In limba romana elementele unei enumerari sunt separate intre ele prin virgule, mai putin ultimul termen al insiruirii, daca acesta este introdus prin conjunctia “si”.
Asadar, corect este sa scriem: Imi plac toate fructele: merele, perele, piersicile si strugurii.
Totusi, atunci cand se foloseste expresia “etc.” la finalul unei enumerari, oamenii sunt tentati sa puna virgula inainte de aceasta abreviere, desi este gresit. Probabil, eroarea provine dintr-o necunoastere exacta a sensului expresiei.
Provenita din limba latina, etc. este, asa cum precizam si mai sus, o prescurtare a expresiei et caetera, insemnand "si celelalte".
Din moment ce expresia are sensul de “si celelalte”, intr-o enumerare, ea nu trebuie sa fie precedata niciodata de virgula, pentru ca in limba romana inainte de “si” nu se pune acest semn de punctuatie.
Regula de mai sus se aplica si pentru celelalte acronime folosite in limba romana care au aceeasi semnificatie semantica precum “etc.”:
- s.a. - si altele
- s.a.m.d. - si asa mai departe
- s.c.l. - si celelalte lucruri
Asadar, vom scrie corect: Imi plac toate fructele: merele, perele, piersicile, strugurii etc.
Pentru alte reguli de folosire a virgulelor in limba romana, va recomand sa cititi si Ghidul publicat de AvocatNet.ro acum cateva saptamani.
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul de supravieturii a limbii romane.
Comentarii articol (16)