Mancarea biologica, ecologica sau organica a ajuns sa fie tot mai consumata in ultimii cinci ani, pe masura ce a devenit tot mai accesibila ca pret si oferta. In plus, interesul pentru aceasta creste in continuare, deoarece tot mai multi consumatori ii descopera beneficiile. Cu toate acestea, in ultimii doi ani au aparut nutritionisti care au nuantat situatia alimentelor ecologice. Ei enunta ca nu este nevoie ca tot ceea ce consumam sa intre in aceasta categorie, deoarece calitatea nutritionala nu se imbunatateste mult in cazul unor produse bio fata de varianta lor conventionala.
Zilele acestea, intre 30 octombrie si 3 noiembrie, se desfasoara la Bucuresti Targul International pentru industria alimentara Indagra. Inca din prima zi am vazut numeroase stiri, la televizor si pe internet, despre fermierii romani si despre cat de bio si de sanatoase sunt legumele, fructele si alte alimente pe care le produc ei. Nu voi nega acest lucru, mai ales ca stiu din propria-mi experienta ca ceea ce gasesc la supermarket n-are nici pe departe gustul si savoarea cu ceea ce iau din gradina bunicii sau a parintilor.
Mai mult, saptamana aceasta presedintele Traian Basescu a descris cum isi cultiva unele legume, iar premierul Victor Ponta si-a prezentat din nou cunostinele in domeniul produselor ecologice, pe care le are datorita sotiei sale care este cunoscuta drept o adepta a mancarii bio.
Numai ca eu care, de nevoie, am devenit pasionata de mancarea ecologica in urma cu multi ani, pe cand nu era atat de populara aceasta tendinta si am testat multe produse, am ajuns sa cred ca nu am nevoie sa mananc doar astfel de produse. Totusi, sunt unele produse pe care le consum doar bio, precum carnea.
Argumele PRO
1. Produsele ecologice se creeaza in conditii favorabile pentru mediului inconjurator, ceea ce le creste calitatea.
Produsul ecologic este creat in conditii favorabile de conservare a biodiversitatii, adaptand ciclurile de dezvoltare la conditiile de mediu locale si evitand utilizarea de materii prime cu efecte advers, potrivit Asociatiei Bio Romania.
Produsele cu eticheta ecologica trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente ecologice cu exceptia apei, sarii si a conservantilor chimici din categoria sulfitilor, pentru care la categoria de produse de vinificatie, nu s-a gasit pana in prezent un inlocuitor ecologic, conform Bio Romania. Alimentele etichetate ca ecologice nu contin reziduri de pesticide, fungicide, ingrasaminte chimice, hormoni de crestere, radicali liberi de la iradieri, antibiotice si alte componente chimice cu caracter contaminant care este demonstrat ca se regasesc in corpul omului si animalelor, afectand sanatatea acestora, mai mentioneaza Bio Romania.
De asemenea, pe piata se gasesc si produse fabricate cu ingrediente ecologice, respectiv cele care contin cel putin 70% de ingrediente ecologice, cu exceptia apei si sarii, iar restul de 30% din sistemul conventional.
2. Carnea provenita din sistemul conventional afecteaza grav sanatatea.
Medicii spun ca inmultirea cazurilor de cancer si a celor de pubertate precoce la copiii de 7 - 8 ani are drept sursa si carnea provenita de la pui, vaci si porci caora li se administreaza hormoni de crestere si antibiotice. Astfel, tot mai multi consumatori sunt tentati sa achizitioneze carne din agricultura bio.
3. Cresterea ofertei de produse bio face ca acestea sa fie mai usor de gasit.
Au aparut tot mai multi fermieri si producatori de alimente ecologice fata de-acum cinci sase ani, ceea ce a marit posibilitatile de a gasi legume sau dulciuri bio mai aproape de casa.
4. Alimentele au inceput sa aiba preturi mai accesibil.
Inmultirea fermierilor de alimente bio si facilitatile de finantare oferite de autoritati, atat cele locale, cat si cele europene, au dus la reducerea costurilor de productie pentru aceste produse, ceea ce se s-a reflectat in preturi mai mici.
5. Produsele bio sunt facute in conditii de igiena si de siguranta alimentara mai ridicata decat cele conventionale.
Agricultura ecologica reprezinta un sistem de productie care sustine starea de sanatate a solurilor, ecosistemelor si oamenilor, creand conditii favorabile de conservare a biodiversitatii, prin adaptarea ciclurilor de dezvoltare la conditiile de mediu locale, si evitand utilizarea de materii prime cu efecte adverse. Ea a fost definita de Federatia Internationala a Miscarilor pentru Agricultura Ecologica (International Federation of Organic Agriculture Movements – IFOAM), cu ocazia Adunarii Generala IFOAM, in anul 2008 la Vignola – Italia. In agricultura bio, nu trebuie sa se utilizeze pesticide, ierbicide, ingrasaminte si orice alte substante chimice de sinteza ce protejeaza culturile agricole in sistem conventional, fiind inlocuite cu metodele ecologice.
