Iata textul scrisorii:
Draga prieten,
Prietenii m-au indemnat sa-ti scriu pentru binele umanitatii. Dar am rezistat rugamintii lor, pentru ca am considerat ca o scrisoare din partea mea ar reprezenta o impertinenta. Ceva imi spune insa ca trebuie sa incetez sa mai fac calcule si ca trebuie sa fac acest apel, indiferent daca va valora ceva sau nu.
Este clar ca, in acest moment, esti singura persoana din lume care poate opri razboiul care ar putea reduce umanitatea la salbaticie. Chiar trebuie sa platesti acest pret pentru un lucru, indiferent cat de valoros ti-ar parea? Vei asculta oare rugamintea celui care a evitat in mod deliberat metoda razboiului cu un succes considerabil?
In orice caz, anticipez iertarea ta, in cazul in care am comis o greseala prin faptul ca am trimis aceasta scrisoare.Raman,
Prietenul tau sincer,
M. K. Gandhi
Site-ul kuriositas.com face o contextualizare a cadrului istoric in care a fost trimisa aceasta scrisoare, aflata in prezent la Muzeul Gandhi din Mumbai.
Scrisoarea lui Gandhi catre Hitler a fost redactata pe 27 august 1939. Hitler deja anexase Austria in anul anterior. Pana in martie 1939, Regiunea sudetilor din Cehoslovacia (numele folosit in prima jumatate a secolululi al XX-lea pentru regiunile locuite in principal de germani, in regiunile de granita din Boemia, Moravia si acele parti ale Sileziei asociate cu Boemia) se predase deja lui Hitler, iar restul tarii va fi invadat la scurt timp si divizat in doua parti. Probabil ca dupa aceste evenimente Gandhi a fost indemnat de prietenii sai sa-i scrie lui Hitler, intr-o incercare de a-l tempera pe acesta si de a evita un razboi la scara mondiala.
Se pare, totusi, ca aceasta scrisoare nu a ajuns la timp. Pe 1 septembrie 1939, Germania si partea anexata a Cehoslovaciei au invadat Polonia, evenimentul considerat declansatorul efectiv al celui de-al Doilea Razboi Mondial, avand in vedere ca, cu putin timp inainte de invadarea tarii, Franta si Marea Britanie isi anuntasera angajamentul fata de independenta Poloniei.
Potrivit sursei citate, desi incercarea lui Gandhi de a interveni pentru conciliere poate fi considerata cel putin naiva, de catre unele persoane, trebuie reamintit ca adevaratele atrocitati ale regimului nazist inca nu erau cunoscute, nici macar anticipate. Toti stiau de atitudinea antisemita a lui Hitler impotriva evreilor si a altor minoritati, insa nimeni nu ar fi banuit adevaratele implicatii ale acesteia.
Adresarea prietenoasa a lui Gandhi catre Hitler ar putea surprinde, insa aceasta se datoreaza felului in care indienii acelor timpuri obisnuiau sa se adreseze strainilor. Fiind un apel catre latura buna a lui Hitler (Gandhi aici este cu siguranta eternul optimist), era extrem de important sa nu existe nici un fel de evidentiere sau trimitere catre greselile politice anterioare ale lui Hitler sau mentiuni ale abuzurilor impotriva umanitatii – acestea ar fi asigurat ignorarea completa a scrisorii.
La doar cateva zile dupa ce aceasta scrisoare a fost scrisa, Polonia a fost invadata si ceea ce Gandhi incerca sa-l determine pe Hitler sa evite s-a intamplat.
Cu AvocatNet.ro citesti ceva interesant in fiecare weekend. Poti vedea si celelalte texte pe care le-am comentat impreuna aici.
Comentarii articol (11)