În acest moment nu existã aceastã strategie (...). Lucrãm la o strategie fiscalã pe termen mediu...A lucrat ºi Ionuþ Popescu, lucrãm ºi noi, ºi probabil cã undeva în cursul anului viitor va fi elaboratã, a explicat Sebastian Vlãdescu.
Acesta a precizat cã elaborarea strategiei dureazã mai mult deoarece ar trebui sã definim care este PIB-ul României
Nu-l putem defini astãzi din cauza evenimentelor care ies de sub controlul nostru, avem o previziune.... Inundaþiile, de exemplu, determinã o modificare a PIB ºi, în funcþie de modificarea PIB, se modificã veniturile bugetare, de aici încolo existã un lanþ. În funcþie de veniturile bugetare ºtim ce cheltuieli putem face. De asemenea, avem problema fondurilor legate de comunitatea europeanã, ar trebui sã stabilim echivalente de cofinanþare..., a spus ministrul finanþelor.
Vlãdescu a adãugat cã, deocamdatã, s-a oferit mediului de afaceri o stabilitate a taxelor principale pentru anul 2006, ºi începând cu primul trimestru al anului 2006 vor demara discuþiile privind programul fiscal pentru 2007-2008, 2009, eventual 2001-2011.
Propunerile sunt deschise dezbaterii publice. Proiectul noului Cod Fiscal a fost lansat pe site, iar cei care au generat aceastã dezbatere publicã sunt oamenii de afaceri cu care m-am întâlnit în mod frecvent din momentul în care am fost numit în aceastã funcþie, ºi care mi-au ridicat o problemã pe care o întâmpinãm ºi noi în mod constant. Propunerea de modificare a Codului fiscal a fost aºezatã pe site-ul ministerului tocmai pentru a fi deschis dezbaterii publice, dar nu are încã forma unui act normativ. Va fi un act normativ pe care îl vom comunica în forma definitivã în momentul în care dezbaterea se va încheia, a specificat Vlãdescu.
Conform noului proiect, veniturile din dobânzile bancare vor fi impozitate cu 16 la sutã, pentru cã vrem sã impozitãm coerent toate veniturile din România, la fel ca ºi câºtigurile de pe piaþa de capital.
Veniturile de pe piaþa de capital se vor impozita cu 16 la sutã. Am avut discuþii cu cei care opereazã pe piaþa de capital în România. Cel mai greu lucru care a fost sã-l stabilim este dacã avem sau nu dreptul sã impozitãm, pentru cã dânºii considerã cã veniturile obþinute pe piaþa de capital nu ar trebui impozitate... Am discutat cu cei care opereazã pe piaþa de capital, am gãsit niºte soluþii în aºa fel, încât piaþa sã nu fie bulversatã în acest an, ºi sistemul de taxare cu 16 la sutã sã fie funcþional începând cu 1 ianuarie. Vom continua aceste întâlniri ºi toate propunerile care sunt acceptabile vor fi asimilabile în Codul fiscal, a afirmat ministrul finanþelor, adãugând cã, din 2006, se va aplica acest impozit pentru dividendele aferente distribuþiei de profit realizat în anul 2005.
De asemenea, se are în vedere ºi introducerea impozitului de 16 la sutã pe imobilizãri corporale, care nu va fi însã plãtit de firmele funcþionale, corecte, care realizeazã profit, sau care nu realizeazã profit pe perioade scurte din motive obiective.
Existã un mare numãr de firme, peste 100.000, firme care sunt înregistrare oficial. O bunã parte dintre ele funcþioneazã de peste 10 ani, fãrã sã realizeze profit. Deci funcþioneazã împotriva raþiunii pentru care o societate comercialã este înfiinþatã, aceea de a realiza profit. Al doilea tip de firme care existã pe piaþã sunt firmele care s-au privatizat ºi au un numãr mare de fonduri fixe pe care nu le utilizeazã. Ideea de a introduce un impozit de acest tip urmãreºte douã scopuri: unul - de a încerca sã introducem în circuitul economic anumite active care stau neutilizate ºi al doilea, acela de a încerca sã taxãm într-un fel sau altul societãþile care funcþioneazã împotriva scopului pentru care o societate comercialã a fost înfiinþatã, în aºa fel încât sã eliminãm o parte din concurenþa neloialã pe care o fac firmelor care funcþioneazã corect... În orice caz nu-i vom afecta pe cei care lucreazã corect, a precizat oficialul MFP.
Comentarii articol (0)