Cu atât de multe medii interactive în jurul nostru, într-o lume digitală când virtualul prinde tot mai mult teren, orice părinte își face griji ca nu cumva propriul copil să fie supraexpus la tehnologie. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că aceasta este lumea în care trăim și trebuie să fim atenți să nu cădem în extrema cealaltă: să îi interzicem orice fel de tehnologie sau gadgeturi. Care este granița și până unde putem stabili limite și reguli?
Sunt multe întrebări care planează în jurul acestui mare subiect: timpul în fața ecranului – durată, conținut. Iată ce răspunsuri oferă specialiștii de la Common Sense Media, o organizație care oferă consultanță părinților și profesorilor prin ratinguri și cronici despre programe TV, filme, jocuri video, aplicații, site-uri, cărți sau muzică.
1. Cât timp este OK să petreacă în fața ecranului un copil sub 2 ani?
Unii părinți își fac griji că expunerea copiilor la orice formă de media: TV, tabletă sau mobil, le face rău. Însă puțină tehnologie nu strică. Pur și simplu încurajăm părinții să limiteze timpul petrecut în fața ecranului pentru cei mici, sub 2 ani, sau să se folosească de acesta pentru a întări relația părinte-copil. Cel mai important lucru de reținut este faptul că timpul petrecut în fața ecranului nu îl poate înlocui pe cel alături de un părinte iubitor.
Trucuri care să te ajute să folosești media în avantajul vostru:
- Explorați împreună cuvinte noi, sunete sau imagini online.
- Arată-i fotografii cu el, ca bebeluș, și învață-l să numească diverse părți ale feței.
- Uitați-vă împreună la fotografii de familie și pune-l pe cel mic să spună numele persoanelor, vorbiți despre ele.
- Nu abuzați de media. Încercați să nu depășiți calupuri de câte 15-30 de minute.
2. Este OK să folosesc un ebook pentru cititul poveștilor înainte de somn?
DA. Ritualul de citit înainte de somn este o ocazie foarte bună de a te conecta cu propriul copil, ca să nu mai spunem că în acest mod îi transmiți și valori literare. Dacă preferi un ebook, nu-ți face griji că asta înseamnă că îl expui la media. Însă ține la minimum diverse animații, efecte video sau audio.
3. Conversațiile video pe Skype se pun la socoteală ca screen time?
NU. Studiile arată că bebelușii nu fac diferența între video-chatting sau alte tipuri de filme video. Astfel, conversațiile pe Skype pot fi o ocazie bună de a crea relații cu persoane dragi, aflate la distanță. Nu e prea mare diferența față de o convorbire la telefon – ba mai mult, este chiar mai simplu să-i implici pe cei mici în conversații video mai ales că ei răspund mai bine la expresiile faciale decât la limbajul verbal.
4. Câte lucruri înfricoșătoare de pe TV poate suporta copilul meu?
Unor copii le plac lucrurile înfricoșătoare, altora nu. Filmele cu imagini de groază, cu zgomote puternice și secvențe de suspans, ca să nu mai vorbim de scenele explicite cu sânge sau violențe pot crea tot felul de probleme, așa că este mai bine să tratezi subiectul cu delicatețe.
Copiii mai mici de 7 ani nu pot face ușor distincția între fantezie și realitate, chiar dacă le spui că nu este adevărat ce se întâmplă în film. Vei știi dacă cel mic este înfricoșat atunci când începe să aibă tulburări de somn, frici iraționale sau obsesii pentru zombii, spre exemplu.
Atunci când ceva rău se întâmplă pe neașteptate, copiii pot fi prinși în emoția fricii și să nu mai aibă în vedere faptul că totul se termină cu bine. Așa că îți poți permite să oprești un film înfricoșător dacă observi că cel mic este agitat din cauza lui. Este bine să-i vorbești despre ceea ce s-a petrecut, să-l liniștești.
Trucuri pentru părinți:
- Alege cu grijă la ce se uită copilul tău. De regulă, cei peste cinci ani adoră casele bântuite, misterele sau diversele suprize, dar optează mai degrabă pentru desene animate, ca să-i ajute să-și dea seama că totul este o fantezie. Evită filmele care implică personaje de vârsta lor, aflate în pericol, pentru că se pot conecta ușor la ele.
