D PRODUSE ALE INDUSTRIEI PRELUCRÃTOARE
Activitatea de prelucrare reprezintã transformarea mecanicã, fizicã sau chimicã
a materialelor, substanþelor sau componentelor în produse noi. Materialele,
substanþele sau componentele transformate sunt materii prime ce constituie
produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive,
precum ºi produse ale altor activitãþi de prelucrare.
Unitãþile din secþiunea privind industria prelucrãtoare sunt adesea descrise ca
fiind uzine, fabrici sau întreprinderi ºi utilizeazã în mod caracteristic maºini
acþionate electric ºi echipament pentru manipularea materialelor. În aceastã
secþiune sunt incluse, de asemenea, unitãþi de transformare manualã sau la
domiciliul lucrãtorului, a materialelor sau substanþelor, în produse noi;
vânzarea cãtre publicul general a produselor, în aceleaºi localuri în care sunt
produse, cum sunt de exemplu brutãriile ºi atelierele pentru croitorie de
comandã.
Unitãþile de prelucrare pot prelucra materiale, sau pot încheia contracte cu
alte unitãþi care sã prelucreze materialele în folosul lor. În industria
prelucrãtoare sunt incluse ambele tipuri de unitãþi.
Produsul nou prelucrat poate fi finisat, în sensul cã este gata pentru utilizare
sau consum ori poate fi semi-finit, pentru a deveni materie primã în vederea
unei prelucrãri ulterioare. De exemplu, produsul rafinãriei de aluminã
reprezintã materia primã utilizatã în producþia primarã a aluminiului; aluminiul
primar constituie materia primã pentru o uzinã de sârmã din aluminiu; iar sârma
din aluminiu este materia primã pentru o fabricã de produse fabricate din sârmã.
Asamblarea pãrþilor componente ale produselor prelucrate este consideratã
industrie prelucrãtoare, cu excepþia cazurilor în care activitatea este
clasificatã în mod corespunzãtor, în orice clasã a diviziunii 45 (Construcþii).
Asamblarea ºi instalarea maºinilor ºi echipamentelor în unitãþile extractive,
prelucrãtoare, comerciale ºi alte unitãþi, atunci când este executatã ca o
activitate specializatã, este clasificatã în aceeaºi clasã a industriei
prelucrãtoare, ca ºi producerea articolului instalat.
Asamblarea ºi instalarea maºinilor ºi echipamentului, care este executatã ca un
serviciu auxiliar ocazionat de vânzarea mãrfurilor de cãtre o unitate angajatã
în primul rând în prelucrare, comerþ cu ridicata sau cu amãnuntul, este
clasificatã împreunã cu principala sa activitate.
Întreþinerea ºi repararea maºinilor ºi echipamentelor industriale, comerciale ºi
similare este în general clasificatã în aceeaºi clasã ca ºi fabricarea
mãrfurilor.
Totuºi, repararea maºinilor de birou ºi de calcul este clasificatã în clasa
72.50. Repararea articolelor de menaj ºi a echipamentului casnic, a
mobilierului, vehiculelor cu motor ºi a altor bunuri de consum este clasificatã,
de regulã, în clasa corespunzãtoare a diviziunii 50 (Comerþ cu ridicata ºi cu
amãnuntul, întreþinerea ºi repararea autovehiculelor ºi a motocicletelor; comerþ
cu amãnuntul al carburanþilor) sau 52 (Comerþ cu amãnuntul, cu excepþia
autovehiculelor ºi motocicletelor; repararea bunurilor personale ºi
gospodãreºti), în concordanþã cu tipul de mãrfuri/bunuri care sunt reparate.
Modificarea substanþialã, renovarea sau reconstruirea bunurilor este în general
consideratã drept prelucrare. Ca regulã generalã, prelucrarea pieselor
componente ºi a pãrþilor specializate, a accesoriilor ºi anexelor la maºini ºi
echipamente este clasificatã în aceeaºi clasã ca ºi fabricarea maºinilor ºi
echipamentelor cãrora le sunt destinate piesele ºi accesoriile. Fabricarea de
componente ºi pãrþi nespecializate ale maºinilor ºi echipamentelor, de ex.
motoare, pistoane, motoare electrice, ansambluri electrice, supape, roþi
dinþate, rulmenþi cu role este clasificatã în clasa de prelucrare
corespunzãtoare, indiferent de maºinile ºi echipamentele în care aceste articole
pot fi incluse.
