De Anul Nou in Danemarca oamenii obisnuiesc sa sparga farfurii in usa vecinilor. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.
Mexicanii se ocupa de comunicarea cu spiritele mortilor. Anul Nou este cel mai bun moment pentru a "vorbi" cu acestea, iar o sesiune costa in medie 15 dolari.
In Irlanda fetele singure cred ca noaptea dintre ani este un prilej pentru a-si gasi adevarata dragoste. Ele asaza vasc sub perna visand la momentul cand isi vor cunoaste alesul.
In Scotia pe 31 decembrie se sarbatoreste festivalul Hogmanay si presupune o parada la care participantii invart deasupra capului mingi uriase de foc. Potrivit localnicilor, sferele inflacarate au rol purificator, traditia datand de pe vremea vikingilor.
In Ecuador se confectioneaza sperietori de ciori care se ard la miezul noptii. Fiecare familie are propria sperietoare umpluta cu ziare si bucati de lemn, pe care o arde in fata casei. Traditia spune ca in acest fel se distruge tot raul acumulat in cele 12 luni trecute.
Chilienii, mai precis locuitorii orasului Talca, sarbatoresc Anul Nou alaturi de rudele moarte. Portile cimitirului se deschid la ora 23.00, iar localnicii sunt intampinati de muzica clasica in surdina si de lumini fade, transformand cimitirul intr-un loc festiv.
In Irlanda se crede ca vantul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul tarii. Daca bate dinspre vest aduce bunastare, daca bate dinpre est, britanicii vor domina politica.
In multe regiuni din Europa s-a pastrat traditia ca primul care paseste in casa cuiva dupa miezul noptii sa aduca un dar, o moneda pentru prosperitate, o paine pentru indestulare, sare pentru savoare sau tarie pentru voie buna. Se prefera ca cel care-ti calca pragul sa fie barbat cu parul inchis la culoare.
Insula Madeira din Portugalia detine recordul pentru cea mai fastuoasa petrecere de Anul Nou. In 2007 s-au lansat cate 8000 de artificii pe minut pana s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turisti din toata lumea se aduna pentru a urmari spectacolul ametitor. In 2009 guvernul a cheltuit 12 milioane de euro pentru a-si asigura suprematia la capitolul ceremoniilor de lux.
In Austria s-a pastrat traditia balului de pe vremea Habsburgilor. La miezul noptii rasuna "Dunarea albastra", iar "Liliacul" lui Strauss este mereu pus in scena. Participantii la ceremonie se desfata cu carne de purcel, semn de noroc. Si mesele se decoreaza cu purcelusi de ciocolata. Copiii toarna plumb topit intr-o cada, iar un clarvazator citeste formele plumbului.
In China Anul Nou se sarbatoreste la a doua luna noua de la solstitiu. Petardele si pocnitorile se spune ca alunga spiritele rele. Dragonii si leii fabulosi danseaza pe strazi. Oamenii se imbraca in rosu, iar copiii primesc plicuri rosii cu bani. Se mai ofera si mandarine pentru noroc, dar numai in numar par.
In Japonia oamenii isi petrec o saptamana intreaga pregatindu-se pentru venirea noului an. Casa trebuie curatata foarte bine pentru a preveni aparitia spiritelor rele. Toate datoriile trebuie platite, toate certurile rezolvate si greselile iertate. Inainte de miezul noptii suna 108 clopote, pentru a simboliza eliminarea celor 108 necazuri. Eliberati de rele, oamenii pot pasi cu incredere in an, sperand la pace si prosperitate.
In multe regiuni ale globului se alege un bebelus care este intesat de cadouri si urari. Si egiptenii se foloseau de un copil pentru a marca intrarea intr-un nou ciclu de existenta. Totusi, crestinii nu sunt de acord cu aceasta practica, desi este din ce in ce mai intalnita in statele lumii.
Dar, indiferent de traditiile fiecarei tara, un lucru e comun peste tot: urarea de Anul Nou. La multi ani!
Sursa: historia.ro
Comentarii articol (0)