De unde a venit ideea proiectului Akcees?
Irina Scarlat: In primul rand, Akcees este mai mult decat un proiect. Akcees este o organizatie prin care ne propunem sa contribuim la formarea de noi generatii de tineri antreprenori. Ideea Akcees a plecat de la identificarea unei nevoi pe piata din Romania: nevoia de educatie antreprenoriala de calitate a tinerilor. O data cu intoarcerea mea in tara dupa doi ani in care am studiat la Oslo si Paris, am hotarit impreuna cu co-fondatorul meu Serban Mogos si o echipa de opt oameni minunati sa demaram Akcees.
Cum functioneaza acest proiect? Cum ii ajutati practic pe tinerii antreprenori?
Irina Scarlat: Prin proiectele si initiativele noastre le oferim tinerilor pasionati de antreprenoriat acces la educatie si experienta profesionala de cea mai buna calitate, oportunitati de networking, mentorat si finantare. Ca model de business, Akcees este o organizatie bazata pe voluntariat care se finanteaza prin sponsorizari obtinute (cu multa munca) din mediul privat.
Ce castiga tinerii care participa la evenimentele organizate de voi?
Irina Scarlat: In primul rand experienta! Si, chiar daca asta poate parea nesemnificativ, lucrul asta ii ajuta foarte mult sa isi construiasca viitorul pe care si-l doresc. Mai apoi, invata sa isi descopere pasiunile, sa gaseasca idei de afaceri cu potential si sa le transforme in afaceri de succes. Nu in ultimul rand, ei devin parte a unei comunitati frumoase formata din tineri cu preocupari si pasiuni similare care ii ajuta sa isi valideze propriile idei si sa depaseasca dificultatile pe care le intalnesc in cale, in demersurile lor antreprenoriale.
Cate dintre initiativele tinerilor “antrenati/consiliati” de Akcees s-au transformat in realitate? Ai putea sa imi dai exemple de initiative de succes?
Irina Scarlat: Exista pana in prezent cateva idei de afaceri interesante care prind contur si sunt dezvoltate de tineri din comunitatea Akcees. Un exemplu in acest sens este “Washescu”, o spalatorie automata pentru studenti: proiectul s-a nascut la scoala de antreprenoriat “Start Me Up” unde a obtinut si o finantare. Vlad Tudose, un alt alumnus “Start Me Up”, a infiintat “Puzzled.by”, o retea sociala de intrebari si raspunsuri, si a primit o finantare initiala de 50.000 euro. Diana David, o tanara care si-a prezentat proiectul la “Idea Exchange”, a reusit sa isi dezvolte afacerea de productie de accesorii personalizate, “Accesorii Alese”. Iar exemplele pot continua si ne mandrim cu zeci de startup-uri interesante, atat din zona de tehnologie, cat si din industria de servicii, productie de bunuri la comanda, sau antreprenoriat social.
Catre ce zone de interes se orienteaza tinerii de astazi atunci cand doresc sa isi inceapa o afacere?
Irina Scarlat: Nu cred ca putem generaliza, insa tendinta este, asa cum ar trebui sa fie, sa aleaga industria de tehnologie. Perspectivele in acest domeniu sunt extraordinare si, spre deosebire de alte industrii, aici au sansa de a face un lucru cu adevarat important, disruptiv si scalabil care sa ii ajute sa schimbe lumea (sau cel putin o bucatica din ea).
De cat timp ai nevoie pentru a transforma un proiect in realitate? Cat de greu este sa depasesti bariera la care totul pare imposibil si sa treci la nivelul urmator in care sa culegi rezultatele?
Irina Scarlat: Nu exista o perioada specifica de timp de care ai nevoie ca sa transformi un proiect in realitate. Depinde de tipul proiectului: daca faci un training cu 25 de persoane, vei reusi sa o faci intr-o luna. Daca vrei sa faci un program de accelerare sau un proiect mai complex poti avea nevoie de luni sau ani. In viata unui proiect apare mereu senzatia ca ai ajuns la o bariera insurmontabila si este foarte greu sa iti mai gasesti puterea de a merge mai departe. Ni s-a intamplat si noua, iar solutia a stat de fiecare data in oameni: determinarea si devotamentul acestora te ajuta sa treci peste orice fel de problema.
