Pe de-o parte, sunt obligate sa plateasca impozit pe profit pana vineri firmele care efectueaza declararea si plata impozitului pe profit trimestrial.
Aceste persoane declara in formularul 100 si platesc, dupa fiecare trimestru, impozitul de 16% pentru profitul realizat in cele trei luni supuse raportarii.
Ulterior, in 2014, pana in 25 martie, ei vor depune declaratia anuala de impozit pe profit, formular 101, fara sa mai depuna declaratia 100 pentru impozitul pe profit aferent ultimului trimestru din 2013. Prin formularul depus in martie, contribuabilii isi regularizeaza si impozitul datorat pentru intreg anul fiscal.
Practic, in cadrul sistemului de calcul si plata a impozitului pe profit trimestrial, sunt patru termene de plata, respectiv 25 aprilie an curent, 25 iulie an curent, 25 octombrie an curent si 25 martie a anului urmator celui de referinta.
Tot pana in 25 octombrie trebuie sa isi plateasca impozitul pe profit si contribuabilii care au optat pentru declararea si plata impozitului pe profit anual anticipat.
Va reamintim ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2013 contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Contribuabilii care aplica acest sistem de impunere trebuie sa plateasca trimestrial o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. Pentru anul fiscal 2013, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este de 104,3%.
Acest sistem de plata este optional, iar pentru a beneficia de el, contribuabilii trebuie sa depuna la Fisc formularul 012 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului.
Optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Nu-ti achiti la timp impozitul? Platesti penalitati din prima zi de intarziere
Contribuabilii care intarzie efectuarea platilor vor trebui sa achite dobanzi si penalitati de intarziere.
Nivelul dobazii este de 0,04% (14,6% pe an) si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
In plus, contribuabilii platesc si penalitati de 0,02% pe fiecare zi de intarziere (7,3% anual), calculate pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.