Potrivit Codului fiscal, de la 1 septembrie, cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri:
- toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071;
- faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN 1061;
- triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Asadar, triticum spelta, graul comun si secara sunt trei categorii de cereale pentru a caror livrare in interiorul tarii se aplica cota redusa de TVA de 9 %. In acelasi timp pentru aceste tipuri de cereale se aplica si taxarea inversa. Cum trebuie tratate din punct de vedere fiscal operatiunile care le implica?
Potrivit unei circulare emise de Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, pentru triticum spelta, graul comun si secara, daca atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, se aplica taxarea inversa. Acest lucru inseamna ca beneficiarul determina taxa aferenta, care se evidentiaza in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9 %.
Dan Manolescu mai precizeaza in circulara emisa ca nu se poate aplica taxarea inversa daca beneficiarul nu are un cod valid de TVA. In aceasta situatie, furnizorul (persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA) va colecta TVA aplicand cota redusa de TVA de 9% pentru livrarile de astfel de produse in interiorul tarii.
Circulara MFP poate fi consultata aici.
Comentarii articol (1)