In plus, pentru fertilizarea solului se aplica rotatia culturilor, asolamentul, se folosesc ingrasaminte organice (balegar, compost, etc.) si semintele trebuie certificate ecologic.
De asemenea, in cresterea animalelor din agricultura bio nu trebuie sa se foloseasca antibiotice, hormoni de crestere si fainurile animale, iar animalele si pasarile trebuie crescute cu respectarea criteriilor de bunastare, prin asigurarea libertatii de miscare, o iluminare adecvata, soare, aer curat si adapare cu apa curata.
Pe langa acestea, in procesarea produselor ecologice, se interezice utilizarea conservantilor, colorantilor, aromelor si orice altor aditivi chimici de sinteza, precum si iradierea alimentelor indiferent de origine.
6. Modul de producere a alimentelor bio imbunatateste calitatea vietii.
In conditiile in care pentru a realiza un aliment bio producatorii nu trebuie sa afecteze mediului, acest lucru ajuta ca lucratorii din industrie sa aiba conditii mai sanatoase de munca, iar locuitorilor din zonele de producere sa nu fie afectata sanatate sau modul in care isi desfasoara activitatile.
7. Tot mai multi oameni consuma mancare bio.
In ultimii ani, s-a discutat atat de mult despre produsele bio incat multe persoane le consuma doar pentru a le testa. In urma acestor teste si a diferentelor pe care le observa in calitatea produselor, multe persoane incep sa consume din convingere astfel de produse. Astfel, aceste persoane ajung sustinatori ai mancarii bio si le faciliteaza altor accesul la acest tip de mancare.
Argumentele CONTRA
1. Produsele bio nu sunt atat de gustoare si de hranitoare pe cat se spune.
Studiile nu au dovedit cat de bune sunt produsele bio fata de cele facute in mod conventional. Food Standards Agency, agentia responsabila cu siguranta si igiena alimentelor in Marea Britanie, a anuntat acum patru ani, dupa ce a analizat circa 160 de studii pe tema alimentelor bio, ca cele din urma nu aduc beneficii nutritionale cu mult mai mari fata de cele fabricate in mod conventional.
2. Conditiile stricte de producere si de igiena impuse de autoritati anuleaza diferentele dintre cele doua tipuri de produse.
Comisia Europeana inaspreste periodic conditiile in care se produc alimentele, astfel ca fermierii conventionali sunt obligati sa foloseasca metode si tehnologii apropiate de cele din agricultura ecologica.
3. Alimentele ecologice sunt mai greu de procurat decat cele produse in mod conventional.
In ultimii doi ani, pe rafturile supermarket-urilor au fost introduse alimente ecologice, dar din fiecare sortiment sunt doar doua trei produse, iar magazinele specialitate in comercializarea de astfel de produse sunt rare. In aceste conditii, consumatorilor le este greu sa achizitioneze alimente bio oricand le este foame.
4. Alimentele bio sunt mai scumpe decat cele conventionale.
Desi in ultimii doi trei ani preturile alimentelor bio s-au redus, in multe cazuri aproape s-au injumatatit, totusi, inca sunt mai scumpe decat cele conventionale, unele inca ajung la preturi si de trei ori mai mari decat produsele facute in mod conventional.
5. Alimentele bio au game limitate.
Conditiile si normele pe care trebuie sa le respecte producatorii de alimente bio ii obliga sa faca doar un anumit tip de aliment dintr-o gama.
6. Producatorii de alimente bio nu au notorietate pe piata.
Consumatorii au incredere in marcile pe care le cumpara de ani de zile. Astfel, desi produsul este etichetat ecologic, unii dintre cumparatori ezita sa le ia de pe raft, pentru ca n-au incredere in fabricant.
7. Beneficiile consumului de produse bio sunt greu de observat.
Tocmai pentru ca diferentele dintre alimentele bio si cele conventionale nu sunt atat de mari, oamenii nu isi pot da seama imediat de beneficiile primelor. Consumul de alimente bio se poate simti de-abia dupa cateva luni sau cativa ani, dar nu spectaculos, astfel ca multi sunt tentati sa renunte la ele.
Tu cel fel de produse consumi? Crezi ca este nevoie de produse eco? Iti asteptam argumentele intr-un comentariu.
Comentarii articol (4)