Alin Trocan e un tanar de doar 24 de ani, filolog de "profesie". Adica absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. In timpul liber, insa, canta muzica populara, participa la tot soiul de emisiuni televizate in domeniu si incearca sa-si croiasca drumul de solist vocal intr-un Bucuresti tot mai grabit si mai ostil fata de acest gen de muzica. Participa an de an la diverse concursuri, printre care "Pe deal la Teleormanel"(unde a luat Premiul I), "Mamaia" (Premiul Special), "Ion Petreus", "Maria Lataretu" (Premiul 1), "Cantecele romanilor de pretutindeni – Drobeta Turnu Severin" (marele trofeu) sau "Ion Albesteanu" (Premiul 2).
A inceput sa cante de mic copil, cand l-a auzit prima data la radio pe Liviu Vasilica (artist teleormanean, n.red.): "Muzica populara am cantat, probabil prima oara, cand l-am auzit pe Liviu Vasilica la radio, atunci cand incercam sa il imit cumva".
Totusi, a inceput sa cante mai "serios" datorita nasului sau, care l-a sprijinit si sustinut constant. "<Vinovat> pentru faptul ca am inceput sa cant la un nivel, sa zicem, mai avansat, a fost nasul meu - Ionel Stoica, un lautar batran care a cantat cu vioara si ca solist in vechiul Taraf al Haiducilor de la Clejani si caruia ii multumesc intotdeauna pentru ca m-a invatat si pe mine tainele muzicii traditionale".
De-atunci, odata cunoscute tainele muzicii populare, Alin nu s-a mai putut desprinde si a continuat pe acest drum, in ciuda faptului ca multi dintre tinerii de varsta lui prefera un cu totul alt gen de muzica. "Probabil ca sunt putin mai diferit decat multi tineri. Dar, in acelasi timp, e cumva normal sa ma aplec mai mult spre ceea ce inseamna cultura romaneasca, traditionalism decat alte lucruri venite din exterior, doar sunt roman!", sustine Alin.
Desigur, dupa cum imi explica in continuare, nu asculta doar muzica populara. "Din contra, daca nu as asculta si altceva, n-as putea sa stabilesc de ce imi place mai mult ceea ce fac". Iar faptul ca tinerii prefera alte genuri de muzica, nu inseamna ca nu sunt atrasi de cultura traditionala, mi-a marturisit tanarul. Ba mai mult, ei danseaza si se distreaza in compania muzicii populare cel putin la fel bine ca in orice club sau bar.
Desi pare ciudat, Alin nu a urmat cursuri in domeniu si nici nu a beneficiat de pregatire speciala pentru a fi artist vocal. "Ca solist vocal nu am urmat niciun fel de curs si am incercat sa ma autoeduc. Totusi, trebuie sa recunosc ca am facut 2 ani de chitara la Palatul Copiilor din Alexandria si un an la Facultatea de Muzica, deoarece am vrut sa invat sa citesc partituri si sa am un oarecare bagaj de cunostinte muzicale".
In rest, dupa cum singur marturiseste, totul s-a intamplat din pasiune. Iar noi am adauga ca e si un strop de talent nativ aici.
Literele si muzica populara, un soi de "baba si mitraliera"
Asa cum va spuneam la inceput, ce m-a atras la Alin a fost faptul ca, desi se declara un filolog convins, renunta imediat la cursuri daca se ivea vreun concurs de cantat.
Dar, asa cum s-a intamplat si cu muzica populara, tanarul a urmat Facultatea de Litere din pasiune. "Literatura romana m-a pasionat dintotdeauna, mai ales cand ii vedeam pe ai mei ca citesc o carte. Ma faceau curios, asa ca am inceput usor usor sa citesc. Am avut chiar si o perioada in care mi-am dorit sa devin profesor de limba si literatura romana. Apoi, in liceu am avut o profesoara foarte buna, un om extraordinar care m-a convins, fara vorbe, ca trebuie sa urmez Facultatea de Litere".
