De la inceputul acestui an, persoanele juridice au o cheltuiala in plus, avand in vedere ca ele sunt obligate sa isi certifice la un consultant fiscal declaratiile de impozit pe profit, serviciu ce se va face contra-cost. Totusi, aceste cheltuieli ar putea fi compensate de reducerea controalelor de la Fisc, deoarece o declaratie de impozit pe profit certificata ar face autoritatile fiscale sa aiba mai multa incredere in acesti contribuabili.
De la inceputul acestui an, potrivit Codului de procedura fiscala, toti contribuabilii persoane juridice sunt obligati sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit, formularul 101.
Certificarea obligatorie a declaratiilor anuale de impozit pe profit a fost introdusa prin OG nr. 47/2007, care prevedea ca se aplica de la 1 ianuarie 2008, dar a fost suspendata, prin OG nr. 19/2008, pana la 1 ianuarie 2010. Ulterior, prin OUG nr. 35/2011, care a intrat in vigoare la 11 aprilie 2011, termenul de aplicare a fost prorogat pana la 1 ianuarie 2013, dar suspendat pana la 1 ianuarie 2014, prin Legea nr. 162/2012.
In aceste conditii, intre 1 ianuarie 2010 si 11 aprilie 2011, contribuabilii persoane juridice au fost obligati sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit pentru anul 2009 si o parte dintre cele pentru anul 2010.
In plus, faptul ca s-a revenit la obligativitatea de a certifica declaratiile de impozit pe profit, de la 1 ianuarie 2014, l-a confirmat,
pentru AvocatNet.ro, Biroul de Asistenta contribuabili al Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF).
Persoanele juridice vor avea o cheltuiala in plus
Potrivit art. 83 alin. (5) din Codul de Procedura Fiscala, declaratia fiscala anuala de impozit pe profit a contribuabililor persoane juridice, formularul 101, trebuie certificata de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Certificarea consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratiile anuale de impozit pe profit de catre un consultant fiscal printr-o nota de certificare, care insoteste declaratia anuala de impozit pe profit si in care se mentioneaza "cu rezerve" sau "fara rezerve".
Ioana Cartite, Senior Tax Consultant la Biris Goran, a mentionat ca un mare dezavantaj al certificarii il reprezinta faptul ca genereaza niste costuri suplimentare pentru societatile comerciale din Romania, prin faptul ca acestea trebuie sa angajeze un consultant fiscal care sa le certifice declaratia.
Certificarea declaratiei 101 este un bun instrument pentru evitarea riscurilor fiscale
Consultatul fiscal de la Biris Goran a precizat insa ca beneficiu al certificarii declaratiei anuale de impozit pe profit, pentru contribuabili, revizuirea calculatiei de impozit pe profit de catre un specialist.
"Astfel, consultantul fiscal are obligatia ca, pe langa Nota de certificare, in care isi exprima opinia, cu sau fara rezerve, cu privire la corectitudinea elaborarii Declaratiei 101, sa-i furnizeze contribuabilului si un Raport de certificare, in care sa evidentieze principalele riscuri fiscale identificate in cursul misiunii sale. In consecinta, misiunea de certificare va reprezenta astfel un bun instrument de identificare a ariilor unde ar trebui efectuate corectii pentru evitarea riscurilor fiscale potentiale", a adaugat Ioana Cartite.
Fiscul ar putea veni mai rar in control
Mihaela Hampu-Curca, Manager in cadrul Tax Advisory Services al Mazars, considera ca principalele avantaje ale certificarii declaratiei 101 sunt credibilitatea sporita in fata autoritatilor fiscale, eficientizarea controlului fiscal si asigurarea managementului societatii verificate, ca operatiunile economice derulate de aceasta sunt conforme cu prevederile fiscale in vigoare.
"Asadar, aceasta cerinta suplimentara de certificare a declaratiei 101 are avantaje, atat pentru activitatea autoritatilor fiscale, cat si pentru societatea insasi, care beneficiaza de verificarea unui specialist in domeniul fiscal care poate emite o opinie avizata asupra corectitudinii declaratiei societatii", a explicat Mihaela Hampu-Curca.
Totusi, consultatul fiscal de la Biris Goran a atentionat ca legislatia in vigoare nu ofera detalii cu privire la importanta acestei certificari in ochii inspectorilor fiscali.
"In cazul unui control fiscal, faptul ca declaratia 101 a fost certificata de un consultant fiscal inseamna ca inspectorii se vor baza pe opinia, cu sau fara rezerve, oferita de consultantul fiscal cu privire la corectitudinea declaratiei de impozit pe profit, sau acestia vor fi interesati doar sa-i pedepseasca pe cei care nu au obtinut aceasta certificare?", a detaliat Ioana Cartite.
De altfel, Mitel Spataru, Tax Manager la FinExpert, a subliniat ca mentinerea certificarii declaratiilor de impozit pe profit va fi un lucru pozitiv, atat timp cat va exista o procedura corecta si clara in ceea ce priveste normele profesionale, cu implicarea Camerei Consultantilor Fiscali, cat si daca autoritatile, mai ales in cazul inspectiilor fiscale, vor trata cu seriozitate acesta aspect.