Graniþele dintre sectorul de prelucrare ºi celelalte sectoare ale sistemului de
clasificare pot fi, oarecum neclare. Activitatea de prelucrare este angajatã în
transformarea materialelor în produse noi. Rezultatul este un produs nou. Dar
definiþia a ceea ce reprezintã un produs nou poate fi, oarecum, subiectivã.
Pentru clasificare, în cadrul CAEN sunt considerate drept prelucrare,
urmãtoarele activitãþi:
- Pasteurizarea ºi îmbutelierea laptelui;
- Prelucrarea peºtelui proaspãt (cojirea stridiilor, tranºarea fileului de
peºte);
- Tipãrirea ºi activitãþile conexe;
- Producþia betonului gata de turnare;
- Prelucrarea pielii;
- Conservarea lemnului;
- Electroplacarea, placarea, tratarea ºi polizarea la cald a metalelor;
- Fabricarea indicatoarelor ºi a panourilor de afiºaj;
- Reconstruirea sau refabricarea unor organe de maºini (de ex., motoarele de
automobil);
- Repararea ºi renovarea navelor;
- Reºaparea cauciucurilor.
Dimpotrivã, existã activitãþi care sunt considerate uneori drept prelucrare, dar
care, pentru CAEN, sunt clasificate în altã secþiune (adicã, nu sunt clasificate
drept prelucrare). Acestea includ:
- Exploatarea forestierã, clasificatã în secþiunea A (Agriculturã, vânãtoare,
silviculturã);
- îmbogãþirea minereurilor ºi a altor minerale, clasificate în secþiunea C
(Industria extractivã);
- Construirea de structuri ºi operaþiunile de prelucrare efectuate pe ºantierul
de construcþii, clasificate în secþiunea F (Construcþii);
- Activitatea de fragmentare ºi redistribuire în loturi mai mici, inclusiv
ambalarea, reambalarea sau îmbutelierea produselor, cum ar fi bãuturile
alcoolice sau substanþele chimice; asamblarea computerelor conform cerinþei
clientului; sortarea deºeurilor; amestecarea culorilor la comanda clientului;
tãierea metalelor la comanda clientului, toate produc o versiune modificatã a
aceluiaºi produs (nu un produs nou) ºi se clasificã în secþiunea G (Comerþ cu
ridicata ºi cu amãnuntul).
DA INDUSTRIA ALIMENTARÃ, A BÃUTURILOR ªI A TUTUNULUI
Industria alimentarã prelucreazã produsele provenite din agriculturã, zootehnie
ºi pescuit, în alimente ºi bãuturi pentru oameni sau animale. Tot aici se
include producþia de diverse produse intermediare, care nu constituie în mod
direct produse alimentare. Activitatea genereazã, adesea, produse secundare de
valoare mai mare sau mai micã (de ex. piei provenite de la abatoare, sau turte
de ulei rezultate din fabricarea uleiului).
Fiecare diviziune este organizatã pe activitãþi referitoare la diverse tipuri de
produse, precum: carne, peºte, fructe ºi legume, grãsimi ºi uleiuri, produse
lactate, produse de morãrit, produse pentru hrana animalelor, alte produse
alimentare, bãuturi, tutun. Producþia se poate realiza în folos propriu, dar ºi
pentru terþe pãrþi, ca de pildã tãieri de animale pentru clienþi.
Unele activitãþi, de exemplu cele desfãºurate de brutãrii, patiserii ºi magazine
cu preparate din carne etc., care îºi vând producþia proprie, sunt considerate
ca fiind prelucrare, chiar dacã existã comerþ cu amãnuntul al produselor în
magazinul propriu, însã, acolo unde prelucrarea este minimalã ºi nu duce la o
transformare realã (de ex. mãcelãrii, pescãrii etc.), unitatea este clasificatã
la secþiunea G (Comerþ cu ridicata ºi cu amãnuntul; ...)
Tratarea resturilor provenite de la abatoare pentru a obþine produse destinate
hranei animalelor, este clasificatã în 15.7, în timp ce prelucrarea deºeurilor
de alimente, bãuturi ºi tutun ºi obþinerea de materii prime secundare, este
clasificatã în 37.20, iar îndepãrtarea deºeurilor de alimente, bãuturi ºi tutun
- în 90.
