Conform Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, si animalele emit gaze cu efect de sera, gaze care pot fi reduse cu 30%, daca fermierii vor fi dispusi sa adopte noi tehnici mult mai bune fara a fi nevoie de revizuirea tuturor sistemelor de productie.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Ultimul studiu al Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (OAA) considera ca emisiile asociate animalelor de la ferma au adaugat pana la 7,1 gigatone (GT) de dioxid de carbon echivalent (CO2 echivalent) pe an, ceea ce inseamna 14,5% din totalul emisiilor gazelor cu efect de sera cauzate de catre om. Se pare ca industria producatoare de carne la nivel global a fost responsabila pentru 18% din emisiile gazelor cu efect de sera, adica un pic mai mult decat toate masinile, trenurile si avioanele din lume, la un loc.
Expertii OAA, pentru a ajunge la aceste estimari, au efectuat o analiza detaliata a emisiilor in diferite etape ale diverselor lanturi de aprovizionare cu produse animale, inclusiv producerea si transportul hranei pentru animale, consumul de energie pe ferma, a emisiilor provenite de pe urma procesului digestiv al animalelor si al procesului de degradare a gunoiului in grajd, precum si a transportului post-sacrificare, de refrigerare si de ambalare a produselor de origine animala.
Cel mai recent raport, Lupta impotriva schimbarilor climatice prin intermediul animalelor, sustine ca principalele surse ale emisiilor sunt:
Productia si prelucrarea furajelor cu 45%;
Cele emise in timpul procesului digestiv al vacilor cu 39%;
Descompunerea gunoiului de grajd cu 10%;
Prelucrarea si transportul produselor de origine animala cu 6%.
Intrebarea care se pune este, ce e de facut pentru reducerea emisilor de dioxid de carbon? Aceste noi descoperiri survenite in urma raportului subliniaza faptul ca emisiile gazelor incalzirii globale pot fi reduse cu pana 30%, punand accentul pe eficienta si limitarea pierderilor de energie prin:
Imbunatatirea sistemelor de productie existente;
Adoptarea unor mai bune practici si tehnologii de alimentare, sanatate si crestere a animalelor, precum si de gestionare a gunoiului de grajd;
Utilizarea tehnologiilor la o capacitate deplina, cum ar fi a generatoarelor de biogaz si a dispozitivelor de economisire a anergiei.
Studiul celor de la OAA a conchis ca cel mai mare potential pentru reducerea emisiilor il are sistemul agricol cu productivitate scazuta din Asia de Sud, America Latina si Africa. Cu toate acestea, tarile dezvoltate, unde intensitatea emisiilor este relativ mica, se confrunta cu un volum total mare al emisiiilor din productie, iar OAA considera ca si cele mai mici diminuari ar putea conduce la castiguri semficative. Vizate sunt produsele lactate din Europa si America de Nord, produsele din carne de porc, intr-o continua crestere, din Asia de Est.
Este clar faptul ca industria cresterii vitelor contribuie cu 65% din totalul emisiilor gazelor cu efect de sera in sectorul zootehnic, dar cu toate acestea ofera si cel mai mare potential de reducere.
Mai multe informatii despre industria de carbon, certificatele de carbon si piata voluntara gasiti pe www.carbonsolutions.cc.
Toate articolele din rubrica Industria de carbon pot fi consultate accesand tag-ul industria de carbon.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)