Copiiii vor veni la tine cu o serie de intrebari ca cele de mai jos, pentru care este bine sa fii pregatit cu raspunsuri:
1. Ce?
Ce este violul? Ce este incestul? Dar inchisoarea si raul?
2. De ce?
De ce a murit? De ce a fost rau? De ce nu a condus soferul masina cum trebuie si a dat peste copil? De ce l-a batut pe copil? De ce l-a muscat cainele?
3. Cum?
Cum s-a luptat politistul cu hotul? Cum l-a lovit? Cum a reusit sa-l prinda pe omul rau?
4. Unde?
Unde a ajuns dupa ce a murit? Unde se duc oamenii rai? Unde l-a dus politia pe criminal?
5. Se poate?
Se poate sa ma intalnesc si eu pe strada cu hotul? Se poate sa vina pana la scoala noastra si sa ne impuste? Se poate sa intre si la noi in casa?
Cum sa ii spui copilului despre stirile infricosatoare
“In lumea asta se petrec si lucruri rele, dar…” Poti sa ii spui copilului ca in lume se petrec si multe lucruri rele, dar nu trebuie sa uiti sa ii zici si ca acestea nu i se vor intampla lui si ca vei fi mereu alaturi de el in mai multe moduri, pentru a-l proteja. Desi noi, adultii, stim bine ca un dezastru sau o intamplare nefasta pot sa ne surprinda oricand, copiii nu au inca notiunea de “probabil”, deci nu ii elimini prea multe temeri daca ii zici ca ”e putin probabil sa ni se intample noua asta”.
Accentueaza calitatea oamenilor de a fi solidari: Impactul negativ al stirilor poate fi atenuat daca tu accentuezi solidaritatea oamenilor. Arata-i copilului ca, de fiecare data cand are loc un dezastru, foarte multi oameni le sar in ajutor celor care au fost afectati de calamitate. Ar fi foarte bine si daca ai putea sa ii spui celui mic ca oamenii pot sa treaca peste orice situatie trista, daca sunt impreuna.
Minimizeaza expunerea copilului la stirile negative. Un program clar de uitat la televizor si mai multa rigurozitate in a-i permite copilului sa urmareasca anumite posturi si programe te pot ajuta sa il feresti pe cel mic de expunerea la stiri negative. Daca vei proceda asa, nu inseama ca iti vei inchide copilul intr-un glob de sticla din care nu va putea vedea niciodata realitatea, ci ca ii vei reduce numarul stirilor negative care ajung la el. Deoarece presa este mult mai interesata de aceste stiri negative decat de cele pozitive, aceasta contribuie intr-o oarecare masura la crearea unei imagini mai putin optimiste asupra lumii in care traim.
Se intampla in lume lucruri pe care nu le putem controla. Dezastrele naturale sunt unul dintre lucrurile care se pot intampla oricand si oriunde. Astfel de situatii pot sa il sperie pe copil, dar rolul tau este sa-i spui ca putem sa luam niste masuri de precautie, ca tehnologia de azi ne ajuta sa aflam din timp despre potentialele pericole naturale, iar autoritatile sunt pregatite sa faca fata oricaror situatii.
Emotiile copilului tau sunt importante. Daca primul impuls este sa bagatelizezi emotiile celui mic si sa ii spui ca n-are niciun motiv sa se sperie, nu vei fi de prea mare ajutor. Nu stii niciodata ce fel de scenarii au loc in mintea copilului, dupa ce e expus la stirile negative, asa incat incearca sa afli ce anume il sperie si da-i raspunsurile prin care se poate linisti.
Poti sa il inveti lucruri noi cu aceasta ocazie. Si pe noi ne inspaimanta lucrurile pe care nu le intelegem si de aceea ar fi bine sa ii explici copilului cum se produc anumite dezastre naturale si de ce. Ofera aceste explicatii, insa, atunci cand copilul este mai mare si intelege ceea ce ii spui.
Orice stire negativa poate sa-i afecteze atat pe copii, cat si pe adulti, creand o stare de angoasa. Nu va fi niciodata o solutie sa eviti intrebarile copilului referitoare la astfel de stiri, iar oferirea de raspunsuri este un prim pas spre ceea ce asteapta copilul cand pune intrebari, si anume siguranta. Cine altcineva, daca nu parintele, poate oferi siguranta unui copil?
Mai tii minte cand ai stat de vorba ultima data cu cel mic despre o astfel de situatie infricosatoare? Ce impact au avut asupra lui explicatiile oferite de tine?
Comentarii articol (0)