BNR spune că inflația va coborî la 7% până la finalul anului. Nu înseamnă că și prețurile vor scădea
Inflația va coborî până la finalul anului la un nivel de 7%, și la 4,2% în 2024, a anunțat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Asta nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că ele vor crește mai lent. 0 seconds of 1 minute, 53 secondsVolume 90%
Noua prognoză este mult mai bună față de cea din decembrie 2022, când instituția estima o inflație de 11,2% pentru sfârșitul acestui an.
La această evoluție a contribuit prelungirea schemei de plafonare și compensare la gaze și energie electrică.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui prețurilor de consum din România e semnificat revizuită în jos până în trimestrul 3 din 2024, în august, ca urmare a includerii în analiză a parametrilor noii scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze, dar și al efectului de temperare a excesului de cerere și acomodare cu noile condiții prin măsurile de politică monetară și fiscală.
Inflația în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat (oficial BCE)
Rata anuală a inflaţiei în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat anterior, ţinând cont de evoluţiile pozitive din ultimele luni, dar creşterile de preţuri din trecut şi înăsprirea pieţei forţei de muncă încă ar putea exercita presiuni ascendente pe termen scurt asupra preţurilor de bază, a afirmat miercuri Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
"Datele recente privind inflaţia în zona euro şi unii factori determinanţi cheie sunt încurajatoare, dar per ansamblu situaţia încă necesită prudenţă", a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Acesta a explicat că până acum e vorba de date preliminare şi sunt câteva zone care trebuie atent monitorizate, inclusiv analizarea şocurilor inflaţioniste din trecut şi recentele scăderi ale preţurilor energiei, piaţa muncii şi evoluţiile salariale.
"Toate acestea trebuie atent evaluate, ca parte a proiecţiilor complete care vor fi prezentate înaintea şedinţei BCE de politică monetară din martie", a apreciat De Cos.
După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, graţie moderării tarifelor la energie şi deblocării lanţurilor de aprovizionare.
ANSVSA: Legea Porcului nu va interzice creşterea porcului în gospodării
Legea Porcului ar putea ajunge la vot în Plenul Parlamentului în două - trei săptămâni, iar aceasta va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, dar va susţine în continuare creşterea porcului în gospodăria populaţiei, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.
"Sper că în curând vom avea Legea porcului, care a ţinut mult timp spaţiul public şi chiar a creat stări emoţionale având în vedere că se vorbea de interzicerea creşterii porcului în gospodăria populaţiei. Aş vrea să dau asigurări că propunerea legislativă pe care o avem în acest moment - şi sper că în maximum 2-3 săptămâni să ajungă în plenul Parlamentului la vot - nu va interzice creşterea porcului în gospodăria populaţiei, dar vor exista reglementări care vor ajuta la eradicarea pestei porcine africane din România", a declarat Dănuț Păle pentru Agerpres.
Acesta afirmă că aprobarea acestei legi este extrem de importantă deoarece odată cu apariţia pestei porcine africane "creşterea porcului în România a fost pusă pe butuci", iar, pe de altă parte, România riscă şi să nu mai primească din toamna acestui an cofinanţare din partea Comisiei Europene pentru combaterea acestei boli.
"N-aş vrea să creez un orizont de aşteptare, dar după ultimele discuţii, cred că şi factorul decident a înţeles că avem nevoie de această lege, întrucât avem notificare de la Comisia Europeană privind efectuarea unui audit în toamna acestui an şi dacă noi nu scoatem Legea porcului, nu mai primim niciun ban pentru combaterea pestei porcine africane şi toate despăgubirile vor fi făcute de la bugetul de stat. În plus, nici nu mai ieşim cu absolut nimic în afară", a explicat el.
Comentarii articol (0)