La doar 10 ani, o bihoreanca poate canta la orice instrument pe care il aude
Pentru oamenii de stiinta, urechea muzicala absoluta are si acum multe necunoscute. Savantii au reusit sa stabileasca doar ca persoanele cu auzul perfect recunosc instantaneu si instinctiv orice nota auzita, spre deosebire de oamenii obisnuiti, care pot deosebi doua note doar prin repetitie sau dupa ani de studiu. Doar una din 10.000 de persoane are acest dar, cel mai faimos "posesor" de ureche muzicala absoluta fiind Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care la 5 ani, inainte de a fi deprins scrierea, compunea piese pentru pian, pe care le transpunea apoi pe portativ tatal sau.
In micul sat de la margine de Bihor, mezina familiei Forogau si-a surprins parintii cam la fel cum micul Mozart uimea lumea in secolul XVIII. La fel de binecuvantata precum Amadeus, Estera poate canta la orice instrument de indata ce-l aude. "Eu am invatat notele cand eram insarcinata. Poate de-aia s-a si nascut asa", incearca o explicatie Ana Forogau, mama copilei.
Autodidacta
Estera avea 3 ani si jumatate cand a cantat pentru prima oara la un instrument: fluierul. Mama sa coordona o orchestra de copii in sat, luand-o si pe ea la repetitii. intr-o zi, Estera a luat fluierul in maini si, ca din senin, a reprodus un cantec de la cap la coada. "Nu intelegeam cum a reusit, ca nu stia notele", isi aminteste Ana.
Vazand ca fetei ii place, a lasat-o in orchestra, fara sa mai caute explicatii. "In pauzele repetitiilor cerea flautul de la colege. A suflat de cateva ori in el, apoi a inceput pur si simplu sa cante, cursiv", povesteste femeia. A fost doar inceputul, Estera explorand apoi si alte instrumente. La 4 ani canta si la mandolina, iar un an mai tarziu si la vioara. Pana la 10 ani a invatat, tot singura, sa cante si la chitara, la nai, clarinet si acordeon. Fara ca nimeni sa-i fi dat vreo lectie ori sa-i fi aratat cum se face.
Cristian Mungiu a primit premiul pentru diversitate culturala
Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru diversitate culturala 2013 acordat de Coalitia franceza pentru diversitate culturala, care recompenseaza personalitati si asociatii sau manifestatii care favorizeaza accesul la cultura si promoveaza toate formele de expresie culturale, potrivit Agerpres.
"Aparator al diversitatii culturale, Cristian Mungiu joaca un rol activ in Romania in crearea unui sistem de sprijinire a cinematografiei. Recent, el a aparat in Europa, alaturi de alti cineasti, exceptia culturala contestata in cadrul acordului de liber-schimb (in curs de negociere — n.r.) dintre Uniunea Europeana si SUA", au aratat organizatorii.
Mungiu a primit mai multe premii la Festivalul international de film de la Cannes: in 2007 a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or, pentru cel de-al doilea film al sau intitulat "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", iar in 2012, filmul "Dupa Dealuri" a primit premiul pentru cel mai bun scenariu si pentru cea mai buna interpretare feminina.
Premiul pentru diversitate culturala 2013 a fost acordat si asociatiei Vocea femeilor, care organizeaza de 11 ani un festival si care desfasoara activitati in domeniul apararii demnitatii femeii si solidaritatii interculturale, in Belgia, Brazilia, Burkina Faso, Tunisia si Maroc.
Premiul pentru diversitate culturala este acordat din 2011, iar printre laureati se numara Louise Beaudoin, Raoul Peck si asociatia ASPAS din Marsilia.
--
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)