Potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, "judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii".
Acelasi act normativ stabileste ca judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in cazul in care sunt condamnati definitiv pentru o infractiune.
Avand in vedere aceste dispozitii, un magistrat eliberat din functie ca urmare a condamnarii nu mai poate beneficia de pensia de serviciu, intrucat nu mai detine calitatea de magistrat. Mai mult, potrivit Ministerului Justitiei, "orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu".
Cu toate acestea, insa, prevederile aplicabile pana acum nu reglementau acele situatii in care pensionarea intervine anterior hotararii judecatoresti de condamnare a magistratului si nici efectele procesului penal asupra procedurii de acordare a pensiei de serviciu.
Mai exact, potrivit sursei citate, nu erau acoperite situatiile in care:
- exista o decizie de pensionare, dar aceasta nu a fost pusa in plata pana la data condamnarii;
- magistratul depusese deja cerere de pensionare, dar aceasta nu fusese solutionata pana la momentul eliberarii din functie ca urmare a condamnarii;
- magistratul depune cererea de pensionare intre data condamnarii si data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a decretului de eliberare din functie.
Motiv pentru care institutia a initiat, in luna august 2013, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, acesta fiind aprobat de Guvern in cadrul unei sedinte din vara anului trecut. La aproape un an de la aprobare, documentul a fost, in sfarsit, publicat in Monitorul Oficial, devenind Legea nr. 118/2014, ce a intrat in vigoare in 27 iulie.
Practic, inititatorii si-au propus, prin elaborarea acestui act normativ, sa completeze statutul judecatorilor si procurorilor cu un nou articol ce reglementeaza clar regimul pensiilor de serviciu pentru magistratii condamnati.
"Nu beneficiaza de pensia de serviciu (...) judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii" - se precizeaza in reglementarile ce au intrat duminica in vigoare.
Potrivit noilor dispozitii, punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune de coruptie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de serviciu, daca aceasta a fost acordata pana la solutionarea definitiva a cauzei.
"In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public", se arata in lege.
Pe de alta parte, insa, daca se dispune clasarea, renuntarea la urmarirea penala, achitarea, incetarea procesului penal sau renuntarea la aplicarea pedepsei fata de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara.
Cu alte cuvinte, i se va plati din nou pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale sau diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale.
Conform documentului mentionat, prevederile se aplica de la momentul intrarii in vigoare a legii.
"Apreciem ca o astfel de prevedere nu are caracter retroactiv, ci tranzitoriu, reglementand situatia magistratilor condamnati care beneficiaza de pensie de serviciu la momentul intrarii in vigoare a noii reglementari", sustineau initiatorii actului normativ in august 2013.
Astfel, potrivit sursei citate, ar urma ca interdictia sa se aplice doar de la data intrarii in vigoare a legii, neafectand pensiile de serviciu incasate anterior.
Legea nr. 118/2014 va fi disponibila spre consultare in curand in sectiunea noastra de legislatie.
Comentarii articol (9)