Potrivit NNDKP, Consiliul Uniunii Europene a emis Decizia 15127/2013 ce permite Romaniei sa aplice taxarea inversa pentru livrarea de masa lemnoasa ?i materiale lemnoase pana la 31 Decembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire a termenului.
Potrivit Codului fiscal, taxarea inversa se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii, atata timp cat si furnizorul, si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA. Prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu mai factureaza cu TVA catre clientul sau, iar clientul inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa colectata si taxa deductibila, fara a mai solicita rambursari de TVA.
In cazul in care un operator economic nu aplica masurile de simplificare obligatorii, desi ar trebui, organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru a-l obliga sa corecteze operatiunile si sa aplice taxarea inversa.
In prezent legislatia fiscala prevede in total sase operatiuni care beneficiaza de masuri de simplificare din punct de vedere al TVA (primele doua fiind introduse la 1 septembrie in Codul fiscal):
- livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila - expira la 31 decembrie 2018
- transferul de certificate verzi - expira la 31 decembrie 2018.
- livrarile din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice (grau, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar) - expira la 31 mai 2014
- livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora;
- livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase;
- transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva.
Comentarii articol (0)