Unele categorii de persoane pot beneficia, in perioada 1 noiembrie 2013 - 31 martie 2014, de subventii de la stat pentru acoperirea integrala sau a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei, daca indeplinesc, cumulativ, mai multe conditii. Concret, de ajutorul pentru incalzirea locuintei vor beneficia familiile ori persoanele singure cu venituri reduse, cetateni romani, precum si cetateni straini ori apatrizi, cu domiciliul sau resedinta in Romania, stabilita in conditiile legislatiei romane.
Acestea nu sunt singurele conditii impuse de lege, multe dispozitii in domeniu fiind modificate la inceputul lunii septembrie, prin OG nr. 27/2013 (despre acest subiect AvocatNet.ro a scris mai multe aici).
Ca urmare a schimbarilor operate recent, Ministerul Muncii a elaborat si normele de aplicare a noilor reglementari in domeniu. Este vorba despre HG nr. 778/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin HG nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin HG nr. 38/2011 si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, aprobate prin HG nr. 920/2011, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 631 din 11 octombrie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii.
Normele publicate stabilesc, printre altele, conditiile ce trebuie indeplinite pentru a primi ajutor de incalzire, documentele ce trebuie prezentate, precum si procedura acordarii acestei subventii.
Cine poate beneficia de ajutoare de incalzire?
Potrivit prevederilor, ajutorul se va acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice.
De asemenea, solicitantii nu trebuie sa detina anumite bunuri mobile/imobile sau terenuri, asa cum sunt prezentate in lista de excluderi, pe care o puteti consulta AICI.
In plus, conform reglementarilor, solicitantii trebuie sa foloseasca una dintre urmatoarele modalitati de incalzire:
- Energie termica in sistem centralizat
- Gaze naturale
- Energie electrica
- Lemne, carbuni si combustibili petrolieri
Ajutoarele se acorda si in functie de veniturile solicitantilor, care nu trebuie sa depaseasca anumite sume prevazute de lege.
Astfel, ajutorul lunar pentru energie termica se va acorda doar in stiuatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pana la 1,572 ISR in cazul familiilor si 2,164 ISR in cazul persoanei singure. Avand in vedere ca, in momentul de fata, valoarea ISR este de 500 lei, venitul net trebuie sa fie de maxim 786 lei in cazul familiilor si de maxim 1082 lei in cazul persoanei singure.
In cazul in care consumatorii utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, atunci venitul lor trebuie sa fie cuprins intre 0 si 615 lei. Aceeasi conditie se aplica si consumatorilor care folosesc energie electrica.
Important! Ajutorul se acorda doar pentru locuinta de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta.
Nu vor beneficia de ajutoare cei care beneficiaza deja de tarif social in conditiile prevazute de Ordinul ANRE nr. 40/2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrica livrata de furnizorii de ultima instanta consumatorilor casnici si asimilati consumatorilor casnici.
De ce documente ai nevoie pentru a solicita ajutorul?
Potrivit normelor publicate recent, ajutoarele pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute.
Vezi aici cum arata formularele aferente sezonului 2013-2014.
In cererea si declaratia pe propria raspundere solicitantul trebuie sa completeze numarul de camere ale locuintei, dar si sa mentioneze bunurile aflate in proprietate, inchiriere, concesiune, comodat sau alta forma de detinere, cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei.
Atentie! Pentru informarea solicitantilor, lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei se afiseaza intr-un loc vizibil la sediul consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti.
Conform informatiilor prezentate pe site-urile mai multor primarii si directii de asistenta sociala, solicitantii trebuie sa prezinte, in plus fata de cererea si declaratia pe proprie raspundere, si urmatoarele documente:
- actele de identitate ale solicitantului si membrilor familiei (BI, CI)/certificate de nastere in cazul copiilor in varsta de pana la 14 ani;
- adeverinta eliberata de catre asociatia de proprietari/locatari in care se mentioneaza numarul membrilor de familie, numele si prenumele acestora si codul client;
- copie factura gaze/energie electrica
In ceea ce priveste veniturile, solicitantii vor arata ca se incadreaza in limitele impuse de lege prin adeverinta de salariat, din care sa reiasa venitul net, talonul de somaj, talonul de pensie, certificat de incadrare in grad de handicap sau prin orice alt document doveditor.
Toti cei care indeplinesc conditiile de acordare a ajutoarelor de incalzire vor depune, individual sau prin asociatiile de proprietari/locatari, cererile si declaratiile pe propria raspundere la primaria in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta.
Formularul de cerere si declaratie pe propria raspundere va fi pus la dispozitia solicitantilor si in format electronic, pe site-urile primariilor, al Ministerului Muncii, Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala.
