In contextul extinderii pietei produselor traditionale in ultimii ani, autoritatile au simtit nevoia unei innoiri a legislatiei in domeniu, care sa permita o identificare mai clara a produselor traditionale. Astfel, Ordinul 724/2013 urmeaza sa intre in vigoare la data de 11 decembrie 2013, ceea ce creeaza un cadru procedural mai riguros pentru atestarea produselor traditionale.
Oana Alexandru, Partner la Schoenherr si Asociatii SCA (foto stanga)
Sofia Cozac, avocat colaborator la Schoenherr si Asociatii SCA (foto dreapta)
Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrului sanatatii si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 724/1082/360/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 688 din data de 11 noiembrie 2013 si urmeaza sa intre in vigoare la data de 11 decembrie 2013 ("Ordinul 724/2013"). Ordinul va inlocui Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii durabile nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, care va fi abrogat.
Ce inseamna de fapt produse traditionale si ce aduce nou ordinul privind atestarea produselor traditionale?
Ce este si ce conditii trebuie sa indeplineasca un produs traditional?
Produsul traditional este acel produs alimentar care indeplineste urmatoarele conditii:
-
(a) este fabricat pe teritoriul national;
-
(b) pentru fabricarea produsului se folosesc materii prime locale (adica materie prima produsa pe teritoriul national);
-
(c) nu are in compozitie aditivi alimentari;
-
(d) prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional;
-
(e) se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.
Conform Ordinului 690/2004, prin "produs traditional" se intelegea acel produs obtinut din materii prime traditionale, care prezenta o compozitie traditionala sau un mod de productie/ de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional si care se distingea de alte produse apartinand aceleiasi categorii.
Astfel, se observa prin comparatie, ca Ordinul 724/2013, impune conditii mai restrictive in ceea ce priveste locul de fabricare, respectiv pe teritoriul national; materiile prime care trebuie sa fie locale si continutul produsului, care nu trebuie sa aiba aditivi alimentari.
Mai mult, Ordinul 724/2013 expliciteaza notiunea de "materie prima locala", denumita traditionala prin vechiul ordin, si anume, acea materie prima utilizata la obtinerea produsului, materie produsa pe teritoriul Romaniei. In plus, se specifica faptul ca procesul de obtinere trebuie neaparat sa cuprinda si operatiuni de prelucrare realizate manual.
Unde se inregistreaza produsele traditionale?
In Registrul National al Produselor Traditionale, care este infiintat si administrat de directia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In acest registru se va publica anual pe site-ul ministerului. Publicarea lui apare ca o necesitate de asigurare a transparentei procedurilor si actiunilor intemeiate pe activitatea din aceasta piata.
Noutati privind caietul de sarcini
Pentru a fi atestat ca si produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
Ca si noutate, numele produsului trebuie sa fie unic.
Caietul de sarcini trebuie in continuare sa descrie metoda de productie specifica. In plus, se insista pe cerinta descrierii caracteristicilor materiilor prime si ingredientelor, care nu trebuie sa contina aditivi alimentari, coloranti, arome, indulcitori, vitamine sau minerale. Totodata, noul ordin obliga la descrierea provenientei materiilor prime si a insusirilor organoleptice, fizico-chimice si microbiologice.
Pe langa caracteristicile produsului si elementele care prezinta specificitatea caracterului traditional al produsului finit, caietul de sarcini va descrie si urmatoarele:
-
ingredientele folosite;
-
elementele specifice privind ambalarea;
-
detalii privind capacitatea de productie realizata;
-
date, informatii si referinte cu privire la vechimea produsului (avand ca scop demonstrarea pastrarii traditiei de la o generatie la alta).
Documentatia necesara inscrierii in Registrul National al Produselor Traditionale
Pentru a figura in Registrul National al Produselor Traditionale, persoanele interesate trebuie sa depuna la directia pentru agricultura judeteana sau la cea a Municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul traditional, pe langa caietul de sarcini insotit de cererea de inregistrare – conditii regasite si in Ordinul 690/2004 si anumite documente suplimentare, cum ar fi buletinul de analiza al produsului, fisa echipamentelor de productie, schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite, etc.
Suplimentar, noul act normativ specifica un termen de maxim 15 zile de la inregistrare, pe care il au reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu atributii in domeniu, pentru analizarea documentelor depuse.
Ca si in vechea reglementare, rezultatul acestor verificari faptice se va concretiza intr-un proces-verbal de constatare.
Atestat produs traditional. Logo national. Eticheta
O data cu inscrierea in Registrul National al Produselor Traditionale, producatorul va primi un document denumit "Atestat produs traditional". Fotocopia acestui atestat va trebui afisata la locul de comercializare al produselor traditionale.
Poate cea mai importanta noutate cu privire la atestarea produselor traditionale, este aceea a obligativitatii marcarii produsului cu un logo national conform modelului prevazut in ordin.
Produsul traditional se va eticheta obligatoriu conform normelor generale de etichetare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 106/2002.
In plus, elementele generale ale etichetei vor fi completate cu logo-ul national si numarul pozitiei la care a fost inscris produsul in Registrul National al Produselor Traditionale.
Inspectie. Sanctiuni specifice
Operatorii economici care produc produse traditionale vor fi obligati sa permita accesul in unitate si in sectia de productie, a organelor de inspectie si de control, acreditate.
Ordinul 724/2013 sanctioneaza nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale, precum si nerespectarea obligatiei privind accesul organelor de inspectie si control, cu anularea atestatului, retragerea logo-ului si radierea produsului din registru.
Prevederi tranzitorii
Pentru produsele atestate anterior, se va elibera noul tip de atestat la solicitarea operatorilor economici si dupa verificarea incadrarii vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei in conditiile impuse de Ordinul 724/2013.
Atestatele eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului 724/2013 raman valabile 9 luni de la data intrarii in vigoare a ordinului.
Eliberarea noului atestat se va face si in acest caz dupa verificarea incadrarii vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei in conditiile impuse de ordin.
Concluzie
Noile reglementari privind atestarea produselor traditionale creeaza un cadru procedural mai riguros, regulile devin mai stricte, reglementarile sunt mai detaliate. Producatorii si consumatorii au astfel repere mai clare despre ce sunt si cum se identifica produsele traditionale.