"Postul creditelor" muta bancile din Bucuresti, informeaza capital.ro.
Criza are partile ei bune, mai ales pentru orasele mari din provincie. Bancile si-ar putea muta aici o parte a activitatilor din Bucuresti, mai ales spre Ardeal. Raiffeisen a dat deja tonul, si nu fara beneficii.
Pe toata perioada de boom economic s-a vorbit intens despre faptul ca bancile se concentreaza prea mult asupra Bucurestiului, ignorand orasele din provincie. De altfel, acest fapt este evident nu doar din distributia creditului (Capitala aduna aproape o treime din soldul total al imprumuturilor), ci si din concentrarea personalului in conditiile in care aproape tot ce inseamna operatiune centralizata se face in sediul din Bucuresti. Aparitia crizei si nevoia de eficientizare ar putea schimba radical aceasta situatie.
Evz.ro: Miza bataliei contra gazelor de sist: Cat pierd rusii daca Romania incepe exploatarea
Romania asigura cea mai mare parte a consumului de gaze din productia interna. Exista insa o pondere destul de importanta de importuri, pe filiera ruseasca. Potrivit unor estimari recente, valoarea acestor importuri s-ar ridica la aproape un miliard de dolari, aceasta fiind suma pe care a achitat-o anul trecut Romania.
In 2012, consumul de gaze al Romaniei s-a ridicat la circa 11 miliarde de metri cubi. Anul trecut, circa 21% din gazele de consum au fost de import, adica peste 2 miliarde de metri cub.
UE va interzice din nou Romaniei exporturile comunitare de porci, potrivit adevarul.ro.
Din bugetul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare au fost taiate si fondurile necesare unor inspectii care dovedeau ca Romania nu mai e un focar de pesta porcina. In lipsa dovezilor, UE ne va interzice livrarile intracomunitare de carne.
„Romania nu va putea garanta lipsa pestei porcine si nu va obtine in 2014 statutul de tara oficial libera de aceasta boala. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comertul cu carne de porc din toate fermele din Romania, va ramane fara efecte pozitive intrucat nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arata intr-un document intern al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), obtinut de „Adevarul“.
Europenii au mai facut un pas spre uniunea bancara, anunta dailybusiness.ro.
Supervizarea bancilor din zona euro va putea fi pusa in practica dupa votul favorabil dat marti de ministrii europeni de Finante, insa discutiile cu privire la alt pilon al uniunii bancare (referitor la mecanismul unic de solutionare a bancilor in dificultate) risca sa fie aprinse.
La o luna dupa votul din Parlamentul European, cei 28 de ministrii de Finante din UE reuniti marti la Luxemburg au adoptat, in unanimitate, mecanismul de supervizare bancara.
Comentarii articol (0)