Agentia Nationala de Administrare Fiscale (ANAF) amana aplicarea masurilor suplimentare de control vamal la granitele cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova, la o data ce va fi comunicata ulterior. Fiscul a anuntat, la inceputul lunii noiembrie, ca de la mijlocul acestei luni se aplica masuri speciale de efectuare a controlului vamal asupra bagajelor personale la frontiera externa a Uniunii Europene. Conform presei centrale, din cauza cozilor si a intarzierilor provocate la contralul bagajelor, aceste masuri s-au aplicat doar in ziua de 15 noiembrie 2013.
Incepand cu data de 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunitatii europene, unde controlul vamal se realizeaza de catre Romania (Serbia, Ucraina si Republica Moldova), se aplica instructiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra unor bunuri introduse de catre calatori, in tara noastra, in bagajele personale, anunta intr-un comunicat de presa ANAF, Directia Generala a Vamilor (DGV), de la inceputul lunii noiembrie.
Pe lista acestor produse erau trecute cele din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete.
In acest sens, calatorii trebuiau sa declare in scris bunurile continute in bagajele personale prin completarea "Declaratiei de bunuri fara caracter comercial", pusa la dispozitie gratuit de birourile vamale.
De asemenea, se mai arata ca aceste instructiuni s-au aplicat din faza pilot incepand cu data de 1 noiembrie 2013, la Biroul vamal Sighet.
Potrivit comunicatului ANAF de la inceputul lunii, aceste instructiuni au la baza utilizarea unei aplicatii informatice care permite autoritatii vamale sa identifice cazurile in care anumiti calatori introduc in mod frecvent in Romania cantitati semnificative de produse de genul celor mentionate mai sus, pe care le declara a fi destinate consumului personal si pe care apoi le comercializeaza pe piata neagra.
In plus, se anunta ca instructiunile au fost elaborate de DGV si aprobate de Presedintele ANAF ca urmare a constatarilor facute de autoritatea vamala cu ocazia actiunilor de control desfasurate in luna septembrie a acestui an, cu privire la marfurile introduse in tara de calatori, care prin valorificarea lor pe piata neagra, conduc la evaziune fiscala si indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.
In data de 15 noiembrie 2013, DGV a dat publicitatii un comunicat de presa prin care facea apel la intelegerea participantilor la trafic din punctele de trecere a frontierei externe a comunitatii europene unde controlul vamal se realizeaza de catre Romania (Serbia, Ucraina si Republica Moldova), intrucat din cauza noilor masuri aplicabile incepand cu data de 15 noiembrie 2013, procedura de control vamal poate genera marirea timpului de stationare in vama.
In plus, DGV informa calatorii ca, pentru a veni in sprijinul facilitarii intrarii in Romania, aceasta Directie a luat masuri de suplimentare a numarului de personal in birourile vamale unde traficul este aglomerat si a dispus o serie de masuri cu caracter organizatoric intern, necesare pentru completarea datelor din declaratia vamala de calatori, de inregistrare a acesteia in aplicatia informatica specifica si exercitarea controlului fizic vamal utilizand principiile analizei de risc, iar lucratorii vamali din birourile vamale de frontiera vor sprijinii calatorii pentru completarea declaratiei vamale.
Mai mult, DGV mentiona ca s-a solicitat inclusiv sprijinul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, in vederea fluidizarii traficului si anunta ca masura dispusa este aplicata si in alte state membre europene fiind destinata protejarii pietei interne.
Conform presei centrale, vineri seara, pe 15 noiembrie, tocmai din cauza problemelor de trafic, masurile speciale de control de la birourile vamale ale Romaniei cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova au fost suspendate.
Contactati in data de 18 noiembrie, de reprezentantii redactiei noastre, reprezentantii departamentelor de comunicare de la MFP si ANAF n-au putut oferi niciun raspuns despre aceasta situatie si au precizat ca pentru un astfel de raspuns trebuie sa se trimita o solicitare pe adresele lor de email, respectiv presa.mfp@mfinante.gov.ro si presa.anaf@mfinante.ro.
Pe 19 noiembrie, DGV a precizat, intr-un comunicat de presa, ca in vederea operationalizarii masurilor prevazute de Ordinul Presedintelui ANAF privind aplicarea de instructiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, Agentia a dispus suspendarea temporara a Ordinului pentru asigurarea unui nivel crescut de siguranta si confort a cetatenilor care introduc, in bagajele personale, anumite categorii de bunuri care nu fac obiectul unor scutiri sau restrictii.
In acest sens, DGV anunta ca urma sa asigure adaptarea capacitatii administrative la specificul fiecarui birou vamal, pe tipologii de calatori si bunuri, conform comunicatului de presa al DGV.
In plus, Directia mentiona ca ordinul va reintra in vigoare incepand cu data de 1 decembrie 2013, fiind o masura cu caracter admnistrativ destinata, atat prevenirii si combaterii evaziunii vamale si fiscale pentru o serie de bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si protejarii sanatatii consumatorilor, in cazul marfurilor alimentare.
In cursul acestei dimineti, DGV a anuntat ca masurile speciale de efectuare a controlului vamal asupra bagajelor personale la frontiera externa a UE se vor aplica la o data ce va fi comunicata ulterior, intrucat solutionarea aspectelor legate de implementarea Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aplicarea de instructiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, necesita o perioada mai lunga de timp.
De asemenea, potrivit DGV, in aceasta perioada, controlul vamal al bagajelor calatorilor se va realiza ca si in prezent, conform reglementarilor in vigoare, pe baza analizei de risc, in vederea identificarii bunurilor care prin introducerea in Romania pot afecta siguranta, securitatea si sanatatea cetatenilor.
Comentarii articol (9)