Cea mai frecventa cauza este rozaceea (cuperoza). Aceasta presupune un raspuns exagerat la anumite persoane al vaselor mici de la nivelul fetei la stimuli externi de tipul frig-cald, alimente fierbinti, condimente tari etc. De obicei, este o mostenire genetica, la o privire mai atenta se mai identifica rude rosii la fata in familie. Acest raspuns exagerat presupune ca vasele mici din centrul fetei, nas si obraji, se dilata si se contracta mult mai usor. Pacientul isi aduce aminte ca, de fapt, din copilarie se inrosea rapid la emotii sau efort, dar ca adolescent sau tanar adult imbujorarea da un farmec special si este considerata a fi mai degraba o calitate, decat un defect. Cu timpul insa, micile vase obosesc sa faca aceasta gimnastica si raman dilatate, la un moment dat vizibile, apar ca o retea mai adesea evidenta pe nas si nu dureaza mult, iar pacientul sesizeaza nemultumit ca e intrebat din ce in ce mai des si mai suspicios: „Esti cam rosu la fata… ce ai facut?” - un apropou adesea evident la consumul exagerat de alcool, care duce si el la acelasi aspect.
O alta cauza de inrosire este dermatita seboreica. Presupune aparitia, mai ales pe langa nas, la radacina parului, uneori in tot scalpul, in si dupa urechi, a unei eruptii rosii, acoperita cu cojite, care mananca sau ustura, care reapare adesea cand suntem stresati si, de cele mai multe ori, se amelioreaza in vacante. De ce apare? Este vorba, de asemenea, de un raspuns exagerat al pielii la inmultirea exagerata a unei ciupercute numite Pytirosporum, aceeasi care ne determina matreata. Unii dintre noi, din pacate, nu fac doar matreata, ci si aceasta reactie de intoleranta, mai acuta in perioadele de suprasolicitare nervoasa.
A treia cauza majora o reprezinta asa-numitul ten intolerant. Adesea intricat cu cele doua afectiuni de mai sus, presupune o alergie de suprafata a pielii la aproape orice vine in contact cu ea. Pielea se inroseste si ustura, apar mici pete neregulate cu sau fara cojite, spalarea pe fata devine un chin, pacientul incearca zeci de produse pana sa gaseasca unul cat de cat acceptabil… De ce apare? Cel mai adesea, pe un teren genetic predispus, atopic si/sau tratat necorespunzator, cu produse cosmetice neadecvate.
La toate cele trei boli ma intalnesc frecvent cu un factor agravant: din proprie initiativa sau la sfatul medicului, pacientul aplica pe termen lung o crema care contine cortizon. Desi dermatocorticoizii, foarte multi, imposibil de citat toti, pot avea indicatie de folosire pentru cateva zile in dermatita seboreica sau in anumite alergii, pacientul ignora adesea sfatul medicului de a nu exagera cu aplicarea. Aceste produse, care au rol antiinflamator, sunt miraculoase la inceput, reduc roseata si mancarimile, dar se comporta cu pielea ca si un drog: daca le folosesti exagerat, cand vrei sa renunti: fenomenele initiale reapar, mult amplificate si diversificate, si te trezesti de fapt cu o boala mai grava.
Putem face ceva?
Desigur, avem solutii rapide si aproape miraculoase, reprezentate de terapiile cu laser, si solutii de tratament si intretinere reprezentate de creme medicale si dermatocosmetice. Firmele de dermatocosmetice au investit enorm in cercetare in ultimii ani, astfel ca oferta este foarte diversificata si de buna calitate.
Sfatul medicului este esential in alegerea produsului, ca si in alegerea tipului de laser si stabilirea secventei de tratament. Experienta medicului si perseverenta pacientului pot duce la rezultate vizibile rapid si stabile in timp.
Pentru ca, dupa cum am spus si la inceput, nu tot ce e rosu se trateaza la fel!
Comentarii articol (1)