15 Industria alimentarã ºi a bãuturilor
151 Producþia, prelucrarea ºi conservarea cãrnii ºi a produselor din carne
1511 Producþia ºi conservarea cãrnii
Aceastã clasã include:
- producþia de carne proaspãtã, refrigeratã sau congelatã, în carcasã;
- producþia de carne proaspãtã, refrigeratã sau congelatã, tranºatã.
Aceastã clasã include, de asemenea:
- producþia de piei provenite din abatoare, inclusiv scoaterea lânei de pe
ovine;
- obþinerea de grãsimi comestibile de origine animalã;
- prelucrarea organelor ºi mãruntaielor rezultate din tãierea animalelor;
- producþia de lânã.
Aceastã clasã exclude:
- obþinerea grãsimilor de pasãre, comestibile, vezi 1512;
- ambalarea cãrnii, pe cont propriu, de cãtre comercianþii cu ridicata, vezi
51.32;
- ambalarea cãrnii, pe bazã de tarif sau contract, vezi 74.82
1512 Producþia ºi conservarea cãrnii de pasãre
Aceastã clasã include:
- sacrificarea în abatoare, a pãsãrilor;
- prepararea cãrnii de pasãre;
- producþia de carne de pasãre, proaspãtã sau congelatã, în porþii individuale;
- obþinerea grãsimilor comestibile de pasãre.
Aceastã clasã include de asemenea:
- sacrificarea iepurilor ºi a animalelor similare;
- prepararea cãrnii de iepure ºi a cãrnii provenite de la alte animale similare;
- producþia de pene ºi puf.
Aceastã clasã exclude:
- ambalarea, pe cont propriu, a cãrnii de pasãre, în cadrul comerþului cu
ridicata, vezi 51.32;
- ambalarea cãrnii de pasãre, pe bazã de tarif sau contract.
1513 Prepararea produselor din carne (inclusiv din carne de pasãre)
Aceastã clasã include:
- producþia de carne uscatã, sãratã sau afumatã;
- obþinerea produselor din carne:
• cârnaþi, salam, caltaboºi, pate, ºuncã fiartã, extracte ºi sucuri de carne;
• producþia de mâncãruri preparate din carne.
Aceastã clasã exclude:
- ambalarea cãrnii ºi a cãrnii de pasãre, pe cont propriu, în cadrul comerþului
cu ridicata, vezi 51.32;
- ambalarea cãrnii ºi a cãrnii de pasãre, pe bazã de tarif sau contract, vezi
74.82
152 Prelucrarea ºi conservarea peºtelui ºi a produselor din peºte
1520 Prelucrarea ºi conservarea peºtelui ºi a produselor din peºte
Aceastã clasã include:
- pregãtirea ºi conservarea peºtelui, a crustaceelor ºi moluºtelor: congelarea,
uscarea, afumarea, sãrarea, prepararea saramurii, prepararea conservelor;
- obþinerea produselor din peºte, crustacee ºi moluºte: peºte gãtit, fileuri de
peºte, icre, caviar, înlocuitori de caviar etc;
- producþia de mâncãruri preparate din peºte;
- producþia de produse din peºte, pentru hrana animalelor.
Aceastã clasã include, de asemenea:
- activitãþi ale navelor angajate numai în prelucrarea ºi conservarea peºtelui.
Aceastã clasã exclude:
- activitãþi ale vaselor angajate atât în pescuit, cât ºi în prelucrarea ºi
conservarea peºtelui, vezi 05.01;
- producþia de uleiuri ºi grãsimi din material marin, vezi 15.41;
- fabricarea supelor de peºte, vezi 15.89
153 Prelucrarea ºi conservarea fructelor ºi legumelor
1531 Prelucrarea ºi conservarea cartofilor
Aceastã clasã include:
- producþia cartofilor preparaþi sau congelaþi;
- producþia piureului de cartofi deshidrataþi;
- producþia de gustãri din cartofi;
- producþia de cartofi crocanþi;
- fabricarea fãinei de cartofi.
Aceastã clasã include, de asemenea:
- curãþatul industrial al cartofilor.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea amidonului din cartofi, vezi 15.62
1532 Fabricarea sucurilor de fructe ºi legume
Aceastã clasã include, de asemenea:
- producþia de concentrate din fructe ºi legume.
