Vreau sa platesc arenda anuala de 1000 lei unei doamne AFLATA IN INTRETINEREA fiului ei.
Ea spune ca, cumpara multe medicamente scumpe cu preturi reduse sau chiar greatuit, etc., etc. pentru ca se afla in intretinerea fiului si NU FIGUREAZA CU VENITURI.
Intrebare: daca va figura cu cei 1000 de lei castigati printr-un contract de arenda (automat impozabili), VA PIERDE reducerile si statutul ei din acest moment?
Din cate stiu, este un plafon minim sub care o persoana aflata in intretinere poate obtine venituri si NU-SI PIERDE STATUTUL de pers. aflata in intretinerea alteia. Daca asa este, care este acel plafon?
Sau ma insel si alta este situatia?
Multumesc!
O persoana aflata in intretinerea alteia poate avea venituri doar pana la 250 lei lunar.
Doamna in cauza cred ca este si coasigurata la sanatate, iar in acest caz nu poate avea deloc venituri.
Deci, daca ii veti plati suma respective, doamna isi va pierde statutul de coasigurat si nu va mai avea asigurare de sanatate prin fiul ei.
Ar trebui sa-l intrebati pe fiul doamnei, el este cel mai in masura sa va raspunda.
Despre plata in produse, nu cred ca ar fi probleme. Totul este ca doamna sa nu figureze la finante cu venituri impozabile.
Tocmai aceasta ar fi intrebarea, caci nu stiu CAT DE PERFORMANT este reglementat sistemul fiscal roman: DACA PRIMESTE PRODUSE RECOLTATE, NU FIGUREAZA CU VENITURI (IMPOZABILE)? Teoretic si practic, si acestea reprezinta UN VENIT! Este el reglementat in asa fel incat sa antreneze dupa el ACELEASI PARGHII ca si VENITUL BANESC?
Multumesc!
ART. 71
(1) Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;
c) creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
...
(4) Veniturile obţinute din valorificarea produselor prevăzute la alin. (1) în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
(5) Veniturile definite la alin. (1) pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile şi se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II «Venituri din activităţi independente», venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
ART. 72
....
(2) Veniturile definite la art. 71 alin. (1) sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului următor:
Produse vegetale │ Suprafaţă
Cereale │până la 2 ha
Plante oleaginoase │până la 2 ha
Cartof │până la 2 ha
Sfeclă de zahăr │până la 2 ha
Tutun │până la 1 ha
Hamei pe rod │până la 2 ha
Produse vegetale │Suprafaţă
Legume în câmp │până la 0,5 ha
Legume în spaţii protejate │până la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe │până la 1,5 ha
Pomi pe rod {până la 1,5 ha
Vie pe rod │până la 1 ha
Arbuşti fructiferi │până la 1 ha
Flori şi plante ornamentale │până la 0,3 ha
Animale │ Nr. capete/nr. de familii de albine
Vaci │până la 2
Bivoliţe │până la 2
Oi │până la 50
Capre │până la 25
Porci pentru îngrăşat │până la 6
Albine │până la 75 de familii
Păsări de curte │până la 100"
(3) Nu sunt venituri impozabile veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.
(4) În cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fără personalitate juridică, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit şi a celor prevăzute la art. 72 alin. (2) nu generează venit impozabil.