avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit agricultura
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit agricultura

care este actul normativ care reglementeaza impozitul forfetar in agricultura, si cum se calculeaza, acesta?
Cel mai recent răspuns: Alex Dedu , Mediator 14:36, 28 Februarie 2013
aplicarea prevederilor vechi (2% + 5,5%) din valoarea producţiei valorificate
Grupa cereale: produs – porumb boabe
Cantitatea livrată: 8841 kg – pret achiziţie 0,95 lei/kg – valoarea producţiei vândute: 8398 lei
Valoarea impozitului aplicat (2% + 5,5%): 8398 lei x 7,5% = 629 lei
Conversie valoare impozit (pe kg* pe ha) pentru o productie medie statistica 2600 kg/ha: 2600 x 629/8841 = 184,9 lei/ha
- aplicare norma de venit 2013
Norma de venit: 449 lei/ha
Impozit (16% + 5,5%): 449 x 21,5% = 96,75 lei/ha

În acest caz, noul impozit reprezintă 52% din vechiul impozit.

Prin OG 8/2013, Guvernul a extins baza de impozitare in agricultura la persoanele fizice, actul normativ precizează care sunt limitele neimpozabile şi nivelul normelor de venit în funcţie de suprafeţele agricole sau numărul de animale.

Exemple de limite si norme de venit:
La cereale, limita neimpozabilă este pentru o suprafaţă de 2 hectare. Pentru o suprafaţă de peste 2 hectare, norma de venit este de 449 lei. La animale, limita neimpozabilă este de două vaci.
La plante oleaginoase, limita neimpozabila este tot de 2 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 458 lei.
La legume de camp, limita neimpozabila este de 0,5 hectare, iar pentru ce depaseste aceasta suprafata, norma de venit este de 4.001 lei.
La cresterea bovinelor, limita neimpozabila este de 2 capete, iar pentru ce depaseste aceast numar, norma de venit este de 453 lei.
La pasari, limita neimpozabila este de 100 de capete, norma de venit este fiind de 3 lei pentru un numar intre 100 si 500 de capete si de 2 lei daca se depasesc 500 de capete.

Pentru principalele reguli aplicate ]n revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole a se citi articolul CFNET despre proiectul de Ordonanţă.

Sistemul anterior
Potrivit art. 71 din Codul fiscal 2012 prevedea că sunt veniturile din activităţi agricole veniturile din următoarele activităţi:
a) cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat;
b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea;
d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

Pentru veniturile de la lit. a) – c), impozitul pe venitul net din activităţi agricole se calcula prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe bază de norme de venit, cât şi în sistem real, impozitul fiind final.

Pentru veniturile de la lit. d), venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare către unităţi specializate pentru colectare/procesare/alte unităţi, impozitul se calcula prin reţinere la sursă prin aplicarea unei cote de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.

Sistemul actual – în vigoare din 1 feb 2013
ART. 71 din Codul fiscal 2013, prevede că sunt venituri din activităţi agricole veniturile obţinute din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
Alex Dedu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta 8/23.01.2013 sfarghiuelena sfarghiuelena Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti dacao persoana fizica care comercializeaza masa lemnoasa de pe pasunea proprie(nu din fondul forestier) plateste 16% ... (vezi toată discuția)
Impozit venituri din activitati agricole mariana_en mariana_en O PFA care a optat pentru impozitare in sistem real va fi obligata, dupa modificarile C.fiscal, sa plateasca impozit conform noilor norme de venit? Domeniul ... (vezi toată discuția)
Venituri persoana aflata in intretinere ioannn ioannn Vreau sa platesc arenda anuala de 1000 lei unei doamne AFLATA IN INTRETINEREA fiului ei. Ea spune ca, cumpara multe medicamente scumpe cu preturi reduse sau ... (vezi toată discuția)