Grecia: Ceapă la ușă
Grecii consideră că agățarea unei cepe la ușă în Ajunul Anului Nou reprezintă un simbol al renașterii în anul ce urmează. Apoi, a doua zi, părinții ating pe cap copiii cu ceapă, pentru a-i trezi înainte de a merge la biserică. De asemenea, pe 1 ianuarie, grecii rup o rodie pe pragul ușii înainte să intre în casă -- un alt simbol al prosperității și norocului.
Estonia: 12 mese într-o zi
În ziua Ajunului Anului Nou, estonienii au obiceiul să mănânce pâna la 12 mese. Astfel, de exemplu, se crede că dacă mănânci zece mese, în noul an vei căpăta puterea a zece oameni. Însă estonienii nu mănâncă tot, ci mai lasă o parte și pentru spiritele sau strămoșii care vizitează casa în Ajun.
Finlanda: Se citește norocul în plumb
Una dintre tradițiile finlandezilor de Anul Nou este cititul norocului în plumb. Mai exact, se topește o bucată de plumb și apoi se aruncă în apa rece. Bucata de metal este apoi analizată la lumina unei lumânări pentru a vedea ce soartă va avea persoana în cauză în noul an.
Irlanda: Femeile pun vâsc sub pernă
În Irlanda, în noaptea de Anul Nou, femeile singure își pun crenguțe de vâsc sub pernă în speranța că în acest fel vor avea mai mult noroc și își vor găsi soți. Totodată, conform superstițiilor irlandezilor, aceștia trebuie să fie atenți la cine le va călca pragul pentru prima oară în noul an. Dacă vizitatorul este un bărbat înalt, brunet și chipeș, noul an va aduce noroc, dar daca este o femeie roșcată, noul an va aduce multe probleme.
Belgia: Scrisori pentru părinți
În Belgia, de Anul Nou, copiii scriu scrisori pentru părinții sau nașii lor. Apoi le decorează cu heruvimi, îngeri și trandafiri colorați și le citesc cu voce tare.
Macedonia: Anul Nou se sărbătorește de două ori
În Macedonia, oamenii sărbătoresc Anul Nou atât pe 31 decembrie, cât și pe 14 ianuarie, conform Calendarului Macedonian Ortodox (cunoscut și ca Iulian sau Lunar). Se dau artificii în ziua de 31 decembrie și pe 14 ianuarie copiii macedoneni primesc cadouri de la rude.
Argentina: Fasolea aduce noroc
Argentinienii obișnuiesc să mănânce fasole înainte de miezul nopții, considerând că acest lucru le va aduce noroc în viața profesională. De asemenea, unii cred că dacă se plimbă cu o valiză în jurul casei, vor călători mai mult în noul an.
Ecuador: Oamenii ard păpuși
În Ecuador, oamenii ard păpuși care reprezintă ghinioanele lor din anul care tocmai a trecut. Acestea sunt făcute din ziare și bucătț de lemn și sunt arse la miezul nopții, atunci când toți se adună pe străzi.
China: Curățenie și cadouri
Deși în China tradițiile variază în funcție de zonă, cele mai multe includ curățarea caselor pentru a scăpa de ghinion și cumpărarea de cadouri pentru cei dragi. De asemenea, copiii primesc bani în plicuri roșii.
Serbia: Ajunul Anului Nou e sărbătorit precum Crăciunul
Sârbii sărbătoresc Ajunul Anului Nou precum Crăciunul, deoarece se crede ca Moș Crăciun vizitează casele ca să lase cadouri sub brad. În această țară, oamenii sărbătoresc Noul An Sârbesc pe 13 ianuarie, conform Calendarului Iulian.
Comentarii articol (0)