Cadoul, comunitatea, darul: ce invata de fapt copiii nostri la scoala?
Nu putem oferi orice, desigur, caci ceea ce oferim "ne reprezinta", deci trebuie sa plusam financiar ca sa fim cat mai bine reprezentati. Nu noi, doamne fereste, nu noi, ci copilasii, ca doar pentru ei si pentru binele lor suntem aici, nu-i asa? Ca doar pentru binele lor alegi o scoala buna, in centru, fara sa te gandesti ca nu te vei putea ridica la nivelul stantardelor sale, nu te vei putea “alinia”. Si nu, nu este vorba de performantele scolare ale copilului tau, nu acelea sunt standardele care trebuie respectate, ci performantele tale financiare la sfarsit de an, de semestru, de Craciun, de Pasti, de martisor, de 8 martie, de ziua scolii sau serbarea clasei si mai ales, oh, da, de ziua doamnei!
“Asta inseamna o scoala de centru!”, conchide furtunos doamna. Si, ca si cum toate argumentele ei s-ar fi lovit de zidul indolentei parintilor, ii loveste cu argumentul suprem: “Nici cand aveam clasa de tigani nu aveam asa cadouri!” (Iata cum aflam ca in scoli nu se perpetueaza numai mita, ci si rasismul.) Inspectoratul scolar s-a sesizat imediat ce inregistrarea a aparut la o televiziune si a declarat ca este unul "unul dintre cele mai grave incidente care s-au intamplat in ?coala in ultimul an". Se referea probabil la faptul ca aceasta conversatie a fost inregistrata, caci mi-e greu sa cred ca exista cineva in Inspectoratul Scolar Bucuresti care sa nu stie ca aceasta este norma in scoala romaneasca si nicidecum exceptia.
Ce putem face noi ca parinti? Ce putem face pentru a-i invata pe copii nostri diferenta dintre cadou si spaga? Ce putem face pentru a-i invata ca a fi parte dintr-o comunitate nu inseamna sa dai bani de teama sa nu fii discriminat si marginalizat? Ce putem face pentru a transforma scolile in institutii cu adevarat deschise si accesibile pentru toti copiii, nu doar pentru cei ai caror parinti isi permit si cadourile, fondul clasei si rechizitele scumpe?
1. Nu oferi cadouri sau bani daca simti presiune din partea cadrului didactic sau a celorlalti parinti.
2. Daca ti se cer in mod direct bani sau cadouri raporteaza acest fapt Inspectoratului Scolar de care apartine scoala.
3. Daca sistemul spagilor te deranjeaza, fii primul care renunta la el.
4. Nu iti lasa copilul in grija unei invatatoarea care cere constant spagi si cadouri. Poate ca va invata alfabetul, dar va invata si ca spaga e un mod de viata.
5. Discuta cu ceilalti parinti si asigura-te ca nu sunt tocmai ei cei prea zelosi in a coplesi educatorul cu daruri.
Comentarii articol (8)