Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat lansarea a două programe de finanțare pentru fermieri. Înscrierile încep miercuri și se vor încheia la finele anului curent.
După cum am arătat în cadrul unui articol precedent, acest ajutor nerambursabil poate fi solicitat de către micii fermieri, agricultorii care dețin gospodării de mici dimensiuni. Sunt eligibile pentru acest ajutor nerambursabil atât culturile de cereale, legume sau ciuperci, dar și micile ferme de păsări, stupii de albine sau livezile de pomi sau arbuști fructiferi.
1. Fermă de găini ouătoare
Una dintre cele mai facile idei de afaceri pe care micii fermieri le pot pune în practică este înființarea unei ferme de găini ouătoare. Amplasarea fermei la țară, în cadrul unei gospodării rurale, oferă toate premisele pentru ca păsările să fie crescute ecologic sau cel puțin în aer liber (sistem denumit free range).
Pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate în ceea ce privește numărul de unități standard de producție (numit în engleză standard output, pe scurt SO), fermierul trebuie să dețină în cadrul fermei sale cel puțin 200 de găini ouătoare. În cazul ouălor de țară, provenite de la găini crescute în aer liber și chiar în sistem ecologic, prețul de vânzare este mai mare, ceea ce sporește șansele ca ferma să devină profitabilă într-un timp scurt, amortizându-și investiția mult mai rapid.
Pe lângă banii obținuți din vânzarea ouălor, fermierul va primi, în cazul în care proiectul său va fi aprobat, ajutorul nerambursabil de 15.000 de euro pentru dezvoltarea viitoare a exploatației.
2. Stupi de albine
Numărul minim de stupi de la care apicultorul va putea primi cei 15.000 de euro nerambursabili din partea AFIR este de 100. La fel ca și în cazul celorlalte afaceri prezentate în acest articol, exploatația apicolă trebuie să fie înființată de cel puțin 24 de luni înainte de data depunerii proiectului.
Gospodăria va obține venituri din vânzarea de miere de albine, însă și produsele secundare pot reprezenta surse importante de câștiguri: polen, ceară, propolis sau lăptișor de matcă. Cei 15.000 de euro încasați drept ajutor nerambursabil pot fi utilizați pentru creșterea numărului de stupi sau pentru achiziția echipamentelor necesare prelucrării mierii de albine și comercializării unor produse cu o valoare adăugată mare.
3. Solar cu legume
Cultivarea legumelor în spații protejate asigură obținerea unor venituri mai ridicate pentru fermieri, având în vedere faptul că în acest fel se pot obține producții importante timpuriu, atunci când în piețele agroalimentare nu există o concurență puternică. Suprafața minimă care asigură eligibilitatea în cadrul măsurii 6.3 din cadrul PNDR este de aproximativ 1.500 de metri pătrați de spații de cultură protejate.
4. Livadă de pomi fructiferi
Fermierii care dețin terenuri a căror cea mai bună exploatare o reprezintă livezile de pomi sau arbuști fructiferi pot obține și ei ajutorul nerambursabil de 15.000 de euro.
Pentru a fi eligibilă, livada de pomi fructiferi trebuie să aibă o suprafață minimă de cel puțin 1,5 hectare. Producția de pe această suprafață poate fi comercializată direct către populație, pentru consumul imediat, dar și către fabricile de procesare pentru producția de sucuri din fructe, gemuri sau compoturi. Totuși, banii primiți ca ajutor nerambursabil pot fi utilizați pentru achiziționarea unei mici linii de procesare a fructelor obținute în livadă, fiind comercializate, în acest fel, produse cu o valoare adăugată mai mare.