Iata cateva idei pentru a transforma cele mai folosite retele de socializare in adevarate instrumente de invatare si dezvoltare pentru micutul tau:
1. Facebook
Facebook este cea mai mare si cea mai utilizata retea sociala, cu peste 5 milioane de conturi doar in Romania. Este locul in care afli cele mai noi stiri, despre ultimele evenimente sau filme de la cinema, locul in care prietenii se aduna si isi fac planuri sau dezbat anumite subiecte. Ajuta-l pe micutul tau sa se foloseasca de avantajele pe care Facebook le prezinta si distrati-va impreuna pe platforma de socializare.
- Sursa de inspiratie – Incurajeaza-l pe cel mic sa urmareasca pagini educative, din ariile lui de interes. De exemplu, daca e pasionat de vioara, poate urmari pagina lui André Rieu. De asemenea, se poate inscrie in diverse grupuri pe teme de interes pentru el, de unde poate afla informatii utile.
- Educatie si distractie – Daca pustiul tau nu a implinit inca 13 ani*, inregistrati-va impreuna pe Facebook. Alegeti din numeroasele jocuri si aplicatii si distrati-va impreuna. Explica-i de ce nu are voie inca sa aiba contul lui propriu si discutati despre aspectele ce tin de confdentialitate si siguranta.
- Studiu cu prietenii – Incurajeaza-l sa isi faca un grup de discutie impreuna cu prietenii lui pe un subiect de studiu preferat de ei sau o materie de la scoala (spre ex: astronomie, istorie, georgrafie). Indeamna-l si ajute sa gaseasca informatii si articole interesante pe care sa le impartaseasca cu colegii. Astfel isi va mari cultura generala si dezvolta curiozitatea, distrandu-se in acelasi timp.
*Facebook nu permite utilizatorilor cu varsta sub 13 ani sa aiba cont.
2. Instagram
Instagram este considerat de multi noul Facebook, datorita succesului de care s-a bucurat. Cu Instagram poti face fotografii cu telefonul mobil sau chiar filmulete de cateva secunde, pe care le editezi mai apoi cu ajutorul numeroaselor filtre si efecte pe care aplicatia le pune la dispozitie. Pozele le poti publica mai apoi pe profilul tau si impartasi cu prietenii. Aplicatia este compatibila cu sistemele de operare IOS si Android.
Instagram poate fi un instrument excelent de care te poti folosi penru a-i dezvolta imaginatia micutului tau. Daca nu i-ai cumparat inca propriul smartphone, lasa-l sa il foloseasca pe al tau si incearca ideile de mai jos.
- Jurnal foto - video de calatorie – Creati un profil special si gasiti o denumire pentru jurnalul vostru de calatorie. Cand mergeti in excursii, la bunici sau chiar in parc, faceti fotografii si urcati-le pe Instagram. Surprindeti imprejurimile si momentele frumoase pe care le petreceti impreuna. Folositi-va imaginatia si jucati-va cu filtre, culori si fonturi. Nu uita de cuvinte: compuneti titluri haioase pentru fiecare poza in parte.
- Concurs foto – Organizati concursuri intre voi, care sa se incheie cu premii haioase pentru fotograful cu cele mai frumoase si ingenioase poze. Subiectul poate fi orice: de la ursuletul de plus, la micul dejun, copacul din curtea blocului sau masinile care trec pe strada. Fiti creativi!
- Cadouri inedite – Imbina tehnologia cu clasicul lucru manual. Salvati si printati pozele editate cu Instagram, iar apoi organizati-le in albume foto sau rame pe care sa le creati chiar voi. Daca se apropie ziua unui prieten sau a unei persoane dragi din familie, ajuta-l sa realizeze felicitari personalizate cu poze facute de el insusi cu Instagram. Fotografiile pot fi transpuse pe cani, magneti de frigider sau chiar tricouri. Copilul va fi incantat sa ofere cadouri personalizate pentru fiecare persoana in parte, iar cei care le vor primi vor avea parte de o surpriza frumoasa.