1533 Prelucrarea ºi conservarea fructelor ºi legumelor
Aceastã clasã include:
- conservarea fructelor, a nucilor sau a legumelor: congelarea, uscarea,
conservarea în ulei sau în oþet, fabricarea conservelor etc.;
- fabricarea produselor alimentare, din fructe ºi legume;
- fabricarea gemurilor, marmeladelor ºi jeleurilor.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea fãinei din legume uscate, vezi 1561;
- conservarea în zahãr a fructelor ºi a nucilor, vezi 15.84
154 Fabricarea uleiurilor ºi a grãsimilor vegetale ºi animale
Fabricarea uleiurilor ºi a grãsimilor brute (15.41) include producþia de uleiuri
ºi grãsimi vegetale brute, nemodificate chimic, precum ºi producþia de uleiuri
ºi grãsimi animale brute, nemodificate chimic. Fabricarea uleiurilor ºi
grãsimilor rafinate (clasa 15.42) include producþia de uleiuri ºi grãsimi
vegetale rafinate, precum ºi producþia de grãsimi ºi uleiuri animale ºi vegetale
ºi a produselor (fracþiunilor) lor de distilare, hidrogenate parþial sau total,
inter-esterificate sau eladinizate, indiferent cã sunt rafinate sau nu, dar fãrã
altã preparare consecutivã.
1541 Fabricarea uleiurilor ºi grãsimilor brute
Aceastã clasã include:
- producþia de uleiuri vegetale brute: ulei de mãsline, floarea soarelui, soia,
rapiþã, in; seminþe de dovleac etc.;
- producþia fãinei oleaginoase nedegresate.
Aceastã clasã include de asemenea:
- producþia de uleiuri ºi grãsimi animale, necomestibile;
- extragerea uleiurilor de peºte ºi din mamifere marine.
Notã: Linter-ele de bumbac, turtele ºi alte produse reziduale ale fabricãrii
uleiului, constituie sub-produse ale acestei clase.
Aceastã clasã exclude:
- topirea ºi rafinarea unturii ºi a altor grãsimi animale comestibile, vezi
15.11;
- mãcinarea cerealelor, vezi 15.62;
- fabricarea uleiurilor esenþiale, vezi 24.63
1542 Fabricarea uleiurilor ºi a grãsimilor rafinate
Aceastã clasã include:
- producþia uleiurilor vegetale rafinate: ulei de mãsline, ulei de soia etc.;
- prelucrarea uleiurilor vegetale: suflare, fierbere, oxidare, polimerizare,
deshidratare, hidrogenare etc.
Aceastã clasã exclude:
- producþia uleiului de mãsline realizat din mãsline din producþia proprie, vezi
01.13;
- producþia uleiurilor ºi grãsimilor animale, necomestibile vezi 15.41;
- extragerea uleiului (unturii) de peºte ºi a uleiurilor provenite de la
mamifere marine, vezi 15.41
1543 Fabricarea margarinei ºi produselor comestibile similare
Aceastã clasã include:
- fabricarea margarinei;
- fabricarea amestecurilor pentru tartine;
- fabricarea grãsimilor de gãtit, combinate.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea de unturã de porc ºi seu (de bovine, ovine etc.), vezi 15.11
155 Fabricarea produselor lactate
1551 Fabricarea produselor lactate ºi a brânzeturilor
Aceastã clasã include:
- producþia de lapte lichid proaspãt, pasteurizat, sterilizat, omogenizat ºi/sau
tratat la cald;
- producþia bãuturilor nealcoolice pe bazã de lapte;
- producþia de smântânã din lapte lichid proaspãt, pasteurizat, sterilizat,
omogenizat;
- fabricarea laptelui praf sau concentrat, îndulcit sau neîndulcit;
- fabricarea untului;
- fabricarea iaurtului;
- fabricarea brânzei ºi a cheagului;
- obþinerea zerului;
- fabricarea cazeinei ºi lactozei.
Aceastã clasã exclude:
- producþia de lapte de vacã brut, vezi 01.21
1552 Fabricarea îngheþatei
Aceastã clasã include:
- producþia de îngheþatã ºi specialitãþi de îngheþatã.
