avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Represiunea nedreapta - a trimite in judecata? a lua o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Represiunea nedreapta - a trimite in judecata? a lua o masura preventiva neprivativa de libertate?

1. A trimite in judecata cf. art. 283 din CP se refera strict la sesizarea instantei prin rechizitoriu, sau orice sesizare a instantei cu orice act cum ar fi referatul cu propunerea de obligarea la tratamentul medical provizoriu?

2. Masurile de siguranta sunt masuri preventive neprivative de liberatate? Se incadreaza sub acelasi capitol din Codul de procedura penala...

"Titlul V - Masurile preventive si alte masuri procesuale"

Inafara de internarea medicala la care se incadreaza internarea nevoluntara cf. art. 246 (12) si art. 247-248 din CPP, restul par neprivative de libertate

Cod Penal
Articolul 283: Represiunea nedreapta
(1) Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Alte discuții în legătură

Represiunea nedreapta Annahan Annahan Bună seara. Care sunt aspectele procesuale ale infracțiunii de represiune nedreaptă? Cine pune în mișcare acțiunea penală, competența etc.? (vezi toată discuția)
Exista o prevedere potrivnica in cpp care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din cpc? eusaisapte eusaisapte Exista o prevedere potrivnica in CPP care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din CPC in raport cu un proces penal? Sau trebuie sa introduc o actiune civila ... (vezi toată discuția)
Se poate dicta de catre instanta masura arestului preventiv pe ... Florin111 Florin111 Se poate dicta de catre instanta masura arestului preventiv pe 30 de zile impotriva unui minor de 17 ani acuzat de tentativa de talharie calificata (conform ... (vezi toată discuția)