avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Represiunea nedreapta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Represiunea nedreapta

Bună seara.
Care sunt aspectele procesuale ale infracțiunii de represiune nedreaptă?
Cine pune în mișcare acțiunea penală, competența etc.?
ART. 283 c.p.
Represiunea nedreaptă
(1) Fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procurorul de la parchetul corespunzător instanţei care, potrivit legii, judecă în primă instanţă cauza.
Mulțumesc pentru răspuns însă urmărirea penală nu se efectuează de către procurorii din cadrul DNA?
Daca vorbim de infractiuni de coruptie, cititi competenta DNA in OUG 43/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Represiunea nedreapta - a trimite in judecata? a lua o masura preventiva neprivativa de libertate? eusaisapte eusaisapte 1. A trimite in judecata cf. art. 283 din CP se refera strict la sesizarea instantei prin rechizitoriu, sau orice sesizare a instantei cu orice act cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Exista o prevedere potrivnica in cpp care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din cpc? eusaisapte eusaisapte Exista o prevedere potrivnica in CPP care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din CPC in raport cu un proces penal? Sau trebuie sa introduc o actiune civila ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli judiciare mosuxl mosuxl Buna ziua am si eu o problema legata de un dosar penal in care am fost acuzat de trafic de droguri si dupa 2 analize am fost ACHITAT la ART 10 lit. d CPP, ... (vezi toată discuția)