Potrivit legii, plata salariilor pentru personalul din cadrul institutiilor publice se poate face intre 5 si 15 ale lunii curente pentru luna precedenta, puncteaza Ministerul Finantelor Publice intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu.
Conform institutiei, pana pe data de 8 ianuarie 2014 la unitatile trezoreriei statului s-au prezentat potrivit programarilor si au fost decontate salariile pentru 2.300 de institutii publice, utilizand noua solutie implementata, inclusiv pentru unitatile de invatamant. "Toate solicitarile primite de trezorerie, privind plata salariilor sau a altor obligatii, au fost procesate imediat, fara a exista probleme in asigurarea resurselor bugetare si fara a crea disfunctionalitati in activitatea institutiilor publice, eventualele reprogramari realizandu-se numai la solicitarea acestora", sustine MFP.
Precizarile MFP vin dupa ce Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis presei un comunicat in care mentioneaza ca plata salariilor in invatamant ar fi trebuit sa inceapa din data de 5 ianuarie 2014, insa acest lucru nu s-a intamplat.
Mai exact, potrivit federatiei, intarzierea se datoreaza unui act normativ intrat in vigoare in 1 ianuarie 2015, care ingreuneaza procedurile de plata a salariilor si implica un volum mult mai mare de munca, intrucat s-au introdus noi formulare de completat. Este vorba de Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2005/2013 pentru aprobarea Instructiunilor privind completarea formularului „Cerere pentru deschiderea de credite bugetare”, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801, din 18 decembrie 2013.
Potrivit informarii FSLI, s-a ignorat atat faptul ca Trezoreriile judetene nu au o logistica adaptata multiplelor cerinte care deriva din acest act normativ, cat si volumul enorm de munca pe care trebuie sa-l faca serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile de invatamant pentru intocmirea documentelor care stau la baza platii salariilor.
"Victimele acestei masuri prost aplicate sunt, in primul rand, salariatii din invatamant, care vor primi salariile cu o intarziere de aproximativ o saptamana. Avand in vedere ca noile cerinte impuse de MFP implica calculul salariilor pe cicluri de invatamant, serviciile de secretariat si de contabilitate din unitatile scolare vor fi excesiv birocratizate pentru ca sunt foarte multe cadre didactice care predau la doua sau trei cicluri de invatamant (primar, gimnazial si liceal) si salariile acestora si darile aferente catre stat trebuie calculate separat", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul ca multi dintre salariatii din educatie au rate la banci, iar intarzierea achitarii acestor rate inseamna penalizari, pe care nu le plateste Guvernul.
Reprezentantul sindical considera ca aceasta schimbare ar fi trebuit sa se faca treptat, astfel incat personalul din invatamant sa nu aiba de suferit. In acest sens, FSLI a transmis deja Finantelor, in cursul zilei de astazi, o scrisoare in care solicita gasirea unei solutii tranzitorii pentru ca plata salariilor sa fie facuta in cel mai scurt timp.
Potrivit declaratiilor lui Hancescu, exista informatii potrivit carora salariatii isi vor primi banii in jurul datei de 15 ianuarie.
Comentarii articol (6)