Persoanele juridice ar putea achita de anul viitor impozit si pentru anumite tipuri de cladiri, care pana acum erau scutite de la aceasta plata, au anuntat premierul Victor Ponta si Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice si vicepremier.
In cadrul unei
conferinte de presa care a avut loc luni seara, dupa ce s-au finalizat negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), Victor Ponta si Daniel Chitoiu au anuntat modul in care se va construi
bugetul de stat pe anul viitor. In acest context, pentru a obtine noi surse de venit, Guvernul va impune un nou impozit persoanelor juridice.
Astfel, Executivul vrea ca, de anul viitor, persoanele juridice sa plateasca impozit si pentru contructiile speciale, care in prezent nu sunt impozitate. Aceasta cota de impozit va fi stabilita diferentiat, in functie de tipul constructiei, mai multe date urmand sa fie anuntate la mijlocul saptamanii viitoare.
Daniel Chitoiu a mentionat ca, intr-o estimare pesimista, in urma aplicarii acestui impozit se vor incasa aproximativ 480 - 500 de milioane de lei in plus la buget, anul viitor.
Conform Codului Fiscal, pentru urmatoarele cladiri, persoanele juridice nu datoreaza in prezent niciun impozit:
-
cele din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice;
-
cele care sunt afectate activitatilor hidrotehnice, hidrometrice, hidrometeorologice, oceanografice, de imbunatatiri funciare si de interventii la apararea impotriva inundatiilor, precum si cladirile din porturi si cele afectate canalelor navigabile si statiilor de pompare aferente canalelor;
-
cele care, prin natura lor, fac corp comun cu poduri, viaducte, apeducte, diguri, baraje si tuneluri si care sunt utilizate pentru exploatarea acestor constructii;
-
poduri,
-
viaducte,
-
apeducte,
-
diguri,
-
baraje,
-
tuneluri,
-
constructiile speciale situate in subteran, indiferent de folosinta acestora si turnurile de extractie,
-
stalpii folositi pentru comunicatii
-
serele,
-
solare,
-
rasadnite,
-
ciupercarii,
-
silozuri pentru furaje,
-
silozuri si/sau patule pentru depozitarea si conservarea cerealelor.
Cum se calculeaza impozitul datorat de persoanele juridice
Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii, potrivit Codului Fiscal.
Conform Codului Fiscal, in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
Prin sintagma valoarea de inventar a cladirii se intelege valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, si care, dupa caz, poate fi:
-
costul de achizitie, pentru cladirile dobandite cu titlu oneros;
-
costul de productie, pentru cladirile construite de persoana juridica;
-
valoarea actuala, estimata la inscrierea lor in activ, tinandu-se seama de valoarea cladirilor cu caracteristici tehnice si economice similare sau apropiate, pentru cladirile obtinute cu titlu gratuit;
-
valoarea de aport pentru cladirile intrate in patrimoniu in cazul asocierii/fuziunii, determinata prin expertiza;
-
valoarea rezultata in urma reevaluarii, pentru cladirile reevaluate in baza unei dispozitii legale;
De asemenea, la determinarea valorii de inventar a cladirii se are in vedere insumarea valorilor tuturor elementelor si instalatiilor functionale ale acesteia, cum sunt: terasele, scarile, ascensoarele, instalatiile de iluminat, instalatiile sanitare, instalatiile de incalzire, instalatiile de telecomunicatii prin fir si altele asemenea; aparatele individuale de climatizare nu fac parte din categoria elementelor si instalatiilor functionale ale cladirii.
Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce cu 15%.
Daca o cladire a fost reevaluata, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri este mai mare, fiind stabilita de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
-
10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
-
30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Prima cota a impozitului pe cladiri se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare.