Potrivit unei spete publicate de ANAF in baza de date cu intrebari frecvente, in cazul in care o societate isi schimba sediul social, ea poate folosi certificatul digital pentru depunerea on-line a declara?iilor fiscale si pentru noua adresa.
Totusi, Fiscul atentioneaza ca, pentru ca formularele fiscale depuse electronic sa ajunga corect la noua unitate fiscaa careia contribuabilul ii este arondat, este nevoie ca aceasta unitate fiscala sa fie anuntata de modificare prin depunerea formularului 050.
Ce trebuie sa faci pentru a-ti schimba sediul social
Sediul social al unei firme poate fi mutat in acelasi judet sau in alt judet, printr-o solicitare adresata Registrului Comertului. Singura diferenta intre cele doua proceduri este ca , in cel de-al doilea caz, trebuie obtinuta si o rezervare de denumire a firmei.
In rest, actele necesare sunt aceleasi, si anume:
1. Actul constitutiv actualizat;
2. Hotararea AGA;
3. Certificatul de sediu social – nu uitati ca acest certificat nu se mai solicita la Administratia Financiara , ci la oficiile registrului comertului. Procedura detaliata de obtinere a documentului a fost explicata de AvocatNet.ro aici.
4. Certificatul de inregistrare in original;
5. Documentul (contract comodat, contract inchiriere) care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului cu destinatie de sediu social, inregistrat la Administratia pe raza careia se afla acest imobil;
6. Acordul comitetului executiv al asociatiei de proprietari, precum si a patru vecini (in cazul in care sediul social este intr-un bloc de locuinte;
7. Cerere de inregistrare, in original;
8. Declaratia-tip pe propria raspundere, in original, semnata de asociati sau de administratori din care sa rezulte, dupa caz, ca:
- persoana juridica nu desfasoara, la sediul social, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani;
- persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip.
Atentie! Odata cu schimbarea sediului social, vor fi modificate actul constitutiv al societatii, certificatul unic de inregistrare, precum si orice alte certificate care atesta functionarea firmei. In plus, se impune achizitionarea unui nou Registru Unic de Control, precum si actualizarea tuturor documentelor firmei care contin in antet vechea adresa a sediului social, cum sunt facturierele sau chitantierele.
Trebuie sa mai stiti ca, in cazul in care mutarea sediului social se face intr-un alt judet, firma va fi radiata automat din judetul in care a fost initial inregistrata.
Potrivit avocatului Adrian Solomon, taxele percepute la Registrul Comertului pentru schimbarea sediului social in acelasi judet ar putea ajunge la aproximativ 600 de lei, in timp ce daca se doreste mutarea sediului intr-un alt judet, costurile ar putea creste cu circa 200 de lei.
Schimbarea sediului social trebuie comunicata si Administratiei Financiare, prin depunerea formularului 050 „Cererea de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului” la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat noul sediu social.
De asemenea, daca firma care isi muta sediul social este si platitoare de TVA, trebuie sa obtina un nou certificat de inregistrare in scopuri TVA de la unitatea fiscala in a carei raza de competenta se afla conform noii adrese. Astfel, in momentul in care soseste decizia de mutare a dosarului la noua administratie, platitorii de TVA trebuie sa depuna o cerere de anulare a vechiului certificat precum si o cerere de obtinere a unui certificat nou, insotita de o copie dupa noul certificat de inmatriculare a societatii.
Comentarii articol (10)