In acest an, pe 1 decembrie, se implinesc 95 de ani de la Marea Unire, cand Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul s-au unit cu Romania. Insa are acest eveniment o insemnatate istorica mai mare decat ziua de 10 mai, cand Romania si-a proclamat independenta?
Ar trebui ca Romania sa isi serbeze independenta de ziua nationala, asa cum fac majoritatea statelor europene?
Argumente PRO
1. Romania este printre putinele tari europene, daca nu chiar singura, care nu isi sarbatoreste independenta de ziua nationala. Prin urmare, daca 10 mai ar fi declarata zi nationala am celebra independenta si nu numai, pentru ca aceasta data are o tripla semnificatie istorica:
- 10 mai 1866: printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea juramantul ca domnitor al Romaniei, cu numele de Carol I;
- 10 mai 1877: acelasi Carol I promulga independenta Romaniei fata de Imperiul Otoman;
- 10 mai 1881: Carol I a fost incoronat ca prim rege al noului regat al Romaniei, fiind recunoscut ca atare pe plan international.
2. Intre 1866 si 1947, ziua nationala a fost pe 10 mai, perioada in care romanii au sarbatorit unele dintre cele mai importante evenimente ale constructiei statale, mentionate mai sus si chiar Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Interesant este faptul ca imediat dupa 1918 nimeni nu s-a gandit sa mute ziua nationala pe 1 decembrie. Acest lucru s-a intamplat de abia in 1990, insa intre timp regimul comunist comunist deja inlocuise ziua de 10 mai cu cea de 23 august, ca fiind zi nationala. Totusi, cei 81 de ani de traditie nu ar trebuie stersi cu buretele.
3. 1 decembrie nu are o semnificatie la fel de puternica precum 10 mai. Istoricul Neagu Djuvara explica acum aproape doi ani: "Alegerea datei de 1 decembrie ca Zi Nationala nu a fost potrivita, a fost conjuncturala, facuta de Parlamentul de dupa Revolutia din Decembrie '89. (...) Nu e adevarat ca 1 decembrie reprezinta unitatea, pe 1 decembrie doar Transilvania si Banatul erau unite", a argumentat istoricul.
4. Un alt argument in favoarea sarbatoririi zilei nationale pe 10 mai este anotimpul. Este vorba despre un aspect practic si anume ca ar permite participarea populatiei la manifestarile publice intr-un numar mai mare. De ce cele mai multe ori, cei care asista la parada organizata de ziua nationala indura vremea ploioasa si rece. Argumentul vremii poate parea frivol pentru unii, insa cate dintre tarile lumii isi serbeaza ziua nationala in iarna? Pana si istoricul Neagu Djuvara preciza ca data de 10 mai are si avanatajul anotimpului: "era in anotimpul cel mai frumos din tara noastra; poate lumea sa dantuiasca in strada, pe cand la 1 decembrie..."
Argumente CONTRA
1. 10 Mai ca Zi Nationala i-ar exclude pe romanii din Transilvania care, in 1877, nu erau parte din Romania asa cum o cunoastem astazi.
2. Ziua de 10 mai este strans legata de Casa Regala a Romaniei, iar adoptarea ei ca Zi Nationala ar putea starni o rediscutare a formei de organizare a statului.
3. Daca s-ar sarbatori ziua nationala pe 10 mai si s-ar renunta la 1 decembrie, atunci salariatii ar pierde mini concediul de dinainte de Craciun. Mai exact, acestia nu ar mai beneficia de doua zile libere consecutive, pe 30 noiembrie si 1 decembrie. (un argument pentru romanii mai prgamatici) :)
Voi in favoarea careia dintre cele doua date (1 decembrie sau 10 mai) sunteti?
Comentarii articol (68)