Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat propunerea ca magistratii condamnati pentru coruptie sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, informeaza un comunicat de presa al Consiliului.
Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in sedinta de plen, a aprobat, cu majoritate de voturi, propunerea formulata de presedintele CSM, Horatius Dumbrava, care modifica
Legea 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor, si care precizeaza ca „magistratii condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie savarsita cu intentie, precum si magistratii sanctionati irevocabil cu excluderea din magistratura
nu mai pot beneficia de pensia de serviciu stabilita de lege, urmand ca pensia de serviciu, incasata pana la condamnarea definitiva sau ramanerea irevocabila a sanctiunii disciplinare de excludere din magistratura, sa fie recuperata.”
Totodata, plenul CSM apreciaza ca este necesara si clarificarea legislativa a regimului pensiilor de serviciu, precum si stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justitiei care beneficiaza de pensie de serviciu, nu numai pentru judecatori si procurori.
Potrivit sursei citate, plenul CSM va sesiza Ministerul Justitiei in legatura cu aceste propuneri pentru a fi initiat un proiect de act normativ in acest sens.
In luna iunie a acestui an, Ministerul Justitiei a initiat un
proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit reglementarilor propuse, magistratii pot fi suspendati din functie pe o perioada de pana la 6 luni, in cazul in care incalca indatoririle specifice functiei sau aduc atingere prestigiului functiei detinute.
Proiectul prevede astfel o serie de sanctiuni disciplinare pentru magistratii care absenteaza nemotivat de la serviciu sau intarzie repetat in efectuarea lucrarilor din motive inputabile. Tot in categoria abaterilor disciplinare sunt incluse si nemotivarea hotararii judecatoresti, precum si utilizarea in cuprinsul motivarii a unor expresii inadecvate.
Initiativa legislativa a primit avizul favorabil al magistratilor in luna septembrie. CSM a precizat, insa, ca
exista anumite conditii referitoare la aceste dispozitii care vor fi prezentate in cadrul dezbaterilor parlamentare pe marginea proiectului de lege.
Inspectia Judiciara, solutia pentru eficientizarea actului juridic
Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca un act juridic eficient nu se rezuma doar la raspunderea disciplinara a magistratilor. De asemenea, CSM precizeaza ca un control administrativ al hotararilor judecatoresti prevazut in proiect "
poate afecta grav independenta magistratului si securitatea realizarii drepturilor cetatenilor in justitie".
In acest context, la finalul lunii septembrie, Plenul CSM a apreciat necesitatea unei Inspectii Judiciare autonome s-a sustinut eficientizarea procedurii disciplinare prin constituirea unei Inspectii Judiciare autonome.
Comentarii articol (16)