Recent, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat lansarea a două programe pentru fermieri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Înscrierile încep miercuri și se vor termina la finele anului curent. Condițiile de eligibilitate în care beneficiarii eligibili pot solicita acești bani sunt detaliate în cadrul unui articol anterior.
Iată mai jos cinci idei de afaceri pentru care tinerii fermieri pot obține finanțare.
1. Cultura legumelor în spații protejate
Legumele cultivate în spații protejate, așa cum este cazul serelor și solariilor, reprezintă una dintre culturile avantajate de sistemul de calcul al dimensiunilor exploatațiilor agricole eligibile. Prin urmare, suprafața minimă necesară a culturii trebuie să fie de peste 3.300 de metri pătrați.
Lista culturilor eligibile este amintită în cadrul cererii de finanțare aferentă măsurii 6.1 din cadrul PNDR, iar temperatura controlată din sere sau solarii va permite obținerea unei producții mai mari, dar și cultivarea pentru o perioadă mai extinsă din timpul anului.
Legumicultorii pot obține venituri însemnate în perioada de primăvară, dacă vor obține o producție timpurie, ca urmare a lipsei concurenței din piețele agroalimentare. Veniturile din comercializarea veniturilor vor fi completate din bani europeni, cei 40.000 de euro sau 50.000 de euro putând fi destinați unei dezvoltări viitoare.
2. Plantație de viță de vie
Cultivarea viței de vie pentru strugurii de masă poate reprezenta o cultură profitabilă, însă suprafața minimă necesară este de aproximativ șase hectare, astfel că și investițiile inițiale pentru înființarea culturii, dar și cheltuielile anuale pentru întreținerea sa vor fi însemnate.
Cu toate acestea, în funcție de soiurile cultivate, fermierii pot obține, în condiții normale, producții importante de până la 15 tone/hectar. Cu toate acestea, prima recoltă se va putea obține abia începând din anul trei, astfel că profitul, în lipsa ajutorului nerambursabil din fonduri europene, ar întârzia foarte mult.
3. Livezi de arbuști fructiferi
Lista arbuștilor fructiferi pentru care se poate acorda ajutor nerambursabil este, de asemenea, amintită în ghidul solicitantului, dar și în cererea de finanțare, cuprinzând, printre altele, și culturile de zmeur, muri, coacăz, măceșe, goji. Suprafața minimă începând de la care tânărul fermier poate solicita acordarea primei de instalare este de aproximativ 3,5 hectare.
4. Cultivarea plantelor medicinale
Culturile de plante medicinale sunt greu de înființat, având în vedere lipsa unei piețe de desfacere suficient de mare în România. Cu toate acestea, plantele medicinale pot fi valorificate mai ușor la export, Germania fiind principala țară către care se întdreaptă atenția cultivatorilor români.
Plantele medicinale sunt utilizate în industria farmaceutică, dar și în industria cosmeticelor sau a suplimentelor nutritive. Investiția inițială este importantă, cu atât mai mult cu cât suprafața minimă necesară este de apriximativ 15 hectare pentru încasarea ajutorului acordat tinerilor fermieri.
5. Fermă de capre
Fermele de capre câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul fermierilor. Laptele și produsele lactate se bucură de o mare apreciere în rândul consumatorilor, de multe ori în detrimentul produselor obținute din laptele de vacă.
Numărul minim de animale pentru încasarea ajutorului de 40.000 de euro este de peste 120 de capre, iar pentru a încasa 50.000 de euro ferma trebuie să numere cel puțin 300 de capete. Fermierii care dețin ferme de creștere a caprelor au început să își dezvolte în ultimii ani propriile rețele de distribuție a produselor lactate către consumatorii finali, prețul oferit de procesatori pentru un litru de lapte fiind foarte redus.