Aceastã clasã exclude:
- activitãþi ale cofetãriilor specializate în prepararea îngheþatei, vezi 55.30
156 Fabricarea produselor de morãrit, amidonului ºi produselor din amidon
1561 Fabricarea produselor de morãrit
Aceastã clasã include:
- morãritul: producþia de fãinã, arpacaº, crupe sau pelete din grâu, secarã,
ovãz, porumb sau alte cereale;
- mãcinarea orezului: producþia de orez mãcinat, glazurat, semi-fiert; sau
producþia de fãinã de orez;
- mãcinarea legumelor: producþia de fãinã sau pudrã de legume uscate sau fructe
comestibile;
- fabricarea cerealelor pentru micul dejun;
- fabricarea fãinei în amestec, pentru pâine, prãjituri, biscuiþi sau clãtite.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea fãinei de cartofi, vezi 15.31;
- mãcinarea porumbului, vezi 15.62
1562 Fabricarea amidonului ºi a produselor din amidon
Aceastã clasã include:
- fabricarea amidonului din orez, cartofi, porumb etc.;
- mãcinarea porumbului;
- fabricarea glucozei, siropului de glucozã, maltozei etc.;
- fabricarea glutenului;
- fabricarea uleiului (din germeni) de porumb.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea lactozei, vezi 15.51;
- producþia de zahãr din sfeclã sau trestie de zahãr, vezi 15.83
157 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor
1571 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de fermã
Aceastã clasã include:
- fabricarea produselor pentru hrana animalelor de fermã, inclusiv a
suplimentelor alimentare pentru animale;
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea de produse din peºte, pentru hrana animalelor, vezi 15.20;
- producþia de turte din oleaginoase, vezi 15.41
1572 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de companie
158 Fabricarea altor produse alimentare
1581 Fabricarea pâinii; fabricarea produselor proaspete de patiserie
Aceastã clasã include:
- fabricarea pâinii ºi specialitãþilor de panificaþie;
- fabricarea produselor proaspete de patiserie, plãcintelor, checurilor,
tartelor etc.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea produselor din paste fãinoase, vezi 15.85
1582 Fabricarea biscuiþilor, piºcoturilor ºi altor produse similare
Aceastã clasã include:
- fabricarea piºcoturilor, biscuiþilor ºi produselor "uscate" de panificaþie;
- fabricarea produselor de patiserie ºi prãjiturilor conservate;
- fabricarea produselor pentru gustãri, dulci sau sãrate.
1583 Fabricarea zahãrului
Aceastã clasã include:
- fabricarea sau rafinarea zahãrului (zaharozei) ºi a înlocuitorilor de zahãr,
din sfeclã de zahãr, suc de trestie de zahãr, arþar ºi palmier.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea glucozei, siropului de glucozã, maltozei, vezi 15.62
1584 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei ºi a produselor zaharoase
Aceastã clasã include:
- fabricarea de cacao, unt de cacao, grãsime ºi ulei de cacao;
- fabricarea ciocolatei ºi bomboanelor de ciocolatã;
- fabricarea produselor zaharoase;
- fabricarea gumei de mestecat;
- conservarea în zahãr a fructelor, sâmburilor de fructe ºi a altor pãrþi ale
plantelor;
- fabricarea pastilelor ºi tabletelor (mentolate, gen "TIC-TAC" etc.).
Aceastã clasã exclude:
- producþia zaharozei, vezi 15.83
1585 Fabricarea macaroanelor, tãiþeilor, cuº-cuº-ului ºi a altor produse
fãinoase similare
Aceastã clasã include:
- fabricarea pastelor fãinoase, ca: macaroanele ºi tãiþeii;
- fabricarea cuº-cuº-ului.
1586 Prelucrarea ceaiului ºi cafelei
Aceastã clasã include:
- decafeinizarea ºi prãjirea cafelei;
- obþinerea produselor din cafea:
• cafea mãcinatã;
• cafea solubilã;
• extracte ºi concentrate din cafea;
- fabricarea înlocuitorilor de cafea;
- amestecarea ceaiului ºi frunzelor de mate;
- ambalarea ceaiului, inclusiv în doze (pliculeþe).
Aceastã clasã include, de asemenea:
- fabricarea infuziilor din plante (mentã, muºeþel, verbinã etc.).
