Realitatea dovedeste adesea ca perfectionistii din companii tind sa evite provocarile, nu au rabdare, nu reusesc sa observe tendintele si refuza ajutorul celorlalti. Toate acestea au impact negativ asupra muncii in echipa, comunicarii organizationale, performantei si risca, in timp, sa erodeze imaginea companiei.
Pentru ca ne-am pus adesea problema care este nivelul sanatos de perfectionism dintr-o organizatie, ne-a atras atentia un articol de pe Recruiting Intelligence Recruiting Community despre “vedetele organizatiei”, perfectionistii de care, la nivel teoretic, orice companie are nevoie dar cu care este, de fapt, foarte greu sa lucrezi.
Si, pe principiul ca, daca suntem constienti de efectele negative pe care le aduc la pachet, avem sanse mai mari sa le contracaram, iata care sunt 3 dintre modalitatile in care perfectionistii pot compromite nu doar activitatea lor, ci si performanta organizationala.
Vor sa fie placuti
Perfectionistii sunt obisnuiti sa fie laudati, au nevoie de aprecierea celorlalti pentru a functiona corect. Asta inseamna nu doar ca percep o presiune foarte mare sa livreze rezultate exceptionale, dar si ca, intr-un fel subtil, ei ajung sa se simta responsabili pentru fericirea celorlalti. Astfel, perfectionistii vor sa multumeasca pe toata lumea, iar acest lucru ii pune in situatia de a lua adesea decizii gresite.
Evita esecurile
In activitatile profesionale zilnice ne intalnim adesea cu provocari si obstacole. Perfectionistii incearca sa se fereasca de ele (pentru ca, au ei senzatia, un esec le afecteaza dramatic imaginea), fapt ce ii determina sa aleaga cai mai simple de rezolvare si nu intotdeauna intelepte.
Nu reusesc sa prioritizeze sarcinile
Pentru perfectionisti, toate sarcinile sunt importante si din acest motiv le este dificil sa se concentreze pe una singura. Alegerea unui proiect prioritar le poate influenta negativproductivitatea pentru ca efectiv ii blocheaza.
Impactul celor 3 atitudini descrise mai sus asupra celorlalti din organizatie este, in opinia noastra, evident. Managerii isi vor consuma rezerve importante de energie pentru hranirea nevoii de apreciere a perfectionistilor, membrii echipei vor avea de suferit din cauza aversiunii pentru schimbare si tendintei de a evita asumarea responsabilitatii pentru mai multe proiecte, iar consecintele nu se opresc aici.
Tu lucrezi cu perfectionisti? Cum se comporta ei in organizatie?
Descopera si restul motivelor pentru care aceste vedete ale organizatiei pot afecta compania in care lucreaza in articolul 6 Reasons Why Overachievers Frequently Under-deliver.
Articolul aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (0)