Totusi, dorinta de a fi cadru didactic a ramas doar la un stadiu ipotetic. "Nu am vrut sa intru in invatamant pentru simplul fapt ca nu as fi putut trai decent dintr-un salariu de profesor. Si-apoi, mi se pare ca in societatea noastra dascalilor nu li se ofera ceea ce merita". I-ar fi placut, in schimb, sa devina jurnalist, probabil ca ar fi urmat acest drum de n-ar fi fost deja prea pasionat de muzica noastra traditionala. "Facultatea m-a ajutat sa ma dezvolt, intr-adevar, insa ca solist ma simt implinit, ma simt in largul meu", afirma Alin.
Desi ar putea supravietui financiar doar din cantat, Alin are si un loc de munca stabil, iar asta pentru ca nu ii place sa de depinda prea mult de concursuri sau evenimente. Spre exemplu, in perioada de iarna sunt destul de putine evenimente, in comparatie cu vara sau toamna. "Cred ca inca nu am ajuns la stadiul in care sa imi dedic viata muzicii populare si sa nu pot face nimic altceva in afara de cantat", mi-a marturisit tanarul.
Tot mai putini cantareti raman in zona muzicii traditionale autentice
Se face in continuare muzica de calitate, bineinteles, intotdeauna s-a facut, insa, asa cum mi-a declarat Alin, numarul celor care raman in zona muzicii traditionale autentice si nu migreaza spre comercial si prost gust este din ce in ce mai mic.
"Observ cu mahnire ca multi dintre tinerii care se indreapta spre muzica populara se indeparteaza de valorile traditionale, adica de elementele de baza, si sunt din ce in ce mai atrasi de celebritate si de castig imediat", atrage atentia tanarul.
In muzica populara nu poti sa te afirmi in doua luni, ci trebuie sa mergi prin concursuri, acolo unde vezi la ce mai ai de lucrat si ce ai de valoare, explica Alin. In plus, trebuie sa treci de criticile TVR-ului si Radioului de stat, care sunt singurele parti din mass media care au ramas loiale, oarecum, autenticului romanesc. Mai mult chiar, trebuie sa iti faci un repertoriu si, abia dupa ce le faci pe acestea toate, poti emite pretentii de artist de muzica populara. "Tocmai din cauza asta, banuiesc eu, tot mai putini tineri ies in evidenta cu muzica populara".
In 2014 vine si primul album al cantaretului
Alin nu are un impresar, asa cum se intampla de obicei in zona muzicala. "Ma descurc singur, nu am pe cineva anume care sa se ocupe in locul meu de promovare si tot ce tine de partea artistica. Din pacate, in ultima vreme nu am mai avut prea mult timp pentru mine, dar dupa iarna asta lunga preconizez ca o sa fac un CD, primul meu album".
Si-ar dori, totusi, sa existe cineva langa el care sa se ocupe de promovare si de pastrarea legaturilor cu presa, mai ales ca timpul nu ii permite sa se ocupe prea tare de asta.
"In general, promovarea ca interpret de muzica populara ti-o faci la cele cateva posturi TV nationale care s-au axat pe acest gen de muzica, posturile locale si la Radio Romania, Antena Satelor, etc", declara cantaretul.
Cum spune singur, are noroc ca inca mai exista public pentru muzica populara adevarata: "Imi doresc sa fie intotdeauna un public pentru ceea ce inseamna muzica traditionala romaneasca. Acest public inca exista, desi, intr-adevar, generatiile mai tinere prefera alte lucruri si dau impresia ca le e rusine cu ceea ce e al lor, romanesc autentic".
"Primesc feed-back pozitiv din partea celor care ma apreciaza, iar asta ma face sa simt ca nu fac in zadar ceea ce fac si incerc sa conving din ce in ce mai multi oameni ca nu nimic in neregula cu a fi roman si cu a te mandri cu tezaurul cultural pe care l-ai mostenit fara sa vrei", mai sustine Alin.
Daca v-am facut curiosi, il puteti asculta pe Alin in clipurile de mai jos:
--
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (4)