 611 la 614, 622 la 626, 628);
- sume reprezentand avansuri nejustificate (428);
- sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (461);
- sume restituite in numerar reprezentand avansuri de trezorerie neutilizate (531);
- sume utilizate pentru achitarea altor valori (532);
- diferentele nefavorabile de curs valutar, aferente avansurilor de trezorerie in valuta, la incheierea exercitiului financiar sau la lichidarea acestora (665).

Soldul contului reprezinta sumele acordate ca avansuri de trezorerie, nedecontate.
Bun !
Inteleg,deci ca daca iau avans de decontare din care platesc cazare,mijl.de transport,alti furnizori(prestari servicii,transport personal),le inreg.pe toate in decontul de cheltuieli indiferent de natura operatiunilor trecute pe aceste facturi.
Tot de pe ac.site am citit pareri cu totul diferite.(ex:facturile de prestari servicii se trec direct in reg de plata in valuta nu in decontul de cheltuieli.)
Cum ar fii de fapt corect ?

Va multumesc !
barbuta a scris:

Bun !
Inteleg,deci ca daca iau avans de decontare din care platesc cazare,mijl.de transport,alti furnizori(prestari servicii,transport personal),le inreg.pe toate in decontul de cheltuieli indiferent de natura operatiunilor trecute pe aceste facturi.
Tot de pe ac.site am citit pareri cu totul diferite.(ex:facturile de prestari servicii se trec direct in reg de plata in valuta nu in decontul de cheltuieli.)
Cum ar fii de fapt corect ?

Va multumesc !


Ma poate lamuri cineva?
Nu reusesc sa ma clarific cu o anumita problema ; din OMFP 1752 nu reiese sau nu inteleg eu :
- daca cumpar valuta din banca ,la cursul bancii si in ac.zi fac plata de facturi externe ,in contabilitate convertirea euro- lei se face la cursul de schimb al BNR din ziua platii facturii sau la cursul valutar la care am cumparat valuta din banca ?
- daca din ac.suma pe care am schimbat-o in euro ,in ac.zi ridic valuta de la banca ptr.plati cash de facturi externe,dar plata ac.facturi se face la date diferite, cum se inreg convertirea euro-lei la cursul BNR din data platii facturilor sau cursul BNR la data ridicarii valutei din banca ?
Intreb ac.lucru deoarece din raspunsul pe care l-am primit,.inteleg ca decontarea chelt.in valuta ptr.platile in cash se face la cursul BNR din data platii facturii,iar contractul ce urmeaza sa-l semnez specifica ca decontarea se va efectua la cursul BNR din data ridicarii valutei din banca .
Cum este corect ?


Multumesc !
Corect este asa cum ai inteles din OMFP 1752/2005, insa in practica, marea majoritate inregistreaza cumpararea de valuta la cursul BNR nu la cursul bancii.

Intrebarea ta , a fost una din intrebarile de la examenul de consultant fiscal si mai toti au bifat curs BNR ( ca in practica) si nu cursul bancii comerciale (ca in OMFP) ....


Legat de intrebarea cu decontarea sumelor in valuta: corect ar fi ca o persoana juridica rezidenta sa faca platile catre furnizorii de bunuri si servicii nerezidenti cu ordin de plata sau card, iar cheltuielile cu numerar sa fie numai cele de deplasare sau ocazionate de deplasare.

Daca platesc un bilet de avion cu numerar in valuta in Romania il prind plata la registru de casa, iar daca achit cazarea sau masa in strainatate prin plata din decont.

Alte discuții în legătură

Ajutor, decont in valuta ! adymiha2002 adymiha2002 Buna ziua ! Am acordat avans deplasare in euro, deorece angajatul pleca cu masina proprie in strainatate.Inapoi la decontare mi-a adus la decontat 2 bonuri ... (vezi toată discuția)
Contul 462"creditori diversi" iirina_19 iirina_19 Un salariat care isi desfasoara activitatea in alta localitate decat isi are sediul angajatorul, cumpara din banii proprii materiale de curatenie de la un ... (vezi toată discuția)
Banca in devize consela consela am deschis un cont in euro la o banca, in data de 12.10.2010 am depus numerar din schimb valutar in acest cont 25 euro curs bnr =4.2675 curs pt cumparare ... (vezi toată discuția)