Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Invatamantul Superior, Mihnea Costoiu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, si Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, au semnat, in 31 octombrie 2013, "Protocolul de colaborare privind educatia juridica in unitatile de invatamant preuniversitar", se arata intr-un document de presa al Ministerului Educatiei Nationale.
In baza acestuia, institutiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din invatamantul preuniversitar in spiritul respectului fata de lege, al echitatii sociale si al atitudinii civice. "Semnatarii isi propun ca educatia juridica sa inceapa inca de la varsta de integrare a copilului in invatamantul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunostinte elementare de drept", puncteaza institutia.
Conform Protocolului, domeniile si aspectele de drept ce vor face obiectul educatiei juridice in unitatile de invatamant preuniversitar sunt, in special, drepturile omului, unele aspecte ale procesului legislativ, probleme generale privind organizarea si functionarea sistemului judiciar si a procedurilor judiciare.
Astfel, elevii din invatamantul preuniversitar vor afla, direct de la specialistii in domeniu (procurori, judecatori etc) informatii utile legate de legislatie, principiile si normele civice. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea sa viziteze instantele si parchetele, sa participe la concursuri cu teme juridice, dar si la mese rotunde.
Procurorii, judecatorii si personalul de specialitate care vor participa la aceste activitati vor fi selectati de reprezentantii Ministerului Public si de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul de monitorizare, alcatuit din reprezentanti ai tuturor partilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmeaza a fi abordate in cadrul sesiunilor de informare, dar si continutul materialelor care va face parte din programul de educatie juridica.
Potrivit MEN, activitatea derulata de practicienii dreptului nu constituie activitate didactica si se realizeaza in mod voluntar si neremunerat.
"Cred ca societatea se poate schimba prin educatie, dar educatia unui copil trebuie sa se refere si la notiunile de dreptate, echitate, justitie. Este important sa le explicam celor mici ce face un judecator, ce face un procuror, ca avem drepturi, dar si obligatii", a declarat ministrul Justitiei.
Comentarii articol (2)