NOU. Merele ecologice ajung pe piata europeana si sub forma de sucuri Anul 2004 pare a fi unul al abundentei pentru producatorii de fructe si legume ecologice. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, productia de legume ecologice estimata a se fi realizat in 2004 se ridica la 3.000 tone, cu 900 tone mai mult decat anul trecut. In acelasi timp, recolta de visine, cirese si mere bio este estimata la 510 tone, o cantitate superioara fata de cea obtinuta in 2003 – 320 tone. Cultivatorii de zmeura, afine, nuci si catina ecologica spera sa fi obtinut anul acesta circa 820 tone de astfel de fructe, de 2,56 ori mai mult comparativ cu 2003. Conform estimarilor organismelor de inspectie si certificare, in 2004 s-au obtinut 30.500 tone de cereale si 19.890 tone de plante oleaginoase, cantitati superioare celor inregistrate in anii anteriori. De altfel, productia ecologica estimata a se obtine pe intreg sectorul vegetal se ridica la 55.590 tone, cu peste 25.000 tone mai mare comparativ cu 2003.
PRODUSE ANIMALE. Si la capitolul produse bio de provenienta animala estimarile sunt optimiste: 92.868 hectolitri de lapte de vaca, 1.800 hl lapte de oaie, 650.000 oua si 48 tone de telemea de oaie. In plus, productia de miere de albine ar putea atinge 200 tone (110 tone anul trecut), cea de schweitzer 116 tone si cea de cascaval ecologic se va ridica la 253 tone. "Totusi, datele concrete legate de cantitatea de produse ecologice obtinuta in 2004 le vom avea abia la inceputul anului viitor. Aceasta deoarece organismele care certifica productia bio vor transmite bilantul in ianuarie", a declarat Teodora Aldescu, sef Birou Produse Ecologice in cadrul Ministerului Agriculturii (MAPDR).
SUPRAFETE IN CRESTERE. Aceasta crestere a productiei eco a intervenit pe fondul extinderii suprafetelor cultivate in acest sistem. Astfel, la nivelul anului 2004 suprafata totala cultivata in Romania dupa modul de productie ecologic a crescut cu peste 18.000 ha, fata de 57.200 ha anul trecut. Din analiza suprafetelor cultivate cu principalele culturi se constata ca pasunile naturale si culturile furajere ocupa 35% (41,9% in 2003). O tendinta de crestere se manifesta la cereale " 32% din total, comparativ cu 27,9% in anul 2003 "precum si plantele oleaginoase, care au ajuns sa reprezinte 29,27% din total (27,2% in 2003). In plus, tot mai multe vacute de lapte, oi de lapte si gaini sunt crescute in sistem bio.
NOUTATI. "In anul 2004, suprafata estimata a fi in conversie (trecerea de la cultura clasica la cea bio " n.r.) este de 23.000 ha. Ca noutati, avem in conversie culturi de vita-de-vie, trandafiri de dulceata, sfecla de zahar, plante medicinale, noi specii de legume si leguminoase alimentare ca lintea si lupinul si livezi", a spus Teodora Aldescu. "Tot la capitolul noutati 2004 intra producerea de conserve de legume certificate, obtinerea de uleiuri esentiale de trandafiri, ulei ecologic de floarea-soarelui si sofranel certificat, producerea de sucuri de mere bio, vin (in conversie), obtinerea de faina certificata ecologic si de paine ecologica", a adaugat ea.
Comentarii articol (0)