Iata cele mai importante declaratii din cadrul conferintei:
Daniel Chitoiu, ministrul Finatelor Publice
- Imi doresc ca rezultatele proiectului sa se reflecte intr-o adminstratie moderna, care sa reprezinte un partner pentru contribuabilii din Romania si care sa colecteze veniturile la bugetul de stat la un nivel apropiat de media UE.
- De asemenea, imi doresc ca evaziunea fiscala in Romania sa aiba cel mult nivelurile din celelalte state membre UE.
- Modernizarea ANAF trebuie sa faca structurile ANAF flexibile si eficiente.
- ANAF trebuie sa aiba la sfarsitul proiectului un nivel performant de informatizare, un nivel perfomant de analiza a datelor din evidentele fiscale, asa incat sa avem o corelare buna intre datele declarate de contribuabili si cele ale Fiscului.
- Imi doresc ca ANAF sa poate reactiona operativ la toate informatiile privind evaziunea si frauda fiscala.
- Directia generala antifrauda fiscala trebuie sa fie o structura eficienta si sa ajunga la nivelul celorlalte structuri din tarile UE.
- Aceasta directie trebuie sa fie eficienta inca din prima zi cand va fi operabila, sper in maximum o luna de zile si sa mearga la marea evaziune fiscala si la activitatile de contrabanda.
- Verificarea fiscale la contribuabili trebui sa fie facuta de inspectia fiscala, asa cum am aprobat o data la trei ani la IMM si o data la cinci ani la marii contribuabili.
- Rolul ANAF este de a crea si un mediu concurential in Romania.
- La sfarsitul restructurarii si modernizarii ANAF, partenerul nostru Banca Mondiala trebuie sa aiba un rezultat de succes la fel ca in celelalte state unde a implementat programe asemanatoare.
Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF
- Cresterea gradului de colectare a taxelor este obiectivul principal al proiectului, cu conditia oferirii unor servicii de calitate agentilor economici.
- Proiectul de modernizare a adminsitratiei fiscale are la baza o prima etapa, pe care noi am parcurs-o intr-o masura importanta, si anume etapa reorganizarii structurilor teritoriale din cadrul ANAF. Viziunea este sa avem o administratie fiscala supla, eficienta care sa acorde servicii de calitate contribuabililor.
- Am urmarit alocarea resurselor necesare entitatilor ANAF care detin ponderea cea mai mare in colectarea taxelor.
- Vom infiinta o structura noua, Directia generala antifrauda fiscala, care va avea o activitate mult mai eficienta si eficace decat celelalte trei structuri pe care le-a inglobat.
- Directia generala antifrauda fiscala se va focaliza pe combaterea evaziunii fiscale din domeniile cu un grad ridicat de risc fiscal, circulatia produselor accizabile, activitatea de alimentatie publica, achizitiile si livrarile comunitare.
- Reorganizarea a constituit o premisa importanta in proiectul pe care il derulam cu Banca Mondiala.
- Cel mai important efect al reorganizarii a fost alocarea personalului in zone cu deficit in acest sens.
- A fost creat cadrul organizational necesar pentru demararea modernizarii activitatii ANAF.
- Banii din proiect - 70 de milioane de euro - vor fi folositi dupa cum urmeaza: 72% - achizitie echipament tehnic, 5% - achizitie de servicii tehnice, 17% - asistenta tehnica, 5% - cursuri de formare profesionala
- Primele rezultate sunt asteptate in 2015 si privesc achizitia sistemului pilot de implementare a noului sistem de colectare a veniturilor.
Alberto Leyton, Banca Mondiala
- Romania si ANAF, in particular, au obtinut succese importante, dar modernizarea este un proces continuu si fiecare pas aduce noi provocari.
- Mai este loc pentru imbunatatirea disciplinei financiare.
- Cresterea taxelor prin imbunatatirea disciplinei financiare poate conduce la reducerea taxelor.
- Plata taxelor nu ar trebui sa fie o povara pentru contribuabili, ci ar trebui sa fie o procedura simpla.
- Colectarea taxelor trebuie imbunatatita.
- Schimbarile nu se produc peste noapte, ci necesita timp.
Numarul orelor petrecute de contribuabili in fata ghiseelor ar putea scadea, de la 222 de ore pe an in prezent, la 176 de ore
Mihail Constantin, ANAF
- Proiectul de modernizare a ANAF nu cuprinde doar nevoile interne ale autoritatii, ci si pe cele ale contribuabililor. Este nevoie de administrarea in comun a tuturor informatiilor din sistemele de asigurari, pentru ca in final cetateanul este unul singur in fata tuturor acestor sisteme.
- Proiectul nostru de modernizare este unul cu viziune externa, guvernamentala si care trebuie sa aiba si viziune europeana.
- Ar trebui ca, din punct de vedere fiscal, strainii care vin sa investeasca in Romania sa se simta ca la ei acasa.
- Romanii care pleaca sa investeasca in strainatate trebuie sa aiba cultura fiscala suficient de dezvoltata, pe care trebuie sa o deprinda de acasa.
- Administrarea fiscala are cateva elemente ferme si sigure pe care se bazeaza: inregistrarea, declararea, colectarea, controlul declaratiilor fiscale, dreptul cetateanului de a contesta atunci cand este nemultumit.