- Decoratiuni handmade – Pozele de pe Instagram pot fi transformate in decoratiuni. Ce-ar fi ca urmatorul brad de Craciun sa fie impodobit cu o serie de fotografii realizate de-al lungul intregului an?
3. Bloguri
Sa incepi un blog in acest moment este unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le poti face. Exista nenumarate platforme gratuite usor de utilizat si de personalizat: WordPress, Blogger sau Tumblr sunt doar cateva dintre ele. Blogul poate fi o modalitate excelenta prin care micutul tau sa-si dezvolte abilitatile de scriere si exprimare, impreuna cu imaginatia si creativitatea. Scrisul constant pe blog il va ajuta sa fie organizat si ordonat in gandire. Asa ca indeamna-l sa inceapa un blog. Inspira-te pentru tematica din ideile de ma jos:
- Blog personal – Incurajeaza-l sa inceapa un blog pe care sa scrie despre orice: experiente de la scoala, filme sau desene pe care le vede, carti pe care le citeste, locuri pe care le viziteaza. Promoveaza-i blogul printre prieteni si familie si apoi bucurati-va impreuna de numarul mare de cititori. Arata-i ca munca lui este apreciata.
- Jurnal de lectura online – Jurnalul de lectura este o modalitate grozava prin care copilul tau isi poate dezvolta pasiunea pentru lectura. Sugereaza-i sa tina un astfel de jurnal, dar nu oricum, ci sub forma unui blog! Va fi o experienta frumoasa si interesanta pentru cel mic. Blogul poate fi personalizat cu un titlu reprezentativ, cu o tema colorata, imagini, muzica si chiar filmulete.
- Blogul vostru – Gasiti un hobby comun si incepeti un blog colectiv! De exemplu, un blog cu retete pentru parinti si copii. Imagineaza-ti cat o sa va distrati in bucatarie inventand retete si mai apoi povestind pe blog despre ele. In acest fel, vei petrece timp de calitate impreuna cu copilul tau, iar relatia voastra va fi una stransa.
4. Youtube
Youtube este site-ul care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toata lumea il cunoaste si il utilizeaza fie pentru a gasi filmulete din diverse domenii, fie pentru a urca propriile creatii. Foloseste-te si tu de Youtube impreuna cu micutul tau intr-o maniera constructiva.
- Micul artist – Toti copiii adora sa cante sau sa danseze. Ajuta-l sa-si faca propriile videoclipuri. Creati un canal pe Youtube si urcati acolo filmuletele. In acest fel, le puteti impartasi foarte usor cu familia si prietenii, iar micutul tau va deveni vedeta! Pentru a va proteja intimitatea, seteaza modul privat in momentul in care creezi contul pe Youtube, iar apoi poti share-ui filmulete doar cu persoanele apropiate.
- Surprize video – Faceti felicitari si urari sub forma de filmulete pe care sa le puneti pe youtube si apoi sa le trimiteti celor dragi sau prietenilor micutului.
- Sursa de informatii – Youtube abunda in filmulete explicative pe numeroase teme. Puteti invata impreuna o multime de lucruri interesante, de la cum sa realizati produse handmade la retete de gatit sau chiar experimente stiintifice. Micutul tau poate invata sa cante la chitara sau sa se dea cu skateboard-ul urmarind videoclipurile de pe site. Doua canale interesante pe care sa le urmariti impreuna sunt SimpleKidsCrafts si WhizKid.
Incearca, asadar, sa privesti Social Media nu ca pe ceva care prezinta pericole pentru copilul tau, ci mai degraba ca pe o tehnica moderna de utilizat in educatia celui mic.
Provocarea celor 2013 povesti: Tu ce voiai sa devii atunci cand vei fi mare? Kiboko te provoaca sa iti scrii povestea si sa te alaturi celor 2013 persoane care inspira generatiile viitoare! Vezi mai multe despre proiect aici.
Sursa imaginii care ilustreaza acest articol.
Comentarii articol (1)