La începutul lui 2021, în România a intrat în vigoare un regulament european privind producția și etichetarea produselor ecologice, ce obligă firmele care activează în domeniu să se supună unor noi reguli. Deși Regulamentul (UE) 848/2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice se aplică în mod direct și legislației din țara noastră, Guvernul a adus, prin OG 10/2021, o serie de modificări OUG 34/2000 privind produsele ecologice pentru alinierea la noile norme. În plus, regulile privind înregistrarea în agricultura ecologică a a operatorilor/grupurilor de operatori care realizează activități de producție agricolă, pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie au fost operaționalizate prin Ordinul MADR nr. 45/2022.
Acum, prin HG nr. 1579/2022, apărută recent în Monitor, se asigură crearea cadrului sancționator pentru firmele care nu respectă regulile privind produsele ecologice. HG-ul va intra în vigoare în 30 de zile de la publicare - mai precis, pe 3 februarie.
Astfel, vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 25.000 și 45.000 lei, precum și oprirea temporară de la vânzare a produselor în cauză (până la remedierea deficiențelor) pentru utilizarea fără drept a termenilor ecologic, biologic, organic, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum bio și eco, singure sau în combinație, pe etichetă, pe materialele publicitare, în online sau în documentele comerciale ale unui produs, inclusiv termeni utilizați în mărci comerciale sau nume de societăți, sau practici dacă ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând natura ecologică a produsului și care nu respectă prevederile art. 30, 32 și 33 din Regulamentul (UE) 2018/848.
Conform Ordinului MADR nr. 45, firmele producătoare de produse ecologice trebuie să-și înregistreze activitatea în fiecare an, până la data de 16 mai inclusiv, la direcțiile de agricultură județene și a municipiului București. În schimb, data limită este de 15 noiembrie a fiecărui an pentru înregistarea firmelor cu activități în domeniile de pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie, flora spontană, acvacultură și pentru producătorii care intră pentru prima dată în sistemul de agricultură ecologică.
Cadrul legislativ al produselor ecologice ( OUG 34/2000), așa cum a fost modificat de OG 10/2021, stipulează că producătorii ecologici certificați pot folosi sintagma “ecologic”, dar și diminutivele “bio” sau “eco”, pe etichetă pe întregul teritoriul al Uniunii și în orice limbă a statelor membre.
Chiar și produsele care fac obiectul unei tranziții (conversie) de la o producție neecologică la un ecologică și care se supun dispozițiilor regulamentului european amintit, pot fi etichetate cu sintagma “ecologic”, alături de numărul de cod al organismului de control din România de la care a primit autorizația.
Și alimentele preambalate care sunt produse în conversie pot avea o etichetă cu logo-ul Uniunii Europene, ca și cele ecologice, obligatoriu fiind să aibă și următoarele mențiuni:
- “Agricultură UE”, atunci când materia primă agricolă a fost cultivată în Uniune;
- “Agricultură non-UE”, atunci când materia primă a fost cultivată în țări terțe;
- “Agricultură UE/non-UE”, atunci când o parte din materiile prime agricole a fost cultivată în Uniune, iar altă parte cultivată într-o țară terță.
Comentarii articol (0)