Calendarul si procedura acordarii ajutoarelor de incalzire
Conform normelor in vigoare, pentru ajutoarele pentru gaze naturale, pentru energie electrica, pentru lemne, carbuni si combustibili petrolieri, formularele sunt puse la dispozitia solicitantilor direct de catre primarii.
In schimb, pentru ajutoarele de incalzire cu energie termica in sistem centralizat, formularele de cerere si declaratie pe propria raspundere sunt transmise de catre primarii furnizorilor pana la 4 octombrie 2013, fata de 15 septembrie, termen prevazut initial.
Ulterior, furnizorii vor trimite formularele titularilor de contract, adica tuturor consumatorilor individuali si asociatiilor de proprietari/locatari pana 16 octombrie (termenul de pana acum era 25 septembrie, n.red.)
Dupa aceasta data, solicitantii vor avea la dispozitie mai putin de o luna pentru a depune documentele necesare. Concret, termenul limita de depunere a dosarelor pentru obtinerea ajutorului va fi 5 noiembrie. Aceasta in conditiile in care, pana acum, data limita era 15 octombrie.
Mai departe, dosarele vor fi preluate si verificate, iar primarul va stabili dreptul la ajutorul pentru incalzirea locuintei pe baza documentelor prezentate de solicitant.
Noile reglementari, in vigoare din 1 septembrie, stabilesc ca, in vederea stabilirii dreptului la ajutor, primarii pot solicita in plus acte doveditoare care atesta componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, precum si acte doveditoare privind locuinta sau bunurile detinute de acestia.
Mai mult, in situatia in care sunt suspiciuni cu privire la acordarea dreptului, primarul poate dispune efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau resedinta titularului ajutorului, pentru verificarea sistemului de incalzire utilizat.
Atentie! Anchetele sociale se vor efectua obligatoriu in cazul solicitarii ajutoarelor pentru energie electrica si vor putea fi efectuate si pe parcursul sezonului rece la sesizarea tertilor sau la solicitarea agentiilor teritoriale.
De la regula vor fi exceptati beneficiarii de ajutor social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si beneficiarii de alocatii pentru sustinerea familiei. In aceste cazuri, ancheta sociala se va efectua doar daca au trecut mai mult de 3 luni de la ultima actualizare a informatiilor.
Dupa ce toate verificarile au fost indeplinite, dispozitia de acordare/neacordare se va transmite solicitantilor direct, prin intermediul furnizorilor sau prin asociatiile de proprietari/locatari pana la data de 6 decembrie (fata de 15 noiembrie, termenul initial, n.red.).
Nota: Perioadele mentionate mai sus au fost stabilite prin OG nr. 27/2013. Practic, in urma modificarilor in vigoare din 1 septembrie, mai multe termene limita au fost prelungite cu 15 zile lucratoare. In acest context, daca decizia de acordare se transmitea beneficiarilor pana cel tarziu in 15 noiembrie, acum termenul este 6 decembrie.
Cele 5 luni de acordare a ajutorului, prea putine
Mai multe asociatii de proprietari considera ca perioada de timp cuprinsa intre 1 noiembrie 2013 si 31 martie 2014 in care statul ofera subventia pentru caldura este prea mica.
Astfel, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat solicita prelungirea intervalului de timp in care se acorda ajutoare pentru incalzire, intre octombrie 2013 si aprilie 2013: "Solicitam prelungirea perioadei in care se acorda ajutoare lunare pentru incalzirea locuintei pe toata durata de furnizare a caldurii, cel putin octombrie 2013 – aprilie 2014", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei remis redactiei noastre.
De asemenea, conform sursei citate, masurile de eficienta energetica vor dimensiona o factura suportabila atat pentru cetatean, cat si pentru bugetul de protectie sociala. In acelasi timp, luarea masurilor de protectie a populatiei vulnerabile trebuie sa acopere toate situatiile in care acestea sunt necesare.
Prelungirea perioadei nu ar fi o noutate legislativa, intrucat OUG nr. 70/2011, actul normativ ce reglementeaza masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, ofera aceasta posibilitate in cazul in care exista solicitari in acest sens.
"Perioada sezonului rece poate fi prelungita intr-unul sau mai multe judete la solicitarea consiliilor judetene, cu avizul Autoritatii Nationale de Meteorologie. Conditiile in care se prelungeste perioada sezonului rece, perioada de prelungire, precum si procedura de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei in aceasta perioada se aproba prin hotarare a Guvernului la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", se mentioneaza in documentul citat.
---
Normele de aplicare a regulilor privind acordarea subventiilor pentru caldura au intrat deja in vigoare din 11 octombrie 2013, astfel ca solicitantii pot depune deja dosarele la primariile de care apartin.
Comentarii articol (60)