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea ceaiului, asociatã cu plantaþiile de ceai, vezi 01.13;
- fabricarea infuziilor din plante, dacã sunt considerate medicinale, vezi 24.62
1587 Fabricarea condimentelor
Aceastã clasã include:
- fabricarea mirodeniilor, sosurilor picante ºi condimentelor:
• maionezã;
• fãinã de muºtar;
• muºtar etc.;
- fabricarea oþetului.
Aceastã clasã exclude:
- cultivarea plantelor pentru mirodenii, vezi 01.13;
- fabricarea sãrii de masã, vezi 14.40
1588 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate ºi alimentelor dietetice
Aceastã clasã include:
- fabricarea produselor alimentare pentru utilizãri nutriþionale speciale
(Directivele Consiliului, OJ Nr. L 186, din 30.06.1989):
• lapte praf pentru sugari;
• lapte ºi alte alimente pentru copii mici;
• alimente pentru sugari;
• alimente cu conþinut redus de calorii, pentru controlul greutãþii;
• alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale;
• alimente cu conþinut redus de sodiu, inclusiv sare fãrã sodiu;
• alimente fãrã gluten;
• alimente recomandate în efortul muscular intens, în special pentru sportivi;
• alimente pentru persoanele ce suferã de dereglãri ale metabolismului
carbohidraþilor (diabet).
1589 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.
Aceastã clasã include:
- fabricarea de supe ºi ciorbe;
- fabricarea drojdiei de bere, prafului de ouã etc.;
- fabricarea produselor alimentare îmbogãþite cu vitamine, proteine etc.
159 Fabricarea bãuturilor
1591 Fabricarea bãuturilor alcoolice distilate
Aceastã clasã include:
- fabricarea bãuturilor alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri
etc.
Aceastã clasã exclude:
- fabricarea bãuturilor alcoolice nedistilate, vezi 15.92; 15.93 ºi 15.94
1592 Fabricarea alcoolului etilic de fermentaþie
Aceastã clasã include, de asemenea:
- producþia alcoolurilor neutre.
1593 Fabricarea vinurilor
Aceastã clasã include:
- fabricarea vinului:
• vin de masã;
• VCPAR (vin de calitate, produs în anumite regiuni);
- fabricarea vinului spumos;
- fabricarea vinului din must de struguri concentrat.
Aceastã clasã include de asemenea:
- fabricarea vinului slab alcoolizat sau fãrã alcool.
Aceastã clasã exclude:
- producþia de vin din struguri de producþie proprie, vezi 01.13;
- îmbutelierea ºi ambalarea fãrã transformare a vinului, vezi 51.34 ºi 74.82
1594 Fabricarea cidrului ºi a altor vinuri din fructe
Aceastã clasã include:
- fabricarea cidrului, cidrului de pere, miedului ºi altor vinuri din fructe,
cât ºi a bãuturilor mixte ce conþin alcool.
1595 Fabricarea altor bãuturi nedistilate, obþinute prin fermentare
Aceastã clasã include:
- fabricarea vermutului ºi a altor bãuturi similare.
1596 Fabricarea berii
Aceastã clasã include, de asemenea:
- fabricarea berii slab alcoolizate sau fãrã alcool.
1597 Fabricarea înaltului
1598 Producþia de ape minerale ºi bãuturi rãcoritoare nealcoolice
Aceastã clasã include:
- producþia de ape minerale naturale;
- producþia de bãuturi nealcoolice:
• bãuturi nealcoolice aromatizate ºi/sau îndulcite: limonadã, oranjadã, cola,
bãuturi energizante, bãuturi din fructe, ape tonice etc.
Aceastã clasã exclude:
- producþia de sucuri din fructe ºi legume, vezi 15.32
16 Fabricarea produselor din tutun
160 Fabricarea produselor din tutun
1600 Fabricarea produselor din tutun
Aceastã clasã include:
- fabricarea produselor din tutun: þigarete, tutun de þigarete, þigãri de foi,
tutun de pipã, tutun de mestecat ºi pentru prizat;
- fabricarea tutunului "omogenizat" sau "reconstituit".
Aceastã clasã exclude:
- cultivarea sau prelucrarea preliminarã a tutunului, vezi 01.11
Comentarii articol (0)