- Fii pregătit ca seara să-i fie frică să adoarmă. Ca să-l ajuți să treacă peste asta, stai cu el o perioadă. Copiii între 2 și 7 ani răspund bine la remediile magice sau ritualurile de noapte când alungi monștrii din dulap.
- Evită filmele care au personaje ce rezolvă conflictele prin violență. Dar dacă apare o astfel de situație, profită și discută despre soluții alternative.
- Fii cu ochii pe ceas. Evită lucrurile înfricoșătoare înainte de somn.
5. Copilul meu va rămâne în urmă dacă nu va folosi tehnologie?
Copiii mici nu au nevoie de tehnologie ca să învețe diverse lucruri. Cel mai bine ei învață prin interacțiunea cu părintele sau expunerea la diverse experiențe, când află pe viu. Însă standardele educaționale se schimbă rapid: lumea digitală este prezentă chiar de la grădiniță când cei mici rezolvă diverse sarcini online. Astfel, copiii care nu au fost expuși gadgeturilor sunt nevoiți să recupereze. În plus, ei ar putea să se simtă marginalizați când colegii de clasă vor vorbi despre vreun joc video popular despre care ei nu știu nimic.
Potrivit unui studiu derulat de Common Sense – „Zero to Eight: Children’s Media Use in America”, doar 20% dintre copiii ce provin din familii cu venituri mici au o tabletă acasă, față de 63% dintre cei cu venituri mai mari. Dacă ei nu vor fi expuși deloc la tehnologie, atunci se va crea o diferență și mai mare între copiii săraci și cei bogați.
De ținut minte este faptul că este bine ca un copil să fie pregătit să facă față unei lumi pline de tehnologii. Dacă preferi un mediu cu mai puțin uz de media, atunci poți face asta prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de consum: timpul în fața ecranului să fie limitat, să păstrați valorile familiale și offline, și online etc.
6. Copilul își va pierde obiceiul scrisului de mână dacă va folosi mai mult tastatul la calcultator?
Ține cont că scrisul de mână și tastatul la calculator sunt două abilități diferite. Faptul că experimentează literele de la o tastatură nu ar trebui să influențeze negativ scrisul de mână.
Important este să ții un echilibru – ambele abilități sunt importante pentru atunci când vor fi mai mari. În plus, amândouă ajută la dezvoltarea abilităților motrice fine. Învățarea scrisului de mână, ținerea creionului și mâzgălelile îl vor ajuta să atingă anumite obiecte: așa cum sunt tastele de la calculator.
7. Ar trebui să-mi limitez timpul la telefon atunci când sunt cu bebelușul meu?
Poate că tânjești după o conversație cu un adult sau poate ai nevoie să lucrezi de acasă în timp ce ai grijă de bebelușul tău, dar cel mai important este să îl supraveghezi. Ține cont de faptul că cei mici învață cel mai bine interacționând cu persoanele dragi, așa că ar fi bine ca telefonul să nu-ți distragă prea mult atenția. Vorbește cu bebelușul tău, joacă-te cu el, îmbrățișează-l și menține contactul vizual cât mai mult timp posibil. Folosește telefonul mobil mai degrabă pentru a face poze împreună sau… atunci când bebelușul adoarme pe tine.
8. Care este vârsta cea mai potrivită pentru copilul meu să intre online?
Aici nu există un răspuns universal - depinde doar de tine. Mulți copii încep să se joace online încă de când sunt preșcolari, dar de regulă părinții așteaptă să fie mai mari, la școală.
Însă, indiferent de decizia pe care o vei lua, ține cont de următoarele recomandări:
1. Stai împreună cu el la început, ca să-i explici ceea ce vede.
2. Caută site-uri potrivite pentru vârsta lui, unele care au potențial educațional.
3. Pune încă de la început o limită pentru timpul petrecut online.
4. Evită să-l lași online chiar înainte de somn - îl stimulează prea mult.
Tu ce alte întrebări mai ai legate de timpul în fața ecranului pe care îl petrece copilul tău?
Comentarii articol (2)