Ce ii trebuie unui start-up pentru a ajunge in atentia investitorilor?
Irina Scarlat: In primul rand un start-up trebuie sa rezolve o problema reala a unui numar cat mai mare de oameni, iar oamenii trebuie sa fie dispusi sa plateasca pentru solutia pe care o primesc. Apoi trebuie ca ideea sa poata fi pusa in aplicare de o echipa excelenta formata din oameni care au cunostintele necesare si care au dovedit faptul ca pot lucra excelent impreuna.
Ce cauta un investitor la un antreprenor?
Irina Scarlat: Determinare, pasiune, realism.
Echipa Akcees se ghideaza dupa cinci principii fundamentale: pasiune, proactivitate, performanta, profesionalism si progres. Ce inseamna pentru tine fiecare dintre aceste principii?
Irina Scarlat: Pasiune: faptul ca iubim ceea ce facem in fiecare zi, iar asta ne motiveaza sa mergem mai departe
Proactivitate: suntem mereu in cautare de noi oportunitati si modalitati in care putem contribui la dezvoltarea tinerilor
Performanta: faptul ca nu ne multumim cu jumatati de masura si vrem sa atingem excelenta in tot ceea ce facem
Profesionalism: suntem buni in ceea ce facem pentru ca avem cunostintele si experienta necesare si tratam cu foarte multa seriozitate fiecare lucru
Progres: credem ca prin ceea ce facem reusim sa schimbam vieti si sa ajutam cat mai multi tineri sa evolueze
Cum arata o zi obisnuita pentru o tanara antreprenoare ca tine?
Irina Scarlat: Lunga. Ziua la mine incepe devreme (in jur de 7:30 in majoritatea cazurilor) si se termina tarziu, dupa ora 12 – 1 noaptea. In prima parte a zilei am intalniri, iar imediat dupa fug la “TechHub Bucharest”, primul spatiu de co-working din Romania adresat profesionistilor in tehnologie. De acolo lucrez pana seara tarziu, iar de cele mai multe ori ziua se incheie cu un eveniment organizat la “TechHub”, din a carui echipa sunt mandra sa fac parte. Asta este o zi obisnuita, insa de multe ori am evenimente care dureaza intreaga zi, iar la finalul zilei reusesc doar sa mai raspund la mail-uri si sa planific activitatile pentru ziua urmatoare. In weekend incerc sa recuperez orele de somn la care fac economie in timpul saptamanii, sa petrec timp alaturi de familie, dar si sa lucrez si sa scriu. In general lucrez cel putin sase zile pe saptamana, 12 ore pe zi. Cu toate astea, chiar daca poate parea un cliseu, nu simt ca muncesc: iubesc ceea ce fac si lucrez alaturi de oameni cu adevarat deosebiti asa ca fiecare zi pentru mine e o zi frumoasa!
Care sunt provocarile pe care ti le doresti pe viitor? Ce planuri ai?
Irina Scarlat: Fiecare zi si fiecare nou proiect aduce cu sine noi provocari: cum sa facem proiecte de cat mai buna calitate, cum sa avem un impact cat mai mare asupra tinerilor care aleg sa participe in proiectele noastre, cum sa obtinem finantari pentru a sustine activitatea Akcees care se dezvolta organic de la inceput si pana astazi. Pentru viitor imi propun sa dezvoltam Akcees in continuare si sa lansam noi proiecte, sa cresc compania de comunicare pe care am infiintat-o in urma cu doi ani si, la nivel personal, sa reusesc sa gasesc un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Ce sfat ai pentru cei care sunt la inceputul drumului numit antreprenoriat?
Irina Scarlat: Sa iubeasca tot ceea ce fac si sa o faca – “Just do it”: cu perseverenta, pasiune si determinare orice vis, oricat de indraznet, poate deveni realitate!
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (7)