- Ne intereseaza asezarea oamenilor pe functii.
- Din 43 de administratii judetene au ramas doar opt organizatii regionale, cele care sunt mainile noastre, ale centralei.
- Oamenii si structura organizatorica sunt de fapt baza reformei.
- Infomatizarea va inlocui munca manuala.
- Informatizarea trebuie sa scoate in evidenta doua lucruri importante: sa inregistreze imediat orice informatie si sa creeze o imagine reala a situatiei contribuabilului si de asemenea, sa sesize precoce (de ordinul orelor dintr-o zi) orice neconformare.
- Legislatia este o componenta importanta a proiectului.
- Corecta instruire a personalului si a contribuabililor tine de legislatie.
- Nu mai avem contribuabili care tin contabilitatea cu mana. Marea majoritate au investit in sisteme informatice, care au nevoie sa fie adaptate la modificari. Important este ca si contribuabilii sa aiba timp suficient sa isi modifice sistemele informatice, degeaba isi modifica ANAF sistemul informatic rapid.
- Suntem deficitari in comunicarea cu contribuabilii si in serviciile oferite acestora. Daca comunicarea nu este inteleasa si nu ajunge la contabil, contribuabilii vor fi pusi intr-o mare intarziere in ceea ce priveste adaptarea si acest lucru va presupune mult timp pentru a intelege ce se intampla.
- Comunicarea si asistenta ar trebui sa fie pilonul de baza al conformarii voluntare.
- Trebuie sa ii dam contribuabilui de la bun inceput informatiile, nu sa il lasam sa le caute in Monitorul Oficial.
- Foarte important este si managementul de proiect.
- La finalul proiectului de modernizare a ANAF cu totii vom beneficia de rezultate.
- Proiectul nu este un proiect in sine, ci are un scop binecunoscut in final: trebuie sa crestem colectarea veniturilor in PIB.
- Daca asteptam ca cea mai mare parte dintre contribuabili sa isi faca datoria, aceasta activitate incetineste, pentru ca economia in momentul de fata inregistreaza o anumita recesiuena, firmele si-au consumat capitalul de lucru si creeaza la randul lor un blocaj financiar, care incet se gripeaza.
- Iesirea din gripa este intrarea in insolventa, ceea ce face ca Fiscul sa nu mai poata actiona.
- Vrem sa actionam pentru largirea bazei de impozitare, adica ne concentram pe evaziunea fiscala. Cifrele difera de la 10-15% pana la 40%, in ceea ce priveste evaziunea fiscala. Important este sa stim unde sunt zonele de evaziune fiscala si sa facem in asa fel, ca de la an la an ca aceste cifre sa scada.
- Noi vrem sa fim motorul care sa faca economia sa creasca, adica sa aducem mai multi bani la buget.
- Ca indicatori de eficienta, vom contabiliza rezultatele in termeni de lei colectati pe cap de functionar, iar in acest sens vrem sa ajungem la nivel 9,6% la finele lui 2018
- Vrem ca prin acest proiect sa scada numarul de ore necesar contribuabililor pentru intocmirea declaratiilor, de la 222 de ore pe an in prezent, la 176 de ore, dar chiar si asa este mult.
- Unii dintre functionari s-au blazat la ghiseu. Trebuie sa treaca prin teste din care sa iasa compatibilitatea cu functia. Nu putem pastra la ghiseu aceeasi oameni, pentru ca se rutineaza. Incep sa devina obositi fata de interactiune. Nu mai sunt satisfacuti nici de un simplu “multumesc” poate din cauza unei agresivitati din partea contribuabililor.
Stella Ilieva, Banca Mondiala
- Modernizarea ANAF va dura multi ani, dar schimbarile sper ca vor aduce rezultate sustenabile.
- Proiectul va duce la eficietatirea ANAF, prin imbunatatirea colectarii taxelor.
- Sistemul IT este doar una dintre componentele reformei si trebuie sa fucntioneze impreuna cu componenta umana.
- Resursele umane sunt cele mai importante. Fara personal motivat, care sa invete si sa se adapteze repede, este imposibil sa fie atinse rezultate palpabile.
- Implementarea cu succes a proiectului va imbunatati activitatea ANAF si relatia cu contribuabilii.
Octavian Deaconu, secretar de stat ANAF
- Multi dintre contribuabili considera ca Fiscul nu reuseste sa asigure un tratament egal pentru toti. Speram sa ajungem sa imbunatatim modul in care acestia sunt tratati de functionari.
- Componentele proiectului sunt dezvoltarea capacitatii institutionale, cresterea eficientei operationale, imbunatatirea serviciilor adresate contribuabililor. Toate trei merg mana in mana si nu pot fi dezvoltate insular.
- Vrem sa imbunatatim timpul mediu in care se solutioneaza contestatiile din partea contribuabililor.
- In ceea ce priveste serviciile adresate contribuabililor avem nevoie de standardizare, sa crestem transparenta, sa revizuim carta contribuabililor.
- Ne dorim sa intram intr-un dialog constructiv cu mediul de afaceri, cu reprezentantii contribuabililor.
- Proiectul nu este unul facut pentru noi. Este o chestiune care trebuie sa se transforme in realitate si sa schimbe ceva in modul in care lucram.
- Trebuie sa trecem spre o administratie care are un alt fel de abordare a contribuabilului.