Atentie, maine, 1 octombrie, incepe avalansa scumpirilor, scrie evz.ro.
Finalul de an va fi greu pentru romani. Din octombrie, vor fi asaltati de scumpiri care vor creste nu doar costul intretinerii lunare ci si preturile alimentelor. Pe langa cresterea pretului la gaze, in octombrie se majoreaza anumite dari si soseste si termenul de plata pentru anumite impozite. La 1 octombrie se calculeaza cursul pentru accizele din 2014.
Excedent de cont curent, deficit de dezvoltare, anunta romanialibera.ro.
De la un deficit de 3 miliarde euro in primele 7 luni din 2012 s-a ajuns acum la excedent de aproape 500 milioane euro. Aparent motiv de bucurie (“traim cat ne tine plapuma”), vestea reprezinta implicit motiv de ingijorare: scade cererea interna deci economia se contracta, dezvoltarea prin import de tehnologie a incetinit.
Fenomenul a fost subliniat de presedintele Basescu ieri, in cadrul unui interviu televizat. “Nu mai avem deficit de cont curent, ceea ce pentru Romania nu este bine, pentru ca este semnalul ca nu vin investitiile straine care ar fi importat echipamente cu care sa produca aici". Cum s-a produs o schimbare radicala fata de 2012, cand exista un deficit de peste 3 miliarde euro?
Restantele la credite, la un nou maxim - 7,5 miliarde euro, informeaza capital.ro.
Restantele la creditele acordate populatiei si firmelor continua sa creasca, in timp ce soldul creditelor scade, astfel ca ponderea a ajuns la aproape 15%. Pe viitor se pare ca nimic nu va putea opri restantele din crestere, pe fondul dezastrului asteptat in privinta creditelor neperformante.
In conditiile in care tot mai multe banci locale se confrunta cu presiuni din partea bancilor-mama pentru a inchide din liniile de finantare, ceea ce se vede intr-un apetit tot mai redus pentru creditare si in scaderea stocului de imprumuturi, restantele urca de la o luna la alta catre noi maxime periculoase. In acest fel, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor creste accentuat.
Statul ne ia din ce in ce mai mult din salarii: creste diferenta dintre cat plateste angajatorul si cat primeste angajatul, explica adevarul.ro.
Statul ne ia din ce in ce mai mult din salarii: creste diferenta dintre cat plateste angajatorul si cat primeste angajatul, explica adevarul.ro.
Diferenta dintre costul fortei de munca (suportat de angajator) si salariul net (primit de angajat) este partea pe care statul o ia din aceste venituri. Aceasta parte, care reflecta presiunea fiscala pe salarii, a crescut semnificativ in ultimii ani. In 2012, diferenta dintre ceea ce plateste angajatorul si ceea ce incaseaza angajatul a trecut de 1.100 de lei, dupa ce, in urma cu 10 ani, nu trecea de 600 de lei.
Costul mediu lunar al fortei de munca a fost, anul trecut, de 2.675 lei pe salariat, in crestere cu 4,1% fata de anul precedent, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
Comentarii articol (0)