Companiile care nu au un departament de HR suficient de dezvoltat pentru a se ocupa de aceste procese apeleaza de cele mai multe ori la consultanti externi, motivul fiind unul cat se poate de evident: managerul direct al pozitiei vacante nu are nici timpul si, adesea, nici competentele necesare pentru a trece prin toate etapele de evaluare ale unui proiect de recrutare. Evident, girul sau final este obligatoriu pentru a stabili gradul de potrivire a candidatilor cu organizatia/echipa si pentru a evalua competentele tehnice ale celor de pe lista scurta etc., dar ii este dificil, daca nu chiar aproape imposibil, sa intre in detalii legate de tipologii motivationale/de personalitate etc.
Adesea, interviurile cu managerul direct se deruleaza sub forma unor discutii a caror miza de evaluare nu este neaparat evidenta. Un manager cu experienta in relatia cu oamenii va pune intrebari specifice care nu se regasesc pe listele de intrebari vehiculate de site-uri de cariera, va cauta indicii mai putin vizibile ale unor tipare de comportament sau atitudine pe care si le doreste in echipa, se va baza (adesea prea mult) pe experiente anterioare (pozitive sau negative) cu candidati in care si-a investit increderea si resursele, va face apel la intuitie etc.
Desi sunt situatii in care un manager cu o reputatie solida in organizatie poate sustine pentru angajare un candidat care nu a trecut neaparat prin toate filtrele de evaluare ale departamentului de HR, acestea sunt foarte rare. Companiile au proceduri standard care trebuie respectate, iar orice scurtcircuitare a acestor procese risca sa pozitioneze candidatul intr-o postura ciudata sau chiar ingrata.
Presupunand ca l-ai putea convinge pe managerul direct ca esti persoana de care are nevoie si ca nu e necesar sa treci prin toate evaluarile HR-ului, esti convins ca vrei sa intri in organizatie cu imaginea unui profesionist care, intr-un fel sau altul, a reusit sa se “puna bine cu forurile superioare” si care nu a obtinut postul pe baza unor competente sau experiente dovedite? Nu subestima forta zvonurilor in mediul organizational si nici impactul pe care o atitudine ostila a echipei in care intri il poate avea asupra performantei tale ulterioare.
Sugestia noastra este sa tratezi orice discutie cu managerul direct al pozitiei pentru care candidezi cu mare atentie. Evident ca poti incerca sa te conectezi cu el pe LinkedIn si, daca aceste informatii sunt publice, sa ii trimiti un mesaj in care sa iti manifesti interesul fata de postul vacant, mentionand si faptul ca ai participat deja la un prim interviu cu persoana X de la HR.
Pe de alta parte, este la fel de important sa te conectezi si cu persoana cu care ai avut interviul si sa ai o relatie bazata pe sinceritate cu aceasta. Nu ascunde informatii importante despre motivatiile si intentiile tale, fii transparent si respecta regulile jocului.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)