Potrivit Codului fiscal, de la 1 septembrie, cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri:
- toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071;
- faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN 1061;
- triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Prin Ordinul MFP nr. 1436/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 543 din 28 august, Finantele definesc painea pentru care se poate aplica TVA de 9% ca:
produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% in greutate.
Potrivit noilor reglementari publicate de Finante, si covrigii vor intra in categoria produselor pentru care se aplica regimul special de TVA, indiferent de gramajul lor si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.
Cota redusa de TVA se aplica si pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, actul normativ emis de MFP definind aceste produse ca "produse de panificatie care au compozitia painii".
Totusi, in cazul in care aceste produse au umplutura de orice fel, ele nu se mai califica pentru a beneficia de cota redusa de TVA, se mai specifica in Ordinul MFP